Fabricare case din lemn

Biserica din lemn din Leleasca

Am descoperit biserica de lemn din comuna Leleasca, judetul Olt, în weekend-ul de Rusalii. Din câte am văzut după aceea, este o biserică destul de cunoscută, dar pentru mine a fost o noutate. Fiind o veche biserică din lemn am fost fascinată imediat și am vrut să aflu cât mai multe despre ea.

Biserica a fost ctitorită în 1549, conform unei inscripții în slavonă din interior și are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În forma ei actuală este din anul 1766, când s-au făcut lucrări care au modificat aspectul inițial. Pe peretele de la intrare sunt trecute, anii de construcție, numele ctitorului și cel al meșterului care a făcut biserica. A fost reabilitată în anul 2010, după care s-a întocmit documentația pentru a fi introdusă în patrimoniul UNESCO.

biserica din lemn

Biserica este construită din bușteni de lemn în formă pătrată, îmbinați în „coadă de rândunică„.

20160619_180323

Este acoperită cu șindrilă de stejar prinsă în cuie din lemn. La intrare are scări și pridvor care amintește de casele țărănești.

biserica din lemn

Stâlpii și intrarea în biserică sunt ornamentați în stilul caselor țărănești, cu „sori” stilizați, sfori și alte însemne populare aducătoare de bunăstare și apărătoare de rele. Grinzile au sculptate capete de cal.

20160619_175908

De jur-împrejur biserica din lemn are un brâu sculptat în formă de sfoară răsucită.

20160619_180250

Așezarea este un complex, cu poartă și gard împrejmuitor din lemn, biserică și un lung șir de mese din lemn, acoperite.

20160619_180226La aceste mese se adună comunitatea de sărbători și fac pomeni. Acest lucru mi-a amintit de obiceiurile de la țară, din copilăria mea, când satul era o comunitate unită, în care se petrecea și se plângea împreună. Oamenii locului spun că și acum, de sărbători, oamenii vin cu mâncare de acasă și se așează la aceste mese comune, invitând lumea, cunoscuți sau străini, să mănânce din bucate în amintirea și pentru pomenirea celor dragi care nu mai sunt pe această lume. Din păcate, este un obicei care în multe locuri s-a pierdut și odată cu el, se pierde și legătura specială dintre oameni.

20160619_175709

Din păcate, când am ajuns biserica era închisă și nu am putut vizita și interiorul. Dar am înțeles că este la fel decorată și în interior, având icoane vechi și masa din altar făcută din trunchiul unui copac. Mi-am propus să mă duc din nou cu prima ocazie pentru a vedea și interiorul.

Vă recomand, dacă mergeți spre Râmnicu Vâlcea, să faceți un mic ocol de la Pitești spre Drăgășani, până la Leleasca. Dacă sunteți niște împătimiți ai lemnului, cu siguranță nu veți regreta. Filmul de mai jos vă va convinge.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter