Diverse

Minunate căsuțe de basm, din lemn recuperat

Aceste căsuțe de basm, parcă tocmai coborâte din paginile unei cărți de povești, există datorită lui Dan Pauly, un constructor pasionat de lemn din Minnesota, SUA. Dan este o persoană cu foarte mare respect pentru înaintașii care lucrau lemnul, dar și pentru lemnul vechi. Fiind el însuși un bun meșter, a combinat dragostea pentru lemn cu cea pentru vechi, dezvoltând un business ce s-a dovedit a fi de succes.

Dan Pauly este a 4 generație de meșteri în lemn. Străbunicul său a ajuns în America la sfârșitul secolului 19, venind din Elveția. Fiind priceput în ale lemnului a găsit imediat de lucru, construind o mulțime de hambare în Minnesota, din care o parte sunt și acum în picioare. Fiul și apoi nepotul, tatăl lui Dan, au preluat afacerea, lucrând lemnul și ridicând tot felul de construcții din lemn în zonă.

casuțe de basm

Dan a moștenit această pricepere în lucrul cu lemnul, dar și pasiunea pentru lemnul vechi, încărcat de amintiri. De fiecare dată cand trecea pe lângă un hambar vechi și vedea un lemn căzut se gândea că poate cu acel lemn a lucrat străbunicul său. Frumusețea aparte a acelui lemn vechi, culoarea și textura lui specială l-au condus treptat spre actualul business – The Rustic Way.

Pauly recuperează lemnul din construcții vechi pe peste 100 de ani, îl prelucrează prin metode tradiționale și construiește căsuțe de grădină sau de vacanță, saune, casuțe de joacă, toate având aceasta formă de căsuță de basm.

casuțe de basm

Totul începe cu prospectarea zonei pentru a găsi acele construcții vechi. După ce sunt identificate începe dezmembrarea lor, cu cea mai mare grijă, pentru a recupera cât mai mult din lemn și în cea mai bună stare. Pauly spune ca și înainte de a face face acest lucru respecta foarte mult munca meșterilor în lemn din trecut. Acum însă, văzând cum au fost ele realizate, cu câtă muncă și atenție la detalii, acest respect este și mai mare.

casuțe de basm

 

După ce totul este desfăcut, lemnul este adus în atelier și prelucrat manual. Uneori este șlefuit, dar rareori este colorat, încercând să se păstreze cât mai mult aspectul său natural. Uleiul sau lacul este folosit numai pentru a spori acea frumusețe veche de 100 de ani și a o pune în valoare. Dan spune ca momentul în care lemnul se luminează după ce aplică stratul de ulei este minunat. Momentul îi amintește că acel lemn a trăit în secolul 19 și îi arată frumusețea acumulată în acești 100 de ani.

casuțe de basm

Prima căsuță pe care a costruit-o a fost o saună pentru soția lui. Era modul ei preferat de a se destinde și s-a gândit să-i facă o bucurie.

casuțe de basm

Nu i-a trecut prin minte că acela va fi momentul nașterii unui business înfloritor. Acum Pauly are o mulțime de comenzi din toată țara și chiar si din alte țări.

casuțe de basm

După ce căsuta este terminată tot el se ocupă de transport și plasare pe poziție.

casuțe de basm

Iubind mult lemnul recuperat face și alte lucruri frumoase din el – placări de case, grinzi, mobilă de baie și bucătărie si chiar mic mobilier – dar tot minunatele căsuțe sunt pe primul plan. Pentru Pauly acest lemn reprezintă moștenirea noastră naturală și are o patină, o textură si o fibră mult mai frumoasă și mai bogată decât lemnul nou.

casuțe de basm

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian