Forestier

Un tânăr silvicultor și-a creat un loc de muncă cu ajutorul unui fierăstrău Wood-Mizer

Tânărul sloven, după ce a absolvit școala de silvicultură, nu și-a găsit de lucru pe specializarea sa și atunci și-a creat singur un loc de muncă – cu ajutorul unui fierăstrău-panglică de la Wood-Mizer.

Satul sloven Plat este situat la o cotă înaltă în Munții Alpi, la 875 de metri deasupra nivelului mării. Aerul curat, pădurile, izvoarele, peisajul montan frumos probabil că afectează stilul de viață al țăranilor din zonă – încet, calm și foarte rezonabil. Sătenii se ocupă în principal cu agricultura. Aproape fiecare familie are vaci, oi, păsări și multe alte animale domestice.

Pe peretele din casa familiei Potocnik este imaginea Sfântului Florian – patronul caselor de țărani, pe care le apără de incendii

Și părinții lui Gregor Potocnik din satul Plat lucrează pământul și își îngrijesc cele 20 de vaci. În plus, ca în multe dintre aceste locuri, familia deține și o pădure de circa 35 de hectare. Aceste circumstanțe i-au dat lui Gregor ideea că gestionarea pădurii sale poate fi mai rațională și realizată cu metode moderne, putând astfel profita de ea. Prin urmare, Gregor a fost admis la și a absolvit cu succes școala de silvicultură.

„Să termini ceva”, râde Gregor, „dar nu mi-am găsit de muncă pe specializarea mea!”

Dar lui Gregor nu îi stă în fire să dispere și să aștepte o soartă mai bună. Starea bună de dispoziție este un dar minunat și face omul fericit indiferent de situația sa. Prin urmare, astfel de oameni preferă să privească înainte, să-și facă planuri și să le pună în aplicare.

După ce a lucrat în mai multe locuri, Gregor a pus deoparte niște bani și imediat ce a împlinit 27 de ani și-a cumpărat un fierăstrău-panglică.

Fierăstrăul-panglică LT20B este instalat în satul Plat, în vârful muntelui, la 875 m deasupra nivelului mării

„În satul nostru, aproape toți locuitorii au o parte de pădure; se îngrijesc de ea; pădurile sunt curățate de copacii bătrâni, uscați, trunchiurile puternic deteriorate; și lemnul acesta trebuie tăiat pentru că într-o fermă, mai ales dacă ai și animale, întotdeauna este nevoie să construiești sau să repari ceva” – explică Gregor. Șirul de evenimente ulterior a demonstrat că a avut absolută dreptate.

Fierăstrăul-panglică achiziționat de Gregor a fost produs de Wood-Mizer. Este un brand renumit la nivel mondial, care există din anul 1982, iar astăzi este lider în producția de fierăstraie-panglică și pânze. Compania este americană și centrul ei european de producție se află în Polonia. În total, peste 75.000 de fierăstraie-panglică de la Wood-Mizer sunt active în aproape toate țările din lume.

„Am aflat că la numai 17 km distanță de satul nostru există o reprezentanță Wood-Mizer, așa că m-am dus la ei, ne-am consultat și am cumpărat un fierăstrău-panglică LT20B”, spune Gregor.

Gregor Potocnik produce cherestea pentru uz propriu și pentru nevoile vecinilor

Mașina este proiectată pentru întreprinderi mici și mijlocii. Patul este alcătuit din mai multe segmente, foarte puternice, care sunt plasate jos, aproape de sol, astfel încât buștenii vin încărcați pe cadru manual, cu țapine cu gheară. Capul de debitare, în care este montată o pânză-panglică, este echipat cu motoare electrice – cel principal, care acționează rotația fierăstrăului și altele adiționale – care deplasează capul în sus și în jos și înainte/înapoi de-a lungul patului.

Nu este cel mai mic fierăstrău-panglică din familia Wood-Mizer (există și modele mai simple – LT10 și LT15), iar în cazul lui Gregor are o caracteristică importantă – este cu telecomandă. Pe consola de comandă – sistem electronic poziționare, cu care se poate seta grosimea dorită a scândurilor, iar capul de debitare își va regla automat poziția pentru tăietura următoare.

Fierăstrăul-panglică LT20B este dotat cu panou de comandă la distanță​

Cu ajutorul tehnicienilor de la Wood-Mizer, Gregor a asamblat mașina în apropierea casei, puțin mai sus pe deal. Și-a organizat un loc de muncă confortabil – un fotoliu acoperit cu un cort pentru protecție solară și alte elemente meteorologice, cu panoul de comandă așezat în față. Cablul telecomenzii este suspendat de un fir întins între doi stâlpi situați în ambele capete ale mașinii. De fapt, cablul este în aer, în laterala mașinii, se deplasează ușor și nu este acoperit de rumeguș. Această manieră de suspendare a cablului se numește la Wood-Mizer „perdea”.

Gregor Potocnik controlează toate funcțiile fierăstrăului-panglică așezat confortabil într-un scaun sub un cort, protejat de elementele meteorologice

Acum Gregor lucrează așezat confortabil în scaun în loc să meargă de-a lungul mașinii odată cu capul de tăiere. Acest confort are un impact semnificativ asupra performanței, deoarece Gregor este mai puțin obosit și poate lucra mai mult. Pentru înlăturarea scândurii finite, a angajat un asistent. Uneori și clientul ajută cu bunăvoință la cărarea scândurilor.

Oamenii locului sunt bucuroși că au un fierăstrău-panglică în sat. Nu trebuie să mai ducă buștenii la mare distanță și, în plus, de la Gregor nu iau doar cheresteaua finită, ci și lăturoaie și rumeguș – toate sunt utile la fermă.

Și așa, un tânăr silvicultor sloven și-a creat propriul loc de muncă. Acum îi ajută pe ceilalți și pe el însuși. O situație în care ambele părți au de câștigat.

Sursă: www.woodmizer.ro

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian