Bricolaj Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Bule de aer. Înțepături în peliculă

De multe ori, după aplicarea materialelor de finisare cu pisolul, pot apărea bule de aer sau înțepături în peliculă. Cu toate că sunt asemănătoare, aceste defecte au cauze diferite. Am ales să le prezint împreună pentru că de multe ori sunt confundate.

Bulele de aer pot apărea în lac (voi folosi acest termen generic pentru toate materialele peliculogene) încă înainte de a fi aplicat sau pot apărea în timpul aplicării. Dacă timpul necesar dezaerării nu este suficient, temperatura în spațiul de lucru este prea mare sau ventilația prea puternică, atunci uscarea intervine înainte ca aerul să iasă din peliculă. Dar să vedem cauzele care duc la apariția acestor bule și ce soluții se pot găsi pentru evitarea sau remedierea defectului.

bule 1

În timpul agitării înainte de utilizare, lacul este amestecat cu o cantitate de aer. Pentru a evita ca acest aer să rămână în peliculă, amestecul are nevoie de un timp de relaxare înainte de aplicare. Un alt mod de a îndepărta aerul este filtrarea sau folosirea de substanțe antispumante. Uneori, amestecul cu aerul apare chiar în pompa. În acest caz pompa trebuie verificată și recalibrată.

Vara, când este foarte cald și temperatura crește mult peste cea recomandată (20°C), defectul apare frecvent. Este bine să se folosească diluanți mai lenți, recomandați pentru astfel de perioade, pentru a întârzia uscarea și a permite aerului să iasă din peliculă.

bule 3

Temperatura sau viteza aerului prea mari în zona de uscare și timpul de dezaerare prea scurt sunt alte cauze care duc la apariția bulelor în peliculă. În acest caz se recomandă reducerea temperaturii și a vitezei aerului în zona de uscare și creșterea timpului de dezaerare (flash-off). În cazul liniilor de finisare, timpul de dezaerare se mărește prin micșorarea vitezei de deplasare a benzii transportoare.

Când lemnul este foarte uscat, o parte din apă este înlocuită cu aer. Cantitatea de aer care iese din lemn este mai mare și o parte din ea poate rămâne în peliculă. Este bine să se folosească lemn cu umiditatea recomandată pentru lemnul folosit la interior de 8-12%  (excepție fac instrumentele muzicale) , iar piesele de mobilier în alb să fie ținute înainte de finisare în zone cu temperatură și umiditate controlată.

bule 4

O pulverizare incorectă, adică distanța prea mică, vâscozitatea prea mare sau temperatura lacului prea scazută, poate duce și ea la apariția bulelor. Ca și în cazul coajei de portocală, distanța între piesă și pistol trebuie să fie de min 25 cm iar presiunea 2,8-3 atm la pulverizarea manuală.

bule 2

În cazul aplicării produselor hidrodiluabile prin flow-coating, se formează de obicei o spumă foarte persistentă, care poate rămâne inclusă în peliculă și în cazul baițurilor poate duce la colorare neuniformă. Se recomandă folosirea produselor antispumante.

adv_treelayers_728x90_negru

Aspectul peliculei în cazul înțepăturilor este de parcă ar fi fost înțepată cu un ac fin. Defectul poate fi confundat cu bulele de aer, mai ales după ce s-a făcut șlefuirea între straturi. Spre deosebire de bule, înțepăturile nu sunt răspândite uniform, apar grupate, sau ici-colo pe suprafață și se văd foarte bine și imediat după pulverizare (înainte de uscare).

Defectul apare în cazul aplicării lacurilor pe solvent atunci când pe traseele de pulverizare exista apă acumulată (în compresoare, furtune) și este mult mai frecvent în perioadele foarte calde, cu umiditate ridicată. Se recomandă montarea filtrelor și un control mai des al instalațiilor.

intepaturi 1

Același defect poate apărea și dacă pulverizarea produselor hidrodiluabile se face în aceleași spații cu a celor pe solvenți, sau când sunt pulverizate imediat după cele pe solvenți, în aceeași incintă. Particulele fine de solvent persistă o vreme în atmosferă și ele trebuie eliminate prin exhaustare. De asemenea, toate traseele prin care a trecut materialul pe solvent trebuie foarte bine spălate cu acetonă și după aceea cu apă sau solvent pentru produse hidrodiluabile.

intepaturi 4

Ați avut probleme de finisare de-a lungul timpului? Ați întâlnit defecte de finisare care v-au dat bătăi de cap? Pe forum putem discuta despre ele.

Alte defecte de finisare despre care mai poți citi:

Cratere/Ochi de pește (fish eye)

Coaja de portocală

Scurgeri de lac

Crăpături în peliculă

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter