Deco&Design Fabricare case din lemn

Liniile drepte și farmecul lor original

Întotdeauna mi-a plăcut stilul clasic, cu liniile lui ușor curbe. Mi se părea că numai așa, ușor rotunjit, lemnul își pune în valoare frumusețea și căldura. Trebuie să recunosc că firma japoneză de arhitectură Kengo Kuma & Associates m-a făcut să recunosc că le poți descoperi și în liniile drepte ale unor scânduri sau grinzi din lemn. Firma niponă are proiecte realizate în toată lumea și în multe dintre ele folosește lemnul pentru a realiza efecte deosebite în interiorul clădirilor sau pe fațadele acestora. Pentru a vă convinge am să vă prezint două dintre lucrările lor.

Cafeneaua Starbucks din Tokio

Cafeneaua Starbucks din Tokio este deschisă pe o stradă ce duce către Dazaifu Tenmagu, un altar dedicat unei zeități japoneze. Compania a contactat firma de arhitectură și le-a cerut să îmbine specificul celebrei cafenele cu cel local într-un mod original și cu respect pentru acel loc considerat sfânt de japonezi.

Cu ajutorul unor bucăți drepte de lemn legate între ele Kengo Kuma & Associates au reușit sa dea un aspect foarte original cafenelei. Întregul aranjament formează, cu ajutorul liniilor drepte ale lemnului, o imagine 3D. Aceasta pornește din spatele cafenelei, se întinde pe pereți și pe tavan, acoperind întreg spațiul. Astfel, cafeneaua rămâne un loc modern dar capătă un aspect tradițional.

Restaurantul Cafe Kureon, din Toyama

Restaurantul Cafe Kureon din Toyama este situat practic pe o pajiște. În acest caz, liniile drepte sunt folosite pentru a crea o iluzie. Pe fațada restaurantului sunt aliniate grinzi drepte din lemn paralel cu solul. Lemnul nu atinge solul dând astfel iluzia de plutire.

Restaurantul în sine este din sticlă, lemnul având numai un rol artistic și decorativ. El acoperă la exterior construcția din sticlă ca niște piese de Lego perpendiculare una pe cealaltă, dând restaurantului un aspect de grilă.

Restaurantul Cafe Kureon

Restaurantul Cafe Kureon

Cele două amenajări reflectă foarte mult din stilul tradițional japonez. Lemnul drept, îmbinările fără lianți, structurile simple, drepte și minimaliste sunt caracteristice acestui stil. Asta nu înseamnă că nu au căldură, frumusețe și eleganță. Din nou, lemnul ne arată pentru ce îl apreciez atât de mult. Indiferent de stil, de formă, de aspect, de finisare, reușește întotdeauna să-și transmită mesajul.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian