Deco&Design

Sfaturi practice pentru amenajarea unei locuinte in stil scandinav

Dacă îți plac încăperile cu multă lumină naturală, mobilierul din lemn în stilul minimalist și plantele, înseamnă că ți se potrivește de minune stilul scandinav. Nordicii sunt pasionați de camerele aerisite, cu puține piese de mobilier și doar două culori în designul total, dintre care una trebuie să fie neapărat albul. În acest fel, o încăpere sau întreaga locuintă va părea mult mai mare decât este, pentru că, așa cum bine știi, albul, in proporții mari, creează senzația de spațiu larg. 

Confortul unei camere amenajată în stil scandinav este la nivel ridicat, multumită materialelor folosite pentru a emana prospețime și căldură. Dintr-un astfel de spațiu vor lipsi accentele cromatice agresive, iar finisajele vor fi cât mai naturale, făcând din orice locuință un adevărat cămin, în care te vei întoarce cu drag. Se potrivește de minune atât pentru apartamente, cât și pentru case.

Alegerea paletei de culori 

Stilul scandinav se caracterizează prin culori deschise și nuanțe pastel, cum ar fi culoarea untului, tonuri de bej, gri deschis sau galben-pai. În opoziție, cea de-a doua culoare aleasă trebuie să fie un turcoaz, un vișiniu ori un verde deschis. Orice combinație ai alege, ține minte că albul este predominant în acest stil, cea de-a doua culoare fiind doar o pată, care ia forma accesoriilor decorative sau a unui perete imbrăcat în tapet decorativ. Prospețimea se păstrează, pentru ca această combinație de alb cu orice nuanță pastel dă senzația de spațiu degajat.

Materialele potrivite 

Lemnul este elementul de bază în alegerea mobilierului în stil scandinav, pentru că tot ce e natural este binevenit în acest context. Împreună cu piatra decorativă și sticla, articolele de mobilier specifice stilului nordic vor impresiona prin minimalism, dar și prin funcționalitate. Esențele de lemn natural în nuanțe deschise sunt preferate, în cazul în care abordezi acest stil de design interior, sau mobilierul vopsit într-un alb simplu. Sunt preferate piesele multifuncționale, care se accesorizează ușor prin adăugarea unor elemente decorative de efect.

Detaliile fac diferenta

O locuință de inspirație scadinavă nu are cum să nu găzduiască ghivece cu flori. Flori care stau pe podea, care se revarsă de pe pervaz, care stau în colțul camerelor în suporturi de perete, pe masă sau pe comode.  

Lumina, elementul cheie

Cum spuneam și mai sus, lumina joacă un rol foarte important în stilul scandinav. Accentul este pus pe lumina naturală, dar dacă arhitectura camerei nu permite ca soarele să ajungă în toate colțurile încăperii, ne putem ajuta de câteva spoturi de lumină, care să scoată în evidență detaliile care ne interesează. Totuși, nici nordicii nu se bucură de foarte multă lumină naturală, așa că au fost nevoiți să o completeze cu aplice, veioze si abajururi. 

Ce textile poți asorta?

Poți alege draperii, fețe de pernă sau perdele din in sau bumbac, iar pentru covoare și paturi ori cuverturi poți merge la sigur dacă alegi lâna. Desigur, culoarea care va predomina este tot albul, insă ai voie să te „joci” cu imprimeuri florale, linii în zig-zag sau fulgi de zăpadă.

Spre deosebire de stilul high-tech, care se potrivește cel mai bine tinerilor sau stilul clasic, adoptat îndeosebi de cei nu foarte tineri, stilul scandinav este ușor adaptabil tuturor vârstelor. Important este să-ți placă lumina, curățenia și plantele.

Sorin Draghici

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Peretii albi ajuta foarte mult la crearea acestui stil.
    Noroc ca s-au invetat diferite modele de tapet cu texturi diferite pastrand nuanta de alb curat.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian