Tehnici de Finisare

Finisarea lemnului în câmp electrostatic

Finisarea în câmp electrostatic s-a folosit inițial pentru suporturi metalice: carcasele aparatelor de uz casnic (mașini de spălat, frigidere), caroseriile automobilelor, ușile metalice. Treptat, datorită avantajelor pe care le prezenta, s-a reușit adaptarea metodei și în domeniul finisării lemnului. Acum, finisarea în câmp electrostatic este mult folosită pentru acoperirea scaunelor sau a altor obiecte la care pulverizarea obișnuită generează pierderi foarte mari.

sursa foto: quimicasthay.wordpress.com
sursa foto: quimicasthay.wordpress.com

Pulverizarea în câmp electrostatic se bazează pe mișcarea particulelor atomizate de-a lungul liniilor unui câmp electromagnetic format între un pistol încărcat cu sarcini negative și un obiect încărcat cu sarcini pozitive. Particulele de lac sau vopsea încărcate electric sunt atrase spre obiectul de lăcuit după liniile de forță ale acestui câmp format între pistol și obiectul de finisat care este legat la pământ. Particulele cedează sarcina electrică și sunt reținute pe suprafața obiectului ce trebuie finisat.

sursa foto: slideshare.net
sursa foto: slideshare.net

Puterea câmpului electromagnetic depinde de distanța dintre pistol și obiect și de diferența de potențial (voltajul). În mod normal voltajul între obiectul încărcat și pistol este de 80 kV. Distanța depinde de echipament și variază între 0,3 și 0,5 m.

sursa foto: quimicasthay.wordpress.com
sursa foto: quimicasthay.wordpress.com

Lemnul este slab conducător de electricitate. De aceea, pentru a avea un efect electrostatic optim, umiditatea lemnului trebuie să fie de 10-12%,  iar cea a aerului nu mai jos de 60-70%. Pentru a-i îmbunătăți conductivitatea, lemnul poate fi tratat cu soluții saline sau poate fi ținut scurtă vreme în încăperi speciale cu abur.

Este de la sine înțeles că nu se poate folosi orice pistol pentru astfel de aplicații și nici orice fel de lac. Există echipamente speciale pentru aplicare în câmp electrostatic, care transmit sarcina electrică materialelor peliculogene formulate anume pentru a conduce curentul electric. Echipamentele pot fi asemănătoare pistoalelor de pulverizare obișnuite sau pot fi discuri de aplicare.

sursa foto: slideshare.net
sursa foto: slideshare.net

Acestea din urmă se rotesc și împrăștie vopseaua încărcată negativ, care este atrasă de obiectele de acoperit, încărcate pozitiv. Sistemul cu disc este mai vechi și mai puțin folosit în ultima vreme.

aplicare cu disc rotativ sursa foto: wisnofurniturefinishing.com
aplicare cu disc rotativ
sursa foto: wisnofurniturefinishing.com

Materialele de finisare în câmp electrostatic sunt diferite de cele obișnuite prin tipul solvenților folosiți la solvatarea rășinii, tensiune superficială, vâscozitate și capacitate de încărcare electrostatică. Produsele care pot fi folosite sunt cele care formează peliculă (grund, lac, email). În componența materialelor sunt substanțe care cresc conductivitatea și, prin formarea peliculei, crește și conductivitatea obiectului. Deci, aceasta va fi mai mare cu creșterea numărului de straturi. Baițurile, glaze-urile sau alte produse similare nu se pot aplica așa.

Se pot aplica în câmp electrostatic atât produse pe bază de solvent cât și hidrodiluabile, cu condiția să fie formulate pentru acest tip de aplicare. Cu toate că pare foarte periculoasă folosirea produselor pe bază de solvent, nu este așa. Solvenții folosiți sunt cu punct de aprindere ridicat, așa că nu reprezintă un pericol dacă sunt folosiți cu echipamente adecvate.

Vâscozitatea este și ea foarte importantă la acest tip de aplicare. Dacă nu este respectată vâscozitatea recomandată, aplicarea nu are randamentul preconizat.

Persoana care face aplicarea în câmp electrostatic trebuie să fie instruită pentru astfel de activitate. De asemenea, trebuie să știe să întrețină pistolul. De acest lucru depinde, atât timpul de viață al echipamentului, cât și evitarea accidentelor.

Principalul avantaj al procedeului este reducerea considerabilă a consumului de material prin diminuarea pierderilor. La o pulverizare normală, cele mai mici pierderi sunt în cazul finisării panourilor drepte, fără prelucrări mecanice. Pierderile cresc pe măsură ce apar prelucrările, iar suprafața de lăcuit este îngustă. Este cazul ramelor, a elementelor sculptate, a scaunelor. Teoretic, pierderile în cazul panourilor, la aplicarea lacului cu pistol obișnuit, sunt de 20%, la scaune ajungând la 60%. Dar este vorba de pierderile teoretice. În realitate, pierderile de material de finisare în timpul pulverizării normale pot ajunge și chiar depăși 100%.

sursa foto: wellchairness.montbel.it
sursa foto: wellchairness.montbel.it

În cazul finisării în câmp electrostatic rezultatele sunt spectaculoase. Consumul de material este redus cu 50 până la 80%. Din cauza sarcinilor electrice, chiar dacă pulverizarea este făcută din fața obiectului ce trebuie finisat (scaun, ramă), particulele se așează și pe spatele lui, fiind atrase de câmpul electromagnetic format. Se reduce astfel cantitatea de material care ajunge în atmosferă (over spray) sau pe jos și crește cel depus pe lemn.

sursa foto: quimicasthay.wordpress.com
sursa foto: quimicasthay.wordpress.com
câmp electrostatic
sursa foto: xylexpo.com

Un alt avantaj ce derivă din cele de mai sus este îmbunătățirea condițiilor de lucru. Reducându-se pierderile, atmosfera în hala de lucru va fi mult mai curată, iar problemele legate de protecția mediului și de calitatea muncii se reduc simțitor.

Tot ca avantaje se pot menționa aplicarea uniformă a stratului de material de finisare și posibilitatea de automatizare a întregului sistem, crescând astfel productivitatea.

Cele mai performante echipamente sunt cele care combină pulverizarea electrostatică cu roboți antropomorfi. Acești roboți aplică materialul urmărind conturul piesei, operație realizată cu ajutorul unor software-uri speciale. În combinație cu efectul electrostatic, pierderile de material se reduc și mai mult.

Pentru consultanță sau asistență specializată în proiecte de finisare industrială puteți contacta specialiștii de la Falk Consulting.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • prima data am crezut ca e scris gresit … electrostatic pentru lemn, o idee minunata, dar cred ca e aplicabila doar seriilor mari, pentru obiecte cu suprafete ascunse multe.
  Felicitari d-na Radu !

  • Multumesc! Ideea articolului mi-a venit cand cineva, citind intr-un articol o referire la aplicarea in camp electrostatic, a avut aceeasi reactie ca dumneavoastra. Nici acum nu sunt sigura ca am reusit sa-l conving, era foarte convins ca asa ceva este imposibil sa existe. Cu toate ca pare o noutate, aplicarea in camp electrostatic se foloseste de multa vreme pentru finisarea scaunelor. La inceput mai erau mici probleme, se mai curentau usor pulverizatorii, dar acum sunt foarte sigure. Se folosesc mult in combinatie cu roboti (antropomorfi) pe linii de finisare. Nu este nevoie sa fie serii mari daca se foloseste un pistol electrostatic si nu o linie de finisare. Eu am gasit astfel de pistoale de pulverizare in locuri in care nu m-as fi asteptat.
   Veniti la BIFE? Mi-ar placea tare mult sa va intalnesc, sa discutam mai pe indelete. Toate cele bune 🙂

   • Nu stiu daca ajung la BIFE, am renuntat sa mai participam, nu reprezinta piata careia ne adresam in mod curent. Am fost prezenti in 2012 si 2013, cu real succes, in privinta aprecierii, dar slabe contacte pentru productia serie.
    Astept pe email daca doriti sa luam legatura un contact.
    Cred ca suntem complementari pe o nisa slab reprezentata si cu putine optiuni pentru vizitatorii online. Apreciez echipa dvs de co-writeri, aveti acolo un potential minunat.

 • Buna ziua , imi puteti spune va rog o firma care se ocupa cu vopsirea lemnului la modul profesional asa cum apare in articol ? multumesc

  • Buna ziua.
   Daca doriti sa vopsiti lemn cel mai bine este sa intrebati pe Facebook, pe grupuri care se ocupa cu lemnul (woodworking romania, carpenters, grupul tamplarilor in lemn masiv, etc). Exista firme care vopsesc pentru terti.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter