Diverse

Copacul cunoașterii

Potrivit tradiției biblice, Grădina Edenului (Grădina Paradisului) a fost localizată în partea de sud a Irakului, în orașul El Qurna, acolo unde râurile Tibru si Eufrat se întâlnesc. Aici, pe malul Tibrului, într-o mică piațetă de beton protejată de ziduri joase de caramidă, se află un vechi copac mort. Conform legendei, acesta este copacul cunoașterii binelui și răului, cel din care au mâncat Adam și Eva.

copacul cunoașterii

Informații despre acest copac al cunoașterii  vin din vremuri foarte îndepărtate. Pe tăblițele din lut descoperite pe aceste locuri în timpul săpătuilor pe teritoriul antic al Mesopotamiei, s-a găsit un sigiliu de lut, datat mileniul 4 îHr și numit sigiliul ispitei. Pe acest sigiliu sunt desenați un bărbat și o femeie care se întind pentru a lua un fruct dintr-un copac.

Copacul este legat și de tradițiile politeiste existente în Orientul Mijlociu din cele mai vechi timpuri. Conform acestor tradiții există obiceiul de a planta un alt copac lângă cel sacru aflat în ultimul stadiu al existenței, pentru a-i continua sacralitatea. Astfel, există mai mulți copaci, în diverse stadii de degradare, de multe ori fiind foarte greu de identificat copacul sacru inițial.

În ceea ce privește copacul cunoașterii din El Qurna, este clar că este o specie de foioase nu un palmier. Localnicii îl numesc Nabucco, îl consideră sacru și cred că Adam a mâncat din fructele lui. Nimeni însă nu poate spune cu certitudine ce specii au fost în trecut în locul lui sau de cât timp este acolo.

Copacul a trecut prin tot felul de încercări de-a lungul timpului. În timpul primului război mondial, soldații englezi s-au urcat în copac și l-au rupt. A fost reparat cu ciment. În 1950 s-a făcut un mic parc în jurul lui ca gest de recunoștință pentru încheierea celui de-al doilea război mondial. În timpul domniei lui Saddam Hussein sanctuarul s-a păstrat și a fost chiar făcută mica piațetă și platforma de beton. În 2003, în timpul atacurilor americane, platforma de beton a fost deteriorată. În prezent locul este din nou refăcut și există mai mulți pomi plantați pentru ca sacralitatea să fie continuată.

copacul cunoașterii

Cu toate că altarul și copacul cunoașterii este asociat cu povestea Grădinii Paradisului, împărțită de 3 religii actuale importante – iudaism, creștinism și islamism – simbolul este practic universal și perpetuu în timp, descoperirile din zonă ducându-l mult înapoi în timp, în vremurile pre-monoteiste. Oameni din alte părți ale țării vin în pelerinaj să se roage la copac, legând uneori mici bucăți de panză verde de ramurile lui, ca semn al credinței lor.

copacul cunoașterii

(sursa: atlasobscura.com)

Categorii

Abonează-te la newsletter