Fabricare case din lemn

Biserica de lemn din Leleasca

Am descoperit biserica de lemn din comuna Leleasca, județul Olt, în weekend-ul de Rusalii. Din câte am văzut după aceea, este o biserică destul de cunoscută, dar pentru mine a fost o noutate. Fiind o veche biserică din lemn am fost fascinată imediat și am vrut să aflu cât mai multe despre ea.

Biserică din patrimoniul UNESCO ctitorită în 1549

Biserica a fost ctitorită în 1549, conform unei inscripții în slavonă din interior și are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În forma ei actuală este din anul 1766, când s-au făcut lucrări care au modificat aspectul inițial. Pe peretele de la intrare sunt trecute, anii de construcție, numele ctitorului și cel al meșterului care a făcut biserica.

A fost reabilitată în anul 2010, după care s-a întocmit documentația pentru a fi introdusă în patrimoniul UNESCO.

biserica din lemn

Biserică din grinzi de lemn îmbinate în coadă de rândunică

Biserica este construită din grinzi de lemn în formă pătrată, îmbinate în „coadă de rândunică„. Este acoperită cu șindrilă de stejar prinsă în cuie din lemn. La intrare are scări și pridvor care amintește de casele țărănești.

Stâlpii și intrarea în biserică sunt ornamentați în stilul caselor țărănești, cu „sori” stilizați, sfori și alte însemne populare aducătoare de bunăstare și apărătoare de rele. Grinzile au sculptate capete de cal. De jur-împrejur are un brâu sculptat în formă de sfoară răsucită.

Așezarea este un complex cu poartă și gard împrejmuitor din lemn, biserică și un lung șir de mese din lemn acoperite. La aceste mese se adună comunitatea de sărbători și fac pomeni. Acest lucru mi-a amintit de obiceiurile de la țară, din copilăria mea, când satul era o comunitate unită, în care se petrecea și se plângea împreună. Oamenii locului spun că și acum, de sărbători, oamenii vin cu mâncare de acasă și se așază la aceste mese comune, invitând lumea, cunoscuți sau străini, să mănânce din bucate în amintirea și pentru pomenirea celor dragi care nu mai sunt pe această lume. Este un obicei care în multe locuri s-a pierdut și odată cu el s-a pierdut și legătura specială dintre oameni.

20160619_180323

biserica din lemn

20160619_175908

20160619_180250

20160619_180226

20160619_175709

Din păcate, când am ajuns biserica era închisă și nu am putut vizita și interiorul. Dar am înțeles că este la fel decorată și în interior, având icoane vechi și masa din altar făcută din trunchiul unui copac. Mi-am propus să merg din nou, cu prima ocazie, pentru a vedea și interiorul.

Vă recomand, dacă mergeți spre Râmnicu Vâlcea, să faceți un mic ocol de la Pitești spre Drăgășani, până la Leleasca. Dacă sunteți împătimiți ai lemnului, cu siguranță nu veți regreta. Filmul de mai jos vă va convinge.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian