Deco&Design

Mobilier vechi de peste 100 de ani salvat de specialiști pasionați

Vă spuneam în articolul despre recondiționarea și restaurarea mobilei că e bine să apelați la specialiști dacă aveți un mobilier vechi și prețios și vreți să-i dați o nouă viață. Între timp am găsit cel mai bun exemplu pentru a-mi susține afirmația: un mobilier de salon Chippendale vechi de mai bine de 100 de ani. A fost moștenit de la bunici de o familie dornică să-l păstreze, dar din motive obiective nu l-au putut ține în condiții foarte bune. Când în sfârșit au avut spațiul necesar au avut neplăcuta surpriză să vadă că mobila se deteriorase destul de mult și au decis că au nevoie de specialiști pentru a putea fi salvată.

mobilier vechi

Au căutat pe net o firmă care să-i convingă și așa au ajuns la SaveMob. I-au contactat și ei au venit, au văzut mobilierul, au evaluat situația și le-au spus ce se poate face. A rămas ca ei să se gândească și să dea un răspuns. Nu le-a trebuit mult să se hotărască pentru că își doreau din tot sufletul acea mobilă iar firma le-a inspirat încredere. Și așa a început un lung și dificil proces de salvare a unei mobile vechi și valoroase.

Mai întâi au venit baieții de la transport care au luat fiecare piesă, fiecare bucată mai mult sau mai puțin deteriorată, le-au inventariat, au notat detaliile legate de locul de unde proveneau și alte astfel de amănunte, le-au încărcat în camion și le-au adus în atelierul din București.

mobilier vechi

La atelier s-a făcut din nou inventarierea și a început munca. Piesele au fost analizate cu atenție, ocazie cu care s-a descoperit că erau foate atacate de cari, o parte dintre piese fiind chiar compromise.

mobilier vechi

Mai existau și unele părți – picioare de comoda sau de scaun – care pur și simplu nu mai puteau fi refăcute, singura soluție fiind înlocuirea lor.

mobilier vechi

Următoarea etapă a fost curățarea mobilei până la lemn, desfacerea și reîncleierea ei și repararea tuturor defectelor și dezlipirilor. Ornamentele sculptate ce puteau fi desprinse au fost curățate cu atenție pentru a nu strica sculptura. Totul a fost adus la faza de lemn curat, moment în care urmele carilor au fost și mai evidente.

mobilier vechiAșa, „dezbrăcate” de stratul de lac, piesele au fost tratate prima dată împotriva carilor. Spun prima dată pentru că operația a fost reluată de mai multe ori, la intervale de o săptămână, pentru a fi siguri că toate larvele au fost omorâte. Pentru asta piesele de mobilier au fost încărcate într-un camion care se putea închide etanș și au fost pulverizate cu soluție concentrată anticari până la saturație. Apoi camionul a fost închis iar mobila a stat în acel mediu până a doua zi.

mobilier vechi

Timp de o săptămână, toate găurile de cari au fost chituite, s-au făcut reparații și încleieri iar piesele lipsă au fost copiate și montate la locul lor. La finalul săptamânii tratamentul anticari a fost reluat iar piesele de mobilier au fost lăsate în camion tot weekend-ul.

mobilier vechi

A urmat colorarea. Inițial mobila a fost neagră așa că s-a păstrat aspectul. Pentru a obține o culoare intensă s-a folosit cerneală de sepie, așa cum se colora și în trecut. Este vorba despre acel colorant natural pe care sepiile îl eliberează când sunt atacate sau detectează un periol. Colorantul este intens și colorează lemnul aproape acoperind fibra. La uscare capătă o culoare gri albăstruie care redevine neagră la lăcuire.

mobilier vechi

Gata colorată, mobila a ajuns din nou în camion pentru încă un weekend cu soluție anticari. Și iar verificări și chituiri pentru a fi siguri că n-a scăpat nicio gaură și nicio larvă.

mobilier vechi

Si a venit și momentul lăcuirii care, pentru a obține acel luciu special de odinioară, s-a făcut cu shellac. Nu este simplu de lucrat cu el și sunt puțini cei care mai știu vechile tehnici. Din fericire firma beneficiază de serviciile unui specialist în domeniu, domnul Iulian Burcică, care a lucrat mai bine de 30 de ani la fabrica de instrumente muzicale Doina, fiind specialist în restaurarea pianelor. Domnul Iulian este pensionar, are 69 de ani, dar continuă să restaureze piane și mobilier valoros. Vine cu bucurie la muncă și încearcă să predea mai departe ștafeta. A promis că nu se va retrage înainte de a pregăti un urmaș. I-am spus la un moment dat că sunt convinsă că știe o mulțime de povești despre mobila și pianele pe care le salvează.  „Romane”, mi-a răspuns. Am hotărât să ne întâlnim cât de curând, să stăm la povești.

mobilier vechi

Dar să revenim la aplicarea shellacului. Pentru cei care nu știu, shellacul este un lac natural obținut din rășina secretată de o insectă – lac – care se află în India și în Tailanda. Rășina este dizolvată, în diferite proporții în alcool etilic. Shellacul dă un aspect foarte frumos mobilei numai că tehnica de aplicare este dificilă și pretențioasă. Iar atunci când lemnul este colorat negru, o culoare foarte pretențioasă, este și mai dificilă. Trebuie aplicate multe straturi consecutive pentru a obține luciul oglindă.

mobilier vechi

Salonul Chippendale a avut nevoie de 60 de straturi de lac și peste 200 de ore de muncă. Pentru a ajunge la rezultatul dorit lacul s-a aplicat cu mișcări circulare continue cu ajutorul unui șfam (un ghemotoc de vată și lână țurcană pus într-o pânză de finet). S-a început cu straturi subțiri, grosimea lor crescând ușor cu fiecare strat. Mișcarea circulară nu trebuie oprită pentru că altfel, în acel loc, apare o adâncitură. După fiecare strat lacul a fost lasăt săse usuce si apoi a fost șlefuit manual. Așa au fost făcute toate piesele salonului și nu au fost puține.

mobilier vechi

După multe săptămâni în care 1000 de ore s-a lucrat efectiv pentru salon, totul a fost gata. Proprietarului i s-au trimis fotografii pentru a vedea rezultatul și a fost invitat și la atelier. De altfel, aceasta este metoda de lucru a celor de la SaveMob. Clientul poate trece oricând pe la atelier să vadă fazele intermediare ale restaurării iar la final, mobila nu pleacă până când proprietarul nu-și dă acordul. Când se primește OK-ul mobilierul este ambalat și transportat acasă la client. Aici este dezambalat și fixat pe pozitie tot de angajații firmei. Așa s-a întâmplat și cu salonul Chippendale iar proprietarii au fost încântați că pot fi înconjurați de mobila ce le amintește de copilărie.

mobilier vechi

fotografiile din articol sunt proprietatea SaveMob

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Binuna ziua Dna Radu,
    Sunt impresionat de informatiile pe care le puneti la dispozitia celor interesati de arta lemnului.
    Eu sunt in varsta -72 ani- inginer constructii navale ,profesor 36 de ani la Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta,dar mi-am descoperit aceasta pasiune relativ tarziu,dupa cateva proiecte de yahturi maritime din lemn.De atunci ma interesez de tot ce inseamna traditie in arta lemnului.
    Am avut o experienta de inceput cand am restaurat o mobila de sufragerie -doua dulapuri vitrina , masa extensibila si scaune – fabricata la Viena prin 1914.Mi-a fost ff greu cu reconditionarea cu shelac.Informatii succinte de pe site-urile frantuzesti.Toate insa se refereau la materiale de la ei.
    Am reusit ceva ,dar acum cand am vazut articolele Dv. mi-am dat seama ca nu sunt singur in aceasta pasiune ,si cu siguranta sunt multi altii necunoscuti.
    Intamplator am descoperit aceasta revista si articolele din cuprins.Nu am inteles insa daca revista este disponibila doar on-line sau se poate sa o si cumpar sau sa ma abonez.
    Sper sa nu va fi deranjat prea mult cu cele scrise.
    Cu respect
    Profesor Asimit Teodor.

    • Buna ziua,
      Nu ati deranjat deloc. Dimpotriva, mi-a facut placere. Revista este numai online. Va exista o editie tiparita – o editie anuala de colectie – care va aparea cu ocazia Targului de mobila BIFE SIM Bucuresti desfasurat in perioada 13-17 septembrie. Revista va fi distribuita gratuit pe perioada targului.
      In revista online articolele apar zilnic. Ieri am scris despre shellac. Gasiti aici articolul.
      Si despre barci am avut articole. Aveti aici si aici doua dintre ele.
      Sper sa gasiti informatii interesante in revista si sa ne urmariti in continuare.
      Toate cele bune!

  • Cunoscator care detine un asa mobilier , care ii stie valoarea si e dispus sa plateasca o avere ca sa-l reconditioneze , nu intuieste ca i se deterioreaza piesele depozitate. Inteleg ca e o introducere in text, dar ma mir. Imi cer scuze, nu m-am putut abtine, nu e cu rautate.

  • Tot respectul doamna Mihaela Radu pentru ajutorul si indrumarile care le prezentati pentru iubitorii de lucrari si restaurari in lemn. Va doresc tot binele din lume si multa sanatate. As mai dori sa stiu pe cand o revista de specialitate asta pt ca si eu ma ocup de restaurari de mobilier vechi dar mai mult obiecte bronz alama argint aur . Cu mult respect Viorel Ureche

    • Bună ziua!
      Mulțumesc pentru aprecieri și pentru urări! Sănătate multă și dumneavoastră!
      Este greu de făcut o revistă cu sfaturi de specialitate în domeniul restaurărilor. În lumea dumneavoastră sunt multe secrete profesionale și foarte puțini cei dispuși să le împărtășească.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână