Art&Craft

O uriașă structură din lemn – Metropol Parasol Sevilla

Considerată cea mai mare structură de lemn din lume, Metropol Parasol din Plaza de la Encarnacion din Sevilla, Spania, este o construcție uimitoare. Ea are 4 nivele și o înălțime de 28,5 m. Suprafața totală este de 18000 de mp din care construcția propriu-zisa ocupă 5000 mp. Suprafața totală a nivelelor este de 12670 mp. Structura din lemn, oțel și beton a fost construită în perioada 2005-2011 și a costat 90 de milioane de euro. Proiectul firmei de arhitectură J.Mayer H. Architects a devenit astfel o imagine iconica cu care Sevilla se identifică.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-5

Având un aspect de vafă uriașă, structura imensă din lemn formează copertine și căi de trecere dând orașului medieval Sevilla un aspect modern, fără a-i știrbi farmecul. Metropol Parasol funcționează ca un spațiu urban organic unic, cu baruri și restaurante, spații de promenadă, piață pentru fermierii locali, muzeu arheologic, definind o relație unică între centrul istoric și orașul contemporan.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-2

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-6

Ideea proiectului  a fost să „livreze” umbră unui oraș cu mare nevoie de astfel de spații. De asemenea, s-a dorit ca ruinele romane din zonă să nu fie deloc afectate, proiectul incluzându-le fără să le deranjeze. Coloanele care susțin întreaga structură din lemn au fost poziționate în câteva puncte care ocolesc ruinele. În formă de ciupercă, coloanele sunt însă suficient de mari pentru a avea în interior scări și lifturi pentru accesul la nivelele superioare.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-david-franck-yatzer-42

Întreaga structură din lemn este îmbinată cu ajutorul unei rășini poliuretanice foarte rezistente la temperaturile înalte specifice zonei. De altfel, aceasta este și mândria realizatorilor proiectului – o uriașă structură din lemn îmbinată cu rășină poliuretanică sub formă de spumă.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-david-franck-yatzer-45

Yurgen Mayer H. și-a început activitatea ca artist astfel că lucrările sale de arhitectură includ elemente sculpturale și de arta. Metropol Parasol este o astfel de îmbinare de arhitectură și artă. În plus, proiectul este realizat prin tehnici moderne non-repetitive computerizate încăt nu există două părți identice în interiorul construcției.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-11

 

La ultimul nivel Metropol Parasol are căi de trecere protejate care ofera imaginea Sevillei de la înălțime.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-Fernando-Alda-yatzer-4

 

Metropol Parasol este o uriașă structură din lemn care oferă locuitorilor Sevillei umbră, jocuri de lumini și umbre și un spațiu modern de întâlnire și relaxare într-un site istoric. Este deopotrivă admirat și detestat, ca orice lucrare de geniu. Yurgen Mayer spune că este conștient că mulți dintre locuitorii orașului urăsc lucrarea sa dar amintește că, la început, parizienii urau Turnul Eiffel care acum este simbolul Parisului. El speră ca același lucru să se întămple și cu Metropol Parasol.

Jurgen-Mayer-H-Seville-Spain-photo-david-franck-yatzer-44

(sursa: yatzer.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter