Finisare DIY Parchet

Finisaje pentru pardoseli din lemn

Pardoseala din lemn este o alegere înțeleaptă atât ca investiție, cât și ca aspect fiind potrivită în orice spațiu locuibil datorită rezistenței în timp și a variantelor de finisaje care există. Mult timp, mochetarea apartamentelor, caselor, hotelurilor, reprezenta cea mai aleasă variantă. A apărut, apoi, moda gresiei care, datorită ușurinței cu care era curățată, ajungea până (și) în dormitoare. Treptat, însă, lumea s-a întors la pardoselile din lemn.

pardoseli din lemn
sursa foto: designbykaleah.com

Pentru case sau apartamente se poate folosi parchet gata finisat sau se poate monta parchetul, dușumeaua, urmând ca finisarea să se facă după aceea.

În primul caz, lemnul este finisat în fabrici, cu tehnologii și materiale speciale. Cea mai folosită metodă este aplicarea cu valțul și uscarea cu ajutorul radiației UV. Produsele de finisare folosite sunt special formulate pentru astfel de tehnologii și pot fi atât pe bază de solvent, cât și hidrodiluabile. Mai detaliat despre aceste tehnologii puteți afla aici.

sursa foto: thegarrisoncollection.com
sursa foto: thegarrisoncollection.com

Produsele folosite pentru finisarea pardoselilor au drept caracteristici principale duritatea mare și rezistența foarte bună la zgâriere, pentru a rezista traficului. Pot fi poliuretanice, acrilice, poliacrilice, carbamidice, uleiuri sau ceruri.

În cazul în care se montează pardoseli din lemn nefinisat, înainte de finisare este bine să se verifice dacă lemnul a fost bine uscat. Lemnul pentru parchet sau dușumea este de obicei lemn mai dur care, dacă nu este bine uscat, duce la apariția unor tensiuni în lemn cu repercusiuni foarte neplăcute. Dacă umiditatea lemnului este prea mică parchetul se poate umfla, iar dacă este prea mare, lemnul se contrage, apărând găuri în pardoseală. În ambele cazuri va fi nevoie ca parchetul să fie montat din nou.

pardoseli din lemn
sursa foto: mfcsi.com

Finisarea pardoselilor deja montate este diferită de finisarea  industrială. În momentul în care parchetul a fost “bătut” într-o casă, finisarea trebuie făcută astfel încât să nu afecteze celelalte finisaje ale casei. Din acest motiv pulverizarea materialelor de finisare va fi evitată, utilizându-se mai mult pensula sau trafaletul.

Este bine ca materialele folosite să fie cât mai puțin agresive. Se recomandă folosirea materialelor hidrodiluabile, eliminându-se astfel mirosul agresiv și persistent al solventului.pardoseli din lemn

Avantajul montării parchetului sau dușumelelor în alb este că finisarea poate fi făcută în armonie cu celelalte finisaje ale casei. Se poate face un finisaj modern sau „antichizat„, mat sau lucios, transparent sau opac, în funcție de dorința fiecăruia.

Sunt anumite finisaje care se pot face numai pe un parchet montat direct în casă. De exemplu, un parchet foarte lucios, cu o peliculă continuă, fără întreruperi, poate fi obținut numai finisându-l acasă. Se poate cumpăra parchet lucios, dar nu va fi o peliculă continuă pentru că luciul va fi întrerupt de liniile de montare. Trebuie știut însă că luciul înalt are dezavantajul că accentuează toate defectele (fiecare mică zgârietură va fi foarte vizibilă), iar întreținerea este mai dificilă.

pardoseli din lemn
sursa foto: stevenwilliamskitchens.co.uk

În cazul unui finisaj cu aspect vechi se pot folosi patine de învechire ca și în cazul mobilierului sau uleiuri special formulate pentru parchet. Uleiul protejează, dar nu face peliculă, iar aspectul va fi asemănător celui din casele tărănești. Se pot folosi și ceruri, dar nu conferă rezistență la zgâriere. În cazul în care se folosește ceara este bine să se folosească lemn cât mai dur (stejar, frasin, salcâm) care este rezistent la agresiuni mecanice. Finisajul cerat dă foarte bine pe pardoseli din lemn cu aspect de dușumea. Uleiurile și cerurile moderne sunt preferate atât pentru că evidențiază aspectul natural al lemnului, cât și ca opțiune naturală pentru acoperirea pardoselilor și nu în ultimul rând pentru ușurința cu care se pot remedia defectele.

pardoseli din lemn
sursa foto: podlahove-studio.com

În ultima vreme oferta de parchet finisat este foarte variată. Implicarea designerilor a dus la apariția unor finisaje deosebite care pot face față oricăror exigențe legate de durabilitate și aspect.

pardoseli din lemn

Folosirea lemnului recuperat pentru obținerea de pardoseli din lemn este acum în trend și cred că ați văzut deja ce  dușumele din lemnul butoaielor folosite se fac. De ce lemn recuperat? Pentru că este un lemn ajuns la echilibru, care nu va avea probleme de variații dimensionale. Semnele trecerii timpului, combinate cu un finisaj simplu și rezistent, vor face din dușumea punctul de atracție al camerei.

pardoseli din lemn
sursa foto: materialicious.com

După cum ați văzut există o ofertă foarte bogată. Pentru a fi mulțumiți de rezultat, alegerea trebuie să fie integrată întotdeauna într-un proiect. Parchetul poate fi frumos în magazin, dar să nu aibă nici o legătură cu locul unde este montat. Și atunci frumusețea lui se pierde. De asemenea, este bine să se țină cont de celelalte elemente din casă când se face finisarea parchetului, nu numai de faptul că un anumit finisaj este în trend sau ne place foarte mult.

Dacă nu sunteți hotărâți încă ce fel de parchet să alegeți, puteți citi și articolul legat de acest subiect.

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter