Fabricare case din lemn

Case din lemn de … foc

Probabil prima întrebuințare a lemnului, înainte de a fi folosit pentru a construi adăposturi, a fost ca lemn de foc. Pentru a se încălzi și a găti, oamenii au folosit lemnul și-l mai folosesc și astăzi. Să fim sinceri, câți dintre noi nu-și doresc pizza făcută în cuptor de lemne sau pâine coaptă pe vatra încinsă cu lemne arse. Și totuși, nu încetăm să ne gândim că poate am fi putut face altceva cu acel lemn, mai folositor, mai durabil și fără distrugerea lui totală.

pizza la foc de lemn sursa foto: forni-a legna.com
pizza la foc de lemn
sursa foto: forni-a legna.com

 

Lemn de foc folosit la construcția pereților

Iată că există niște oameni, o comunitate chiar, care s-au gândit să folosească acest lemn care a fost gândit să fie lemn de foc, pentru a construi locuințe. Casele sunt făcute chiar de ei, împreună cu familiile și arată extraordinar. Și ce este cel mai important, casele sunt ecologice.

Începutul poveștii este 1979 când Richard și Rebecca Flatau s-au hotărât să-și construiască o casă într-o padure din nordul statului Wisconsin, SUA. Experiența a durat 18 luni, timp în care au făcut totul pentru a respecta cerințele din construcții, apelând la inspectori acolo unde nu existau norme sau reglementări pentru astfel de construcții.

casa Maine
casa Maine
familia Flatau sursa foto: daycreek.com
familia Flatau
sursa foto: daycreek.com

 

Experiența personală este acum subiect de cărți

După încheierea lucrărilor au publicat un articol în Mother Earth News Magazine după care au fost pur și simplu asaltați de vizite și întrebări. Au început să scrie cărți, să publice articole și să dea interviuri la radio și televiziuni pentru a-și spune povestea. Așa au determinat o mulțime de oameni din întreaga lume să le urmeze exemplul, fiind acum așa cum am spus, o cumunitate care se sprijină și se ajută.

Richard a scris în cărțile lui și despre lemnul recomandat pentru astfel de construcții. El spune că cel mai bine se comportă lemnul de cedru sau pin, adică lemnul folosit de obicei pentru construirea cabanelor din lemn. Nu sunt recomandate esențele tari – stejar, arțar, fag, frasin – din cauză că umflarea și contragerea este mult mai puternică în cazul lor. Cel mai bine se comportă lemnul uscat și tăiat, nu sub formă de buturugă. Adică acele bucăți de lemn tăiate pentru a fi puse pe foc. Bucățile de lemn sunt prinse între ele cu mortar, folosindu-se și materiale naturale de izolare. Pereții pot fi înfrumusețați zidind sticle colorate care, în lumina soarelui, au un efect extraordinar.

Soții Flatau locuiesc și acum, dupa 37 de ani, în casa lor din padure, bucurându-se de frumusețile și darurile naturii. Ei adună sparanghel și mere sălbatice, prune și sirop de arțar și se bucură de liniștea pădurii unde, dacă ești atent, poți auzi și fâlfâitul aripilor insectelor.

constructie casa
constructie casa
baie
baie

 

sursa: cordwoodconstruction.org

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian