Diverse Uși Ferestre

Uși și ferestre către lume

Artistul fotograf Andre Vicente Goncalves, din Portugalia, reușește să redea frumusețea locurilor prin colaje cu uși și ferestre pe care le fotografiază. A avut întotdeauna o obsesie pentru ferestre și a realizat că ele dau personalitate caselor, fiind diferite în funcție de regiune.

ferestre Alpi
ferestre Alpi
Ferestrele și ușile lumii văzute de Goncalves

După primele colaje cu ferestre, colecție numită Windows of the world și care a atras atenția publicului asupra sa, Andre a scos în evidență frumusețea și unicitatea ușilor din diferite orașe din Europa și din lume cu proiectul Doors of the world.

Goncalves nu a fost de la început atras de fotografie. El a studiat inițial computerele la Universitatea din Evora. În anul doi de studiu a plecat pentru un an la Universitatea din Trento, Italia. Aici însă a realizat că adevărata lui pasiune este alta și anume fotografia. A întrerupt studiile și a aplicat pentru licența în fotografie la Lusophone University of Humanities and Technology din Lisabona. Făcând această alegere a aflat înțelesul vorbelor atribuite lui Confucius: alege o meserie pe care o iubești și nu vei fi nevoit să muncești nici măcar o zi în viață.

Colajele cu uși și ferestre din diverse colțuri ale lumii ne obligă să privim ușile și ferestre altfel. Ele nu sunt doar niște accesorii ale caselor pe care le deschidem și le închidem fără să le acordăm prea multă atenție. Prin lucrările sale Goncalves ne spune că, uneori, ele sunt opere de artă ce trebuie admirate.

Mai găsim ceva deosebit în lucrările lui Goncalves. Colajele ne arată apartenența la cultura unui popor, la tradițiile lui, ne arată practic identitatea orașului sau țării unde au fost făcute fotografiile.

Artistul portughez a vizitat și Romania. Lucrările sale cu uși din Romania ne fac să privim casele cu alți ochi, ne obligă să căutăm acele uși care arată atât de bine în colajele lui. În colajul cu ferestre am descoperit un altfel de București –  frumos, curat, elegant. Iar despre ferestrele fotografiate în Brașov pot spune că rivalizează cu cele din Europa centrală.

ferestre Barcelona
ferestre Barcelona
uși Spania
ferestre Venetia
ferestre Venezia
uși România
ferestre Bucuresti
ferestre București
ferestre Brasov
ferestre Brașov

Sper să vă facă plăcere să priviți lucrările sale și să descoperiți elemente ale identității locului unde au fost făcute fotografiile.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian