Deco&Design

V-ați plictisit de mobila veche, vi se pare greoaie și demodată și vreți s-o aruncați? Nu o faceți!

Aruncăm cu prea mare ușurință mobila veche, considerând că nu mai este destul de bună pentru vremurile acestea, că este prea greoaie, că nu este modernă. Pe de altă parte ne gândim la păduri, ne întristează faptul că se taie prea mult, dar nu ne dăm seama că un mod simplu de a contribui la reducerea tăierilor este și folosirea mobilei un timp mai îndelungat. Dar ce putem face atunci când mobila primită sau moștenită de la părinți ni se pare demodată,  atunci când vrem totuși să schimbăm ceva, să nu mai aibă aspectul vechi, bătrânesc, să fie mai abordabilă? Simplu, o reinventăm.

Este clar că gusturile diferă foarte mult de la o persoană la alta. Așa cum mie îmi plac lucrurile vechi și aș face totul să fiu înconjurată de ele, știu o mulțime de lume care ar considera casa mea greoaie și care și-ar dori mai multă culoare în locul mobilelor masive și negre. Sunt oameni care-și doresc culoare în casa lor, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la piese bune și bine făcute din lemn masiv. Ele pot fi pur și simplu…reinventate. Și nu este un termen exagerat, prețios. Mobilele pot fi transformate în ceva total diferit sau pot fi folosite părți din mobila veche pentru a face ceva nou. Să vă dau câteva exemple.

Dulapul vechi, cu multe de sertare, poate fi transformat într-unul plin de culoare. Aspectul vechi al acestui dulap poate să nu se plieze pe dorința de a avea o casă veselă, plină de culoare. Dar de ce să scapi de el și să iei altul? Este un dulap din lemn care mai poate „trăi” încă multă vreme. Și atunci ce poți face?

Îl poți vopsi. Dulapul poate fi făcut alb, un fond pentru sertarele vopsite în culori vii, vesele. Nu-i așa că este altceva? Poate fi fosit foarte bine în camera copiilor, iar părinții rămân cu amintirile.

folosirea mobilei

Masa veche, extensibilă, șubrezită de vreme, transformată într-o foarte utilă consolă de perete. Era un timp când de sărbători ne adunam acasă, în jurul mesei, iar mama sau bunica ne găteau tot felul de bunătăți. Acum preferăm întâlnirile la restaurant, oferta fiind pe toate gusturile. Iar masa extensibilă de 12 persoane și-a pierdut rostul. Ce putem face? Ar fi păcat să fie aruncată.

folosirea mobilei

Pur și simplu păstram numai o bucată pe care o transformăm într-o consolă de perete. Această transformare poate fi o soluție pentru spațiile mai mici pentru care găsești greu mobilierul potrivit.

Vopsită în culori deschise va lumina casa, iar amintirea meselor împreună nu va dispărea.

folosirea mobilei

Scaunele vechi pot înveseli casa. Cum? Prin culoare. Cred că toți avem pe acasă 2-3 scaune vechi, simple, care par chiar triste cu toate semnele trecerii timpului pe ele. Sunt făcute bine, sunt trainice, lemnul este încă bun, de ce să le aruncăm?

folosirea mobilei

Pot fi vopsite în mai multe culori tari, astfel încât să schimbe total aspectul casei. Vor reuși oare ele să înveselească masa veche, greoaie, în jurul căreia vor sta?

folosirea mobilei

Am găsit aceste transformări de mobilier la SaveMob și vă spun cinstit că nu mă așteptam. Știam că se ocupă cu restaurarea mobilierului vechi și văzusem câteva mobile refăcute chiar foarte bine. Cred că vă amintiți de mobilierul Chippendale refinisat cu shellac sau de vechea bancă care, deși „șchioapă” inițial, arăta foarte bine după recondiționare. Mirarea a fost foarte mare când am văzut aceste piese în culori puternice. Mi-au spus că sunt mulți cei care doresc astfel de transformări ale mobilei vechi și apelează la ei pentru că, în general, mobila trebuie verificată și întărită înainte de vopsire. Așa că mobila este întâi curățată și reîncleiată, după care este finisată în stilul ales de client.

Sper să vă fi convins că este mult mai bine să gasiți modalități de transformare a mobilei vechi în loc să o aruncați. Metoda poate fi aplicată și pentru mobila care nu este nici foarte veche si nu are nici alte calități, cu excepția amintirilor. Cu un finisaj bine ales poate fi transformată în mobila dorită. Și un ultim argument pentru a vă convinge. Există designeri care integrează „vechiul” în lucrărilor lor creând modele de excepție, foarte apreciate. Iată un exemplu.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter