Fabricare case din lemn

Daemokjang – îmbinări în lemn pentru un mileniu

Daemokjang se referă la arhitectura coreeană tradițională din lemn și mai ales, la acei maeștri lucrători în lemn care aleg să învețe și să ducă mai departe această tradiție a construcțiilor din lemn. Activitatea lor se extinde și la întreținerea, repararea și reconstrucția unor monumente istorice, de la case tradiționale din lemn, până la palate monumentale și temple.

Daemokjang
maestrul Shin Eoungsoo
Maeștrii Daemokjang

Maeștrii Daemokjang au puteri depline când este vorba de construcția unei case tradiționale din lemn. Ei fac proiectul și planurile, se ocupă de construcție, iar toată echipa de tâmplari care lucrează la construcție le este subordonată. Controlează și aprobă lucrările făcute de toți cei implicați în lucrare. Lucrările făcute de acești păstrători de tradiție sunt fine, simple și cu minimum de decorațiuni. Acestea ar fi și caracteristicile arhitecturii tradiționale coreene.

Pentru a realiza o nouă construcție, maeștrii Daemokjang au nevoie atât de cunoștințe tehnice pentru realizarea planurilor construcției, cât și de înclinații estetice, pentru a selecta, a lucra și a îmbina lemnul. Bucățile de lemn sunt prinse fără cuie sau șuruburi, realizându-se așa-numitele îmbinări pentru un mileniu. Sunt folosite unelte tradiționale transmise din generație în generație.

Acest meșteșug al lucrului cu lemnul și al îmbinărilor veșnice a fost transmis din maestru în maestru de-a lungul a foarte multe generații. Tinerii care vor să continue tradiția trebuie să petreacă zeci de ani alături de un maestru Daemokjang, încercând să fure meserie.

Pentru repararea și restaurarea vechilor monumente, maeștrii Daemokjang reinterpretează frumusețea arhitecturii tradiționale din lemn conform inclinațiilor lor artistice. Le realizează cu ajutorul deprinderilor și al cunoștințelor dobândite într-o viață dedicată acestei meserii, cu pasiune și datorie în același timp.

În anul 2010 UNESCO a înscris Daemokjang în Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (Lista reprezentativă a moștenirii culturale intangibile a umanității).

În filmul de mai jos veți vedea realizarea unei case traditionale. Nu ezitați să rezervați 10 minute din timpul vostru vizionării acestui film. Veți fi impresionați.

(sursa foto: dougukon.jp)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Asia este inca nedescoperita total si am convingerea ca se vor intoarce vechile metode pentru ca momentul inventarii lor a fost bazat pe principii mai solide de concept si realizare. Minunat articolul, am stat 30 de minute pe filmulete de Youtube sa vad si alte lucrari.

    • Ma bucur tare mult ca v-a placut. Cand l-am descoperit eram atat de incantata ca as fi vrut sa-l pot arata imediat tuturor. Cred ca oamenii acestia au gasit esenta lucrurilor.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian