Diverse

Uși și ferestre către lume

Artistul fotograf Andre Vicente Goncalves, din Portugalia, reușește să redea frumusețea locurilor prin colaje cu uși și ferestre pe care le fotografiază. A avut întotdeauna o obsesie pentru ferestre și a realizat că ele dau personalitate caselor, schimbându-se în funcție de regiune.

ferestre Alpi
ferestre Alpi

După primele colaje cu ferestre, colecție numită „Windows of the world” și care a atras atenția publicului asupra sa, Andre a scos în evidență frumusețea și unicitatea ușilor din diferite orașe din Europa și din lume cu proiectul „Doors of the world”.

Uși Anglia

Goncalves nu a fost de la început atras de fotografie. El a studiat inițial computerele la Universitatea din Evora. În anul 2 de studiu a plecat pentru un an la Universitatea din Trento, Italia. Aici însă a realizat că adevărata lui pasiune este fotografia. A întrerupt studiile și a aplicat pentru licența în fotografie la Lusophone University of Humanities and Technology din Lisabona. Făcând această alegere a aflat înțelesul vorbelor atribuite lui Confucius: alege o meserie pe care o iubești și nu vei fi nevoit să muncești nici măcar o zi în viață.

ferestre Barcelona
ferestre Barcelona

Colajele cu uși și ferestre din diverse colțuri ale lumii ne obligă să privim ușile și ferestre altfel. Ele nu sunt numai niște accesorii ale caselor, pe care le deschidem și le închidem fără să le acordăm prea multă atenție. Prin lucrările sale Goncalves ne spune că, uneori, ele sunt opere de artă ce trebuie admirate.

Uși Spania

Și mai găsim ceva deosebit în lucrările lui Goncalves. Colajele ne arată apartenența la cultura unui popor, la tradițiile lui, ne arată practic identitatea orașului sau țării unde au fost făcute fotografiile.

ferestre Venetia
ferestre Venetia

Artistul portughez a vizitat și Romania. Lucrările sale cu uși din Romania ne fac să privim casele cu alți ochi, ne obligă să căutăm acele uși care arată atât de bine în colajele lui.

Uși România

În colajul cu ferestre am descoperit un altfel de București –  frumos, curat, elegant.

ferestre Bucuresti
ferestre Bucuresti

Iar dacă nu aș fi citit că ferestrele de mai jos au fost fotografiate în Brașov, aș fi fost convinsă că au fost făcute undeva în Europa centrală.

ferestre Brasov
ferestre Brasov

Sper să vă facă plăcere să priviți lucrările sale și să descoperiți elemente ale identității locului unde au fost făcute fotografiile.

Categorii

Abonează-te la newsletter