Tehnici de Finisare

Uscarea naturală a materialelor de finisare

Uscarea naturală a materialelor de finisare în mediul ambiant se numește și uscare  convențională. Prin uscare, grundurile și lacurile în formă lichidă se transformă într-o peliculă solidă, dură și rezistentă.  Este un procedeu complex care este influențat de natura chimică a produselor și de locul unde are loc uscarea. Despre natura chimică a produselor și modul cum influențează ea uscarea voi detalia într-un alt articol. Acum rămânem la uscarea în mediul ambiant.

Ceea ce este foarte important la uscarea naturală este timpul în care aceasta are loc. Acest timp va fi influențat de factorii de mediu, adică de temperatură, umiditate și ventilație (circulația aerului în încăpere). Temperatura este invers proporțională cu timpul de uscare. Cu cât temperatura va fi mai mare cu atât timpul de uscare va fi mai mic și invers. Umiditatea aerului este direct proporțională cu uscarea. Cu cât umiditatea este mai mare cu atât timpul de uscare va crește. Fiind foarte încărcat cu umiditate, aerul primește din ce în ce mai puțini vapori rezultați din procesul de uscare.

finishing_racks-erecta-racks

 

Când vorbim de uscarea naturală a produselor de finisare circulația aerului în încăpere este foarte importantă. Cel mai bine se observă această influență în cazul uscării produselor hidrodiluabile. Chiar dacă temperatura este foarte mare, dacă nu există ventilație, timpul de uscare al produselor hidro va fi foarte lung. Ca să înțelegeți mai bine fenomenul, gândiți-vă cât de repede se usucă strada după ploaie, atunci când bate vântul, chiar dacă este toamnă și este frig; sau rufele puse la uscat afară, într-o zi friguroasă, dar cu vânt puternic. Explicația fenomenului este următoarea: particulele de apă sub formă de vapori ies din peliculă și fiind grele (apa este grea) rămân deasupra peliculei. Curentul de aer le îndepărtează și face loc pentru urmatoarele molecule de apă. Dacă nu există curenți, moleculele de apă rămân pe suprafața peliculei de lac și împiedică ieșirea celor rămase în interior. De aceea, în cazul produselor hidrodiluabile, mai importantă decât temperatura este ventilația aerului în încăperea unde are loc uscarea.

Uscarea naturală a produselor de finisare are loc în etape și începe la suprafața peliculei, continuând în profunzime. Timpul în care pelicula se usucă la suprafață se numește uscare la praf. După acest timp, praful care se așează pe peliculă nu mai este înglobat în ea. Dacă în cazul grundului acest praf poate fi îndepărtat prin șlefuire între straturi, în cazul lacului, rămâne în peliculă și constituie un defect, cu atât mai vizibil cu cât lacul este mai lucios. Fiind imposibil ca mediul ambiant să fie total lipsit de praf, pentru un finisaj de calitate este bine ca acest timp să fie cât mai mic.

uscarea naturală

Următorul nivel de uscare naturală se numește uscare la amprentă și reprezintă timpul de uscare după care obiectul finisat poate fi manevrat fără ca urmele mâinilor să rămână în peliculă.

Timpul de uscare pentru șlefuire este timpul după care se poate face șlefuirea între straturi. Dacă șlefuirea se face mai repede, în urma șlefuirii nu va rezulta un praf fin, iar pe hârtia de șlefuit se vor depune bucăți gumoase de grund care o vor face imposibil de folosit. Fiind greu de detectat imediat momentul când bucata de grund a rămas pe suprafața hârtiei, șlefuirea poate continua un timp scurt, dar suficient pentru a face zgârieturi adânci în peliculă.

Uneori, piesele finisate trebuie stivuite până la etapa următoare. Cum uscarea un profunzime a peliculei poate dura și peste 10 ore, este necesar un timp de stivuire sub care piesele nu pot fi așezate unele peste altele. Dacă sunt stivuite mai devreme, sub acțiunea propriei greutăți, piesele se lipesc unele de altele sau apar imprimări pe peliculă.

Mai există timpul pentru montaj și timpul pentru ambalare. De obicei acești timpi trebuie să fie de minimum 24 de ore. Timpul de montaj reprezintă timpul după care piesele componente pot fi asamblate folosind. Dacă timpul nu este respectat, uneltele cu care se face asamblarea pot deteriora pelicula. De asemenea, ambalarea prea devreme a unui obiect poate duce la apariția imprimărilor pe suprafața lui. În cazul finisarii cu produse pe bază de solvent, ambalând piesele înainte de trecerea timpului recomandat, o parte din solvent va ajunge să se evapore în interiorul ambalajului. Dacă ambalajul este folie de plastic, solventul rămâne în interior și începe să atace pelicula de lac. Astfel, vor apărea pe suprafață imprimări și urme din cauza manipulărilor.

scursuri 5

 

Toate aceste informații se găsesc în fișele tehnice pe care producătorul sau furnizorul de lacuri și vopsele trebuie să le pună la dispoziția clienților. În cazul în care cumpărați produsele de finisare din magazinele de bricolaj, aceste informații ar trebui găsite pe eticheta produsului. Vă recomand să cereți cât mai multe informații legate de uscare. Ele vă vor ajuta să scurtați timpul de lucru și să obțineți un finisaj de calitate.

Categorii

Abonează-te la newsletter