Tehnici de Finisare

Situații când lacul nu este vinovat pentru slaba calitate a finisajului

De ce nu iese finisajul cu toate că folosesc produse bune de finisare? Pentru că sunt mai multe aspecte care trebuie avute în vedere pentru a obține un finisaj de calitate. De exemplu, condițiile din mediul de lucru sunt foarte importante. Nu este suficient doar să se folosească materiale foarte bune și să se respecte tehnologiile de aplicare. Trebuie să avem și condițiile de lucru necesare pentru a obține finisaje de calitate.

Praful, dușmanul finisajului lucios

Finisarea trebuie făcută în spații special amenajate, departe de surse de praf. Praful din zonele de producție și de șlefuire este dușmanul finisajului.

praf in pelicula

Conform tehnologiilor de lucru, după aplicare, materialele peliculogene au nevoie de timp de uscare până să devină peliculă. Acest timp de uscare are mai multe etape: uscarea la praf, uscarea la amprentă, uscarea la șlefuire, uscarea pentru ambalare.

Timpul de uscare la praf este timpul în care pelicula se usucă superficial. Dacă este praf în zonă, în acest interval de timp, praful se va depune și va fi înglobat în peliculă. Cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare cu atât impuritățile din peliculă sunt mai vizibile. Praful înglobat în stratul de lac final face ca tușeul peliculei să se schimbe și să devină rugos.

Influența temperaturii asupra calității peliculei

Temperatura este un alt factor de care trebuie ținut cont pentru un finisaj de calitate. În fișele tehnice ale produselor se recomandă ca temperatura în zona de finisare să fie de 18-20°C. Mici variații de la aceste temperaturi sunt acceptate, dar este foarte greu de obținut un finisaj perfect dacă, de exemplu, se lucrează la 8-10°C iarna sau la 38-40°C vara. Dacă temperatura este foarte scăzută, vâscozitatea lacului va crește. La aplicare, lacul va fi diluat cu un procent mai mare de solvent. Când se va usca, materialul rămas pe placă va fi mai puțin, deci, în final va rezulta o peliculă mai subțire. Temperatura scăzută duce și la scăderea aderenței la suport. Dacă temperatura este ridicată, diluantul se va evapora foarte repede, pelicula va fi rugoasă, cu bule de aer incluse sau va prezenta aspect de coajă de portocală.

coaja de portocala
defect coaja de portocala

chitara cu coaja de portocala

Este bine ca, în timpul lucrului, temperatura ambiantă, a materialelor de finisare și a suportului lemnos să aibă aceleași valori sau să fie într-un interval strâns.

Ventilația în spațiul de lucru

Alți factori care influențează calitatea finisării sunt ventilația din zona de finisare și exhaustarea. Ventilația este foarte importantă mai ales în cazul folosirii produselor pe bază de apă. Lipsa ei duce la creșterea timpului de uscare și uneori la un aspect lăptos al peliculei din cauza imposibilității evaporării totale a apei. Exhaustarea face ca lucrul să se desfășoare într-un mediu curat și sigur, având cu siguranță ca efect îmbunătățirea calității finisajului.

Polișarea, necesară pentru a ajunge la un grad de luciu foarte înalt

Cel mai bine se vede influența mediului de lucru la finisajul lucios. Finisarea cu luciu înalt sau cu luciu oglindă, este cea realizată cu lac cu grad de luciu peste 95. De multe ori, pentru a ajunge la luciul dorit, este necesară lustruirea ulterioară (polișare) a peliculei de lac. Acest lucru se face cu ajutorul pastelor abrazive. Lustruirea îndepărtează praful sau alte impurități prinse în peliculă, micile denivelări, zgârieturi sau coaja de portocală. Astfel, reflecția luminii este perfectă, iar luciul de cea mai bună calitate. Prin lustruire se reușește uneori să se crească spectaculos gradul de luciu.

înainte de lustruire
după lustruire

Legat de această operațiune, am aflat de la directorul tehnic al unei fabrici de instrumente muzicale că a reușit să ridice gradul de luciu al unei chitare. de la 65-68 la 95, doar prin lustruire.

Este foarte bine să folosiți produse de calitate, dar nu trebuie să așteptați ca acestea să facă minuni. Ele sunt numai o parte din procesul de finisare. Pentru un finisaj de calitate trebuie acordată atenție și mediului de lucru, instalațiilor și utilajelor folosite, dar și modului în care oamenii își fac treaba.

M-aș bucura dacă mi-ați spune ce probleme „inexplicabile” ați avut în timpul finisării. Poate, împreună, reușim să găsim explicațiile.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,
  am lacuit parchetul dintr-o incapere urmand toti pasii necesari, operatie finalizata cu aplicarea lacului in doua straturi cu slefuire intermediara. Primul strat a fost aplicat la pensula iar cel de-al doilea la trafalet pentru lac. Din pacate gradul de luciu nu este cel asteptat si pe alocuri are aspect de coaja de portocala (acolo unde trafaletul s-a suprapus). Va rog sa-mi spuneti cum pot corecta si cum se poate – si cu ce – se poate polisha suprafata pentru un luciu cat mai accentuat.
  Multumesc,
  Sandu

  • Buna ziua,
   Gradul de luciu este influentat si de aceasta coaja de portocala. Acest aspect al peliculei este din cauza stratului prea gros de lac. Cred ca trebuia diluat mai mult. Cu atat mai mult cu cat este mai vizibil unde straturile s-au suprapus (sunt sigura ca lacul este putin valurit si in zonele unde straturile nu s-au suprapus, dar nu este asa vizibil). Pentru a-l face mai lucios trebuie mai intai sa indepartati coaja de portocala, dupa care sa polishati. Practic, trebuie sa slefuiti mai intai cu hartie cu granulatia 600-800, dupa care sa lustruiti cu paste abrazive cu granulatia mai mare de 1000 (2000-4000). Exista mai multe firme care vand astfel de paste. (3M de exemplu). Slefuirea si lustruirea trebuie facute mecanic. Manual este imposibil sa obtineti un luciu constant pe tot parchetul.

Categorii

Abonează-te la newsletter