Tehnici prelucrare lemn

Când decolorarea și albirea lemnului se impun

Există situații când, pentru pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor de finisare sunt necesare operații suplimentare, pe langă șlefuirea în alb. Este cazul lemnului cu colorații inestetice sau pete, fie cel cu pete de rășină, străpungeri de clei de la furniruire sau alte operații anterioare. Dar și situații când lemnul are în mod natural o culoare închisă, iar tehnologia cere obținerea unei suprafețe foarte deschise, aproape de  alb. În toate aceste cazuri trebuie facută decolorarea și albirea lemnului.

La lemnul cu conținut ridicat de tanin, petele pot apărea la contactul cu metalele, iar îndepărtarea lor se poate face prin spălare cu soluții slabe de acizi organici (citric, oxalic) urmată de spălare cu apă caldă.

Petele de rășină sau de adezivi pot fi îndepărtate prin periere cu soluții slab alcaline fierbinți, după care se neutralizează suprafața cu acid acetic 5% (oțet). Petele de rășină mai pot fi îndepartate și prin spălare cu solvenți organici.

În cazul străpungerilor de clei, petele nu mai pof fi îndepartate pentru că adezivii devin insolubili după întărire. În plus, în locurile unde există străpungeri de clei scade puterea de absorbție a lemnului. Ca urmare, colorarea ulterioară a lemnului va fi neuniformă, cu pete deschise la culoare în zonele respective, iar grundul va avea aderență scăzută la suport.

Pentru a decolora lemnul sunt folosite substanțe chimice care:

 • să nu distrugă structura lemnului
 • să acționeze în timp cât mai scurt
 • să nu lase substanțe insolubile pe suprafață

Cel mai utilizat este un amestec format din perhidrol și o soluție de amoniac. Ambele sunt substanțe volatile care nu lasă reziduuri după utilizare. Fiind și corozive în același timp, utilizarea lor trebuie făcută cu mare grijă și folosind materiale de protecție.
Decolorarea se obține foarte rar dintr-o singură etapă,  uneori fiind necesare mai multe umectări consecutive pentru a obține rezultatul dorit. Iar după decolorare, lemnul ar trebui lăsat 48 de ore înainte de finisare.
Decolorarea și albirea lemnului se face cel mai mult la fag, cireș și stejar.

Albirea este o decolorare foarte puternică în urma căreia se obțin suprafețe aproape albe. Se folosește frecvent amestecul acelorași substanțe ca și la decolorare, dar în procente diferite și cu adaos de pastă pigmentată albă.
Lemnul de arțar, mesteacăn și plop se află printre esențele supuse acestui procedeu.
Resturile materialelor de albire influențează uneori finisajul ulterior schimbându-i culoarea. Din acest motiv trebuie informat furnizorul de materiale de finisare pentru o recomandare adecvată a materialelor necesare următoarelor etape.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,
  Lucrez intr-o fabrica producatoare de mobila din stejar masiv , ca si Responsabil calitate. Avem o problema legata de decolorarea lemnului in situatiile in care dorim uniformizarea culorii pe un panou: zonele decolorate se ingalbenesc dupa finisaj;
  Decolorarea o executam doar cu solutie de perhidrol; Am dori sa incercam si amestecul de perhidrol cu amoniac de care ati amintit dar nu stim concentratiile componentilor;
  Ne puteti ajuta in rezolvarea acestei probleme? ( Care sa fie concentratiile perhidrolului si amoniacului si cum se face amestecul, adica ce solutie se toarna peste cealalta).
  Multumesc anticipat.
  Cu consideratie,
  Viorica Dumitrescu

  • Buna ziua,
   Ingalbenirea dupa albire este cauzata de materialele de finisare folosite deasupra.
   Puteti face albirea si cu perhidrol si amoniac, dar este mult mai periculoasa si lemnul trebuie spalat foarte bine dupa albire. Iar daca nu este bine spalat ingalbenirea va fi si mai accentuata. Am sa va dau un raspuns mai detaliat pe email.
   Toate cele bune,
   Mihaela Radu

   • Buna ziua.
    va rog sa ma ajutati cu o informative despre un parchet de stejar.
    Doresc sa-l vopsesc spre alb dar totusi sa se mai vada fibra. am incercat cu un bait alb dar nu s-a deschis sufficient si a ramas tot o culoare galbuie.
    Va rog sa ma contactati pe mail.

 • buna ziua , sunt producator de furnir tehnic , intrebare mea este ….cum fac sa decolorez foia de furnir ? daca folosesc amoniac ies dungile colorate ?

Categorii

Abonează-te la newsletter