Tehnici de Finisare

Modern sau antichizat cu finisajul crăpat

Finisajul crăpat – denumit screpolante, krakele sau crackle, în funcție de proveniența materialelor de finisare cu care se realizează – este un exemplu clar de defect transformat în calitate. Defectul apare în urma incompatibilității dintre straturile de finisaj, dar dacă este controlat, poate duce la obținerea unor finisaje spectaculoase.

finisajul crăpat

Cum apare efectul

Principiul finisajului este următorul: stratul de material superior se contractă prin uscare, alunecă pe stratul inferior și crapă. Rezultatul este o peliculă discontinuă, sub forma unor insule a căror mărime depinde de cantitatea de material depusă. Când această cantitate este mică, crăpăturile sunt fine și insulele mici, iar dacă aplicăm o cantitate mai mare efectul este mult mai vizibil, cu crăpături și insule mari.

Finisajul crăpat nu se poate obține folosind la întâmplare materiale incompatibile. Produsul care determină efectul este o rășină special formulată. Ea se aplică, în general, peste un lac nitrocelulozic lucios. Pentru ca efectul să fie vizibil, lacul nitro și rășina se colorează în culori diferite. Efectul este cu atât mai vizibil cu cât diferența dintre culori este mai mare. După uscarea rășinii, finisajul se acoperă cu un strat de lac incolor, de preferat acrilic, pentru ca efectul să se păstreze în timp.

mobila bucatarie sursa foto: servisiantalya.com
mobila bucatarie
sursa foto: servisiantalya.com
Modul de aplicare a materialelor

Materialele folosite în industrie pentru obținerea acestui efect sunt aplicate cu pistolul de pulverizare, rezultatul fiind uniform și ușor de reprodus.

Pentru proiectele DIY există produse speciale care se aplică cu pensula, obținându-se unicate. Și în acest caz, aplicând cantități diferite, în moduri diferite, se obțin efecte diferite. Dacă produsul este mai diluat, se poate întinde mai bine și mai uniform, rezultând crăpături mai ordonate. Dacă diluția este redusă, întinderea se face mai greu și rezultă un aspect mai rugos și potrivit pentru un finisaj antichizat.

lemn de pin cu efect antichizat sursa foto: harwoodservices.com
lemn de pin cu efect antichizat
sursa foto: harwoodservices.com
Finisaje moderne sau antichizate

Finisajul crăpat este foarte versatil, fiind potrivit, atât pentru obținerea unor finisaje moderne, cât și pentru unele antichizate. Pentru finisajele moderne se recomandă folosirea unor culori contrastante, astfel încât efectul să fie foarte vizibil.

Când culorile sunt foarte apropiate, desenul mic și gradul de luciu foarte scăzut efectul imită foarte bine pielea.

Pentru finisajul antichizat nu este necesară o diferență foarte mare între culori, efectul fiind accentuat de patine și alte modalități de antichizare. Cu acest efect se poate da impresia că mobilă a fost vopsită de multe ori de-a lungul timpului, strat peste strat. Dacă peste finisaj se aplică o patină de învechire și un strat de lac cu grad de luciu scăzut se poate obține o mobilă antichizată foarte credibilă.

HPIM2788

efect pile sursa foto: cromaspaints.com
efect piele
sursa foto: cromaspaints.com
finisaj crapat, patinat sursa foto:gadorawilder.com
finisaj crăpat patinat
sursa foto:gadorawilder.com

Celor pasionați de bricolaj le recomand să se joace cu acest mod de a face un finisaj pentru că vor obține efecte de care se vor îndrăgosti. Efectul fiind dependent de cel care aplică materialele, veți fi curioși să aflați ce se mai poate obține schimbând condițiile. Nouă ne-ar face mare plăcere să vedem rezultatul muncii voastre.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua,

    Pentru noi cei care suntem DIY, se poate sa ne indicati, cu titlu de exemplu, cam care sunt materialele existente pe piata pentru realizarea unor astfel de lucrari?

    • Buna seara,
      In cazul in care doriti cantitati mici (pentru a crea efectul pe o masa, un scaun, etc) sunt firme de specialitate care vand online: complexart.ro (produse marca Lefranc&Bourgeois), decohobbyart.ro (produse Knorr Prandell), creohobbycrefts.wordpress.com (produse Decoart – Medium de crapare), decoratiunicreative.ro (lac de crapare Pentart). Sunt convinsa ca mai sunt si altele. De la ele puteti lua cantitati mici iar produsele sunt hidrodiluabile (nu aveti probleme de miros sau inflamabilitate). Daca va plac experientele puteti incerca ceva ce am gasit pe net dar inca nu am incercat. O voi face zilele urmatoare si daca aveti rabdare pana atunci, va spun ce a iesit :). Peste vopsea acrilica din comert se aplica un strat de lipici simplu, din acela folosit de elevi la scoala. Acel recipient de lipici care, in momentul cand se apasa dopul pe suprafata pe care vrem sa-l aplicam, lipiciul iese. Inainte de uscarea totala a lipiciului se aplica peste el un alt strat de vopsea acrilica, de alta culoare. Cand se usuca, stratul de deasupra crapa. Crapaturile sunt cu atat mai mari cu cat stratul de lipici este mai gros. Dupa ce fac experimentul va dau de veste. Succes!

      • Va multumesc foarte mult. Este mai mult decat cuprinzator raspunsul si voi face cateva incercari. In legatura cu experimentul pe care doriti sa il faceti l-am incecat si eu insa cred ca m-am grabit un pic si nu a iesit astfel dupa cum ma asteptam. In alta ordine de idei, nu stiu cate de rezistenta ar fi o asemenea tehnica deoarece cred ca, in timp, s-ar putea sa se dezlipeasca acel lipici. Oricum, voi mai incerca o data si apoi va voi spune si eu ce am reusit. Inca o data, va multumesc si…la cat mai multe realizari frumoase. Cu stima, Liviu Iacob

      • buna ziua, am un dulap de 7 mp, in acest caz cu ce ma sfatuiti sa incerc ca materiale? ca sa nu ajung chiar la sapa de …cauciuc!

        • Bună ziua!
          Dacă vreți să faceți acest efect, aveți în comentariul de mai jos câteva recomandări de site-uri unde puteți cumpăra cantități mici și o sugestie pentru o variantă mai ieftină. Există și variante profesionale care sunt mai ieftine, dar ar trebui să cumpărați min. 25 kg, ceea ce este mult prea mult pentru 7 mp.
          Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian