Diverse

Casa “nouă” din lemn vechi de peste 300 de ani

Am vorbit destul de mult anul acesta despre lemnul recuperat, dar continuu să cred că folosirea lemnului recuperat de la clădiri vechi, parasite și demolate, sau din alte astfel de surse este un mod de a folosi rațional lemnul. Iar obiectele sau construcțiile făcute cu astfel de lemn capătă o patină a vremii, se încarcă cu povești și istorie, devenind mult mai valoroase.

Sunt mulți cei care gândesc în acest mod despre lemnul recuperat. De exemplu Julie și Jimmy Cash, un cuplu din Birmingham, Alabama, SUA. Ei au fost întotdeauna îndrăgostiți de munte, de păduri, dar și de vechile case și cabane pe care le întâlneau în plimbările lor. În momentul în care au decis să-și facă propria casă de vacanță au ales ca loc Munții Lookout din Georgia, iar dorința lor cea mai mare a fost ca aceasta să semene cu vechile cabane pe care le-au admirat atât de mult. Chiar au spus că dacă nu vor gasi lemn vechi pentru casă preferă să nu o mai facă.

lemn de 300 de ani
Dining

 

Ajutorul a venit de la o firma din zonă al cărui obiect de activitate era chiar recuperarea lemnului de la vechile mori, hambare pentru uscarea tutunului sau alte astfel de clădiri lasate în părăsire și care se degradau continuu. De la această firmă Julie si Jimmy au luat aproape tot lemnul folosit pentru construcția casei, adică aproape 80% din tot lemnul folosit.

A fost folosit lemn de pin, cedru și hemlock, vechi de 300 si mai bine de ani, recuperat din hambare din Tennessee și Virginia și de la o moară din Carolina de Sud. Julie spune că practic lemnul este încărcat de istorie, are propria poveste și de câte ori îl privește, parcă vede altceva. Pe lemnul folosit la construcția stâlpilor terasei se mai văd încă găurile făcute de cuie. În trecut aceștia au fost folosiți pentru a pune la uscat frunzele de tutun.

lemn de 300 de ani
Terasa

 

În bucătărie nu numai grinzile și padeaua sunt vechi. Dulapurile și masa centrală, cu toate că sunt făcute o dată cu casa, s-a folosit pentru construcția lor lemn recuperat din vechi hambare. Podeaua este făcută din grinzi recuperate dintr-o moară veche de 300 de ani.

lemn de 300 de ani
Bucătărie

 

În casă există o zonă pentru luat masa, unde o bancă veche, covorul indian și candelabrul german amintesc de vechile ferme. Casa are și o zonă de relaxare unde, pe langă o veche măsuță și 2 fotolii, există și o bibliotecă, practic polițe pentru cărți făcute din stâlpii recuperați din hambarul pentru tutun. În partea de jos este reprodus designul în “Z” caracteristic ușilor caselor țărănești.

lemn de 300 de ani
Biblioteca

 

Accesul la etaj se face pe o scară construită rustic, din trunchiuri de plop. Finisajul scării este alb-gri spălat, iar decorarea este făcută cu un felinar și afișe pe care Julie le-a găsit într-un anticariat din Birmingham.

lemn de 300 de ani
Scara interioara

 

La etaj sunt dormitorul principal și cel pentru oaspeți. În dormitorul principal se află poate singura piesă nouă de mobilier din toată casa, pentru că nu au reușit să găsească o piesă veche așa cum și-ar fi dorit. Dar piesa de rezistență din dormitor este cufărul stră-stră-străbunicului lui Jimmy, cufăr care l-a însoțit pe acesta în Războiul Civil.

lemn de 300 de ani
Dormitorul principal

 

Dormitul de oaspeți este și el decorat cât se poate de rustic. Lemnul pereților, lemn vechi recuperat, cu toate urmele timpului pe el, este la vedere, paturile au tăbliile și latelalele făcute din trunchiuri vechi de plop iar ferestrele sunt încadrate în rame de lemn. Lumina este asigurată de un bec atârnat deasupra paturilor de un cui bătut în lemn.

lemn de 300 de ani
Dormitorul pentru oaspeti

 

Cei doi spun că apreciază foarte mult acest lemn vechi, care a trăit și alte vieți până să ajungă la ei. Și cu siguranță va continua să existe și după ce ei nu vor mai fi.  Așa că ei se consideră doar îngrijitorii vremelnici ai lemnului casei lor.

(sursa: countryliving.com)

Categorii

Abonează-te la newsletter