Finisare DIY Tehnici de Finisare

Din nou despre „nevinovăția” materialelor de finisare

După finisare sunt identificate defecte care sunt puse de multe ori pe seama aplicării sau a materialelor folosite. Nu este prima dată când  scriu despre factorii care influențeaza calitatea finisării . Despre influența factorilor de mediu găsiți mai multe informații aici. De data aceasta vreau să atrag atenția asupra unor defecte care apar cu mult înainte de  a finisa lemnul și care trec neobservate până în momentul finisării.

Defectele pot apărea încă din sectoarele de debitare, prelucrare mecanică, asamblare și pregătire în alb, dar trec neobservate până în momentul când sunt scoase în evidență de culoare, grund sau lac. Iar dacă lacul aplicat are un grad de luciu ridicat, orice defect, oricât de mic, este amplificat. Să luăm exemplul debitării furnirelor. Această operație se face cu ajutorul unor cuțite. Dacă ele nu sunt bine ascuțite, apar smulgerile de fibră care duc mai târziu la pătrunderi de clei la furniruire. În această zonă vor apărea pete când se face băițuirea și scăderea aderenței la suport. De aceea, pe lângă controlul permanent al cuțitelor, trebuie făcută și o sortare a furnirelor în funcție de calitate.

sursa fotoȘ tkmus.com
sursa foto: tkmus.com

Calitatea cuțitelor și schimbarea lor atunci când apar probleme sau când recomandă furnizorul este valabilă și la debitarea cherestelei. De asemenea, ele trebuie alese în funcție de operația executată. Cu cuțite defecte sau nepotrivite se obțin repere cu defecte care vor pune probleme mai târziu.

După executarea reperelor, următoarea etapă în producție este asamblarea lor. Este locul unde pot apărea defecte care pot fi trecute ușor cu vederea. Pătările cu adeziv, micile tasări de la scule (mai ales în cazul lemnului mai puțin dur), zgârieturile fine, chituirile cu materiale incompatibile cu produsele de finisare, urmele grase de la mâini, etc, la montaj poate nu par atât de importante, dar în finisaj sunt.

sursa foto: thefamilyhandyman.com
sursa foto: thefamilyhandyman.com

Defectele apărute la asamblare pot fi remediate când se face șlefuirea în alb. Este locul determinat pentru obținerea unui finisaj de calitate.  Șlefuirea cu grijă a reperelor va duce la eliminarea zgârieturilor fine, superficiale. Tot prin șlefuire se pot îndepărta urmele de clei, chitul în exces sau petele de la manipulări. Dar tot aici pot apărea defecte noi. Șlefuirea cu o hârtie cu granulația prea mică poate compromite colorarea. La îmbinarea perpendiculară dintre elemente, dacă șlefuirea nu se face în lungul fibrei pe ambele elemente, pe cel pe care s-a făcut șlefuirea perpendicular pe fibră, la colorare, vor fi evidențiate zgârieturile.

 

Uneori defectele pot apărea la controlul final, chiar dacă după finisare totul părea în regulă. Sunt cazuri când asamblarea mobilierului nu se face înainte ci după ce reperele au fost finisate. Dacă acestea nu au fost lăsate la uscat timpul recomandat, pe pelicula de lac pot apărea imprimări și zgârieturi de la sculele folosite pentru asamblare. În general, pentru produsele cu uscare normală, se recomandă un timp de 24 de ore înainte de asamblare și ambalare. În acest timp se definitivează procesul de formare a peliculei, aceasta întărindu-se și în profunzime nu numai superficial. Timpul este necesar și pentru eliminarea solventului care mai rămâne în peliculă. Dacă nu este eliminat în totalitate, iar mobila este ambalată în folie de plastic, solventul eliminat poate înmuia din nou pelicula și pe ea pot apărea imprimări.

sursa fotoȘ wiggersfurniture.blogspot.com
sursa foto: wiggersfurniture.blogspot.com

Îndemnul meu este să verificați cu grijă lemnul înainte de finisare. Descoperirea acestor mici „accidente” înainte să începeți colorarea și lăcuirea va scutesc de muncă în plus și bani pierduți. Pentru că finisarea va face din micul „accident” unul suficient de mare cât să conteze acolo unde doare – la bani.

Categorii

Abonează-te la newsletter