Finisare DIY

Sfaturi pentru ca mobila vopsită să nu piardă farmecul lemnului

Probabil că deja vă gândiți: dar de ce să vopsesc o mobilă din lemn când tocmai lemnul o face valoroasă? De ce să ascund frumusețea lemnului sub un strat de vopsea? Și prin vopsire nu-i scad valoarea? În mare parte am să vă dau dreptate. Într-adevar este o blasfemie să vopsești un lemn frumos de nuc sau unul de paltin care arată ca o mătase. Desenul, fibra, culoarea, luciul sunt elemente care fac lemnul deosebit și pe care le putem pierde dacă-l acoperim cu vopsea. Sunt însă situații când mobila vopsită arată chiar mai bine și nimeni nu va crede că nu este din lemn. Se pot face chiar combinații vopsind numai o parte din mobilă, lemnul fiind astfel si mai bine pus în valoare. Se vedem care sunt aceste situații.

mobila vopsita
sursa foto: thefurnitureconnoisseur.com

Mobila de rășinoase este de multe ori vopsită, dar asta nu înseamnă că nu este la fel de reușită și apreciată. Lemnul de rășinoase are noduri și când sunt prea multe pot deveni deranjante, mai ales pe un mobilier de dimensiuni mari. Cea mai potrivită variantă, în acest caz, este vopsirea parțială a mobilei. Se rupe astfel monotonia, iar partea neacoperită va fi pusă în evidență, accentuând faptul că mobila este din lemn.

mobila vopsită
sursa foto: ebay.co.uk

Această variantă este adoptată de multe ori și în fabrici. Stilul se numește country cottage și este foarte apreciat, mai ales pentru mobilierul de bucătărie pentru că are un aspect foarte cald, prietenos. De cele mai multe ori o poliță sau un blat păstrează lemnul la vedere.

mobila vopsită
sursa foto: oakfurniturehouse.co.uk

Și colorarea totală este o variantă. Dacă lemnul este acoperit cu un strat subțire de vopsea, eventualele imperfecțiuni sunt acoperite, iar dacă se aplică și o patină, structura lui va fi evidențiată.

mobila vopsită
sursa foto: quadra.ro

O altă cauză pentru care se alege vopsirea este dată de colorațiile lemnului care pentru unii nu sunt acceptabile. În fabrici, vopsirea este una dintre metodele care salvează multe situații cu batăi de cap. Nu întotdeauna colorațiile care apar pe lemn sunt plăcute. De multe ori pot fi sub forma unor pete sau apar ca diferențe mari de culoare între componentele aceluiași mobilier. Vopseaua va ascunde toate defectele și va uniformiza aspectul. Dacă se alege ca finisarea să fie făcută în continuare cu diverse patine sau ca mobila să fie pictată atunci nu numai că nu pare o mobilă vopsită pentru a ascunde defecte ci una specială, deosebită, chiar prețioasă.

mobila vopsită
sursa foto: chiaramonterenzo.it

Se poate vopsi chiar și numai o parte a mobilierului. În felul acesta se diminuează aspectul încărcat iar partea de lemn neacoperită va fi chiar mult mai interesantă având acele diferențe de culoare.

mobila vopsită
sursa foto: rotmand.com

Sunt unele specii de lemn care nu au desenul deosebit, sunt monotone. În plus colorarea lor este dificilă, apărând tot felul de pete din cauza absorbției neuniforme. Este cazul plopului și a altor esențe repede crescătoare. Când sunt colorate apar petele și este nevoie de o uniformizare care uneori transformă aspectul într-unul de plastic. Așa că o variantă mult mai bună este vopsirea urmată de patinare. Un astfel de finisaj pe un mobilier cu un design deosebit poate transforma o mobilă de plop intr-una specială.

mobila vopsită
sursa foto; montecristomobili.com

Cel mai frecvent însă este vopsită mobila pe care o avem de ceva vreme și dorim să facem o schimbare. Cel puțin asta este concluzia după multele mesaje pe care le primesc de la cei care vor să vopsească singuri mobila veche. Cele mai multe dintre întrebări sunt legate de cum pot face schimbarea fără riscul ca noul strat să se desprindă sau cum să facă ca mobila să pară în continuare din lemn. Iată câteva sfaturi pentru cei care pornesc la o astfel de aventură:

 • degresați înainte mobila. În timp, indiferent unde a stat, mobila se acoperă cu un strat de grăsime și murdărie. În plus, folosirea produselor de curățare speciale pentru mobilă a adăugat un strat de ceară peste care nimic nu are aderență (cu excepția prafului🙂). Curățarea se face cel mai bine cu apă și detergent, după care se șterge bine și se lasă să se usuce. Folosirea solvenților nu este recomandată pentru că poate înmuia straturile de lac cu care mobila a fost finisată în trecut;
 • șlefuiți ușor înainte de aplicarea vopselei pentru a crește aderența. După șlefuire îndepărtați praful cu o cârpă;
 • verificați înainte de a începe, pe o parte ascunsă, compatibilitatea dintre vopseaua nouă și stratul vechi. S-ar putea ca ele să nu se „înțeleagă” și aspectul final să nu fie cel dorit. Cele mai bune sunt vopselele pe bază de apă pentru că sunt compatibile cu aproape orice. Cele cretoase se pot folosi chiar fără șlefuire înainte;
 • folosiți produse din gama do-it-yourself (DIY – fă singur). Sunt formulate special pentru a fi folosite acasă cu ușurință, fără cerințele speciale ale aplicărilor din fabrici;
 • nu dați straturi multe și groase, veți transforma mobila într-un obiect din plastic. Aplicați unul, maximum 2 straturi de vopsea. Este suficient pentru a acoperi vechiul strat. Un strat gros, pe lângă aspectul de plastic, poate crăpa în timp;
 • dacă mobila transformată este din lemn cu pori, puneți-i în evidență aplicând peste vopsea patine sau ceară colorată. Țineți cont de sfatul de mai sus pentru ca un strat gros poate acoperi porii și pierdeți efectul;
mobila vopsită
sursa foto: perfectlyimperfectblog.com
mobila vopsită
sursa foto: perfectlyimperfectblog.com
 • daca ați folosit patine aplicați întotdeauna un strat incolor (ceară sau lac) care să fixeze și să protejeze aspectul. Dacă folosiți ceară trebuie să știți că nu are rezistență la temperatură, așa că nu puneți obiecte fierbinți deasupra. Dacă obiectele vor fi folosite în baie sau bucătărie folosiți produse rezistente la umiditate;
 • nu este nevoie să vopsiți total o mobilă pentru a-i schimba aspectul. Luați exemplul fabricilor care fac mese cu cadrul vopsit, dar blatul nu, sau comode și dulapuri de bucătărie cu polițe nevopsite. Puteți folosi metoda si pentru a transforma o mobilă cu design clasic într-una modernă sau pentru a aduce puțină culoare în casă.
mobila vopsită
sursa foto: diynetwork.com
mobila vopsită
sursa foto: realsimple.com
 • dacă sunteți adepții mobilei cu aspect învechit folosiți pentru schimbare straturi succesive de culori diferite. Nu vă dați silința ca straturile să fie aplicate perfect, dar nu aplicați stratul următor până când primul nu este complet uscat. În caz contrar vopselele se vor amesteca și efectul va fi diferit. Dacă vreți să se vadă și mai bine stratul inferior îndepărtați-l pe cel de deasupra prin șlefuire. Efectul se numește distressed;
mobila vopsită
sursa foto: quisforquandie.com
 • în cazul comodelor cu sertare puteți alege să vopsiți numai cadrul, sertarele rămânând neschimbate. Este un mod prin care se pune și mai mult în evidență desenul unui lemn frumos.
mobila vopsită
sursa foto: jumkijoi.blogspot.com
mobila vopsită
sursa foto: numberfiftytree.blogspot.com

Mobila din lemn vopsită are un farmec al ei aparte. Dacă este bine făcută nu știrbește valoarea lemnului el continuând să se „simtă” sub stratul de vopsea. Dar este adevărat, ar fi păcat să ascundem sub vopsea un lemn cu un desen deosebit.

mobila vopsită
sursa foto: x-up.design

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Bună ziua!
  Cum pot schimba culoarea mobilei din pal maro în alb? Care sunt etapele și ce produse sa folosesc?
  Mulțumesc anticipat!

 • Buna ziua!
  Vreau sa vopsesc o mobila din pal cu vopsea Oskar pe baza de apa pt pal melaminat. Mă interesează dacă se mai da cu ceara peste vopsea și cât tine vopseaua pe mona, daca se va coji.
  Multumesc!

  • Buna ziua!
   Nu am lucrat cu aceasta vopsea, dar din descrierea tehnica a produsului de pe site am inteles ca nu are nevoie de o alta acoperire, deci nici de ceara. Pentru a obtine aderenta maxima trebuie sa degresati inainte suprafata (sa o spalati cu apa si detergent) si sa evitati folosirea mobilierului vopsit 3 zile pentru intarirea completa a vopselei.
   Fiind formulata special pentru suprafete cu aderenta scazuta (melamina, plastic) ar trebui sa aiba aderenta si sa nu aveti probleme de cojire (daca degresati suprafetele inainte de vopsire).
   Toate cele bune!

 • Buna ziua d-na Mihaela,
  Am un mobilier vechi de sufragerie Madrigal (furnir cires din cate imi amintesc) de prin anii ‘80, produs la Gherla si as dori o transformare-modernizare destul de radicala a pieselor lui.
  Personal apreciez in mod deosebit stilul scandinav. Credeti ca, cel putin din punct de vedere culoare, este posibil sa obtin unui ton gri-bej mat pe furnirul acestui mobilier?
  Pentru a porni la drum am nevoie de sfatul dvs avizat.
  Multumesc!

  • Bună ziua!
   Din ce scrieți înțeleg că vreți să îndepărtați straturile de lac până la lemn și să colorați furnirul. Dacă asta este intenția, da, puteți, dar este mult de muncă. Culoarea pe care o vedeți acum este un baiț, cireșul nu are culoarea așa intensă. Va trebui să decapați întregul mobilier, după care să șlefuiți pentru a îndepărta lemnul colorat. Va fi probabil nevoie si de tratamente de albire a lemnului (am pus link mai jos). După aceea colorați cu un baiț gri-bej și aplicați 2-3 straturi de lac mat. Este greu și dacă nu ași făcut niciodată ceva asemănător nu vă sfătuiesc să începeți cu un mobilier atât de complicat. Începeți cu ceva mai simplu – un scaun. o noptieră – și dacă totul iese bine, treceți la etapa următoare.
   Există și posibilitatea să colorați lemnul cu un baiț pe bază de pigment sau o vopsea diluată. In acest caz fibra lemnului nu va fi vizibilă, dar se va vedea totuși desenul natural al lemnului. Veți elimina însă partea de curățare a lemnului.
   Cea mai potrivită variantă mi se pare cea în care vopsiți mobilierul așa cum este acum. Bineînțeles, înainte trebuie degresat și curățat, iar dacă folosiți vopsele obișnuite (nu cele cretoase, tip Annie Sloan), va trebuie să șlefuiți înainte toată suprafața pentru ca vopseaua să aibă aderentă. Șlefuirea se face fără a îndepărta stratul de lac, cum se face șlefuirea între straturi (link la final). Aplicați 2 straturi din culoarea dorită. Dacă apreciați stilul scandinav, vopseaua trebuie dă fie foarte mată, să nu lucească deloc (grad de luciu 5-10). De preferat să o cumpărați de la cei care vând lacuri și vopsele pentru lemn, de unde se aprovizionează și micile ateliere. În magazinele de bricolaj vopselele mate sunt mai mult un semilucios.
   Nu este ușor ce v-ați propus să faceți, dar nici imposibil. Trebuie să nu săriți etapele și să vă înarmați cu răbdare.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
   https://revistadinlemn.ro/2017/01/16/ce-este-si-de-ce-este-importanta-slefuirea-intre-straturi/
   https://revistadinlemn.ro/2016/11/09/ciresul-lemnul-elegantei/
   https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
   https://revistadinlemn.ro/2018/01/23/vopsele-cretoase-annie-sloan-chalk-paint/

 • Buna ziua !
  Felicitari si multumiri pentru acest site plin de imformatii de specialitate !
  As dori sa vopsesc cu vopsele Annie Sloan un mobilier de sufragerie ,,chippendale”.
  Mobila este bine intretinuta dar mi se pare mohorata, prafuita de timp, iar camera in care este plasata intunecata din aceasta cauza .
  Prietenii ma sfatuiesc sa o las asa .
  Mentionez ca am vopsit deja nenumarate piese de mobilier si am capatat oarece experienta.
  I-as stirbi din valoare ?
  Mi-e greu sa decid .Un sfat avizat m-ar ajuta mult.
  Va multumesc !

  • Bună ziua!
   Mulțumim și noi pentru aprecieri!
   Încrederea dumneavoastră mă onorează, sper să vă pot fi de ajutor.
   Dacă mobilierul este într-adevăr Chippendale, ar fi păcat să-l transformați. Este valoros, iar lemnul și materialele folosite la fabricarea lui au fost de bună calitate. Dacă vreți însă să-l valorificați va fi greu pentru că la noi piața cunoscătorilor este restrânsă, iar pe cărările oficiale aveți nevoie de documente sau de evaluarea unui specialist care vă poate semna un document și care costă. Puteți alege alte metode pentru a lumina camera: pereți vopsiți alb, piese mutate în alte camere, combinarea stilurilor (stilul fusion), adăugarea de perne deschise la culoare pe scaune, , obiecte de decor ușoare, colorate și luminoase.
   Pe de altă parte, este important să vă simțiți bine în propria casă, iar mobila trebuie să contribuie la acest lucru. Dacă nu doriți să o valorificați sau să o lăsați moștenire și dacă ați mai vopsit și alte piese de mobilier, puteți face o transformare care că pună și mai mult mobila în valoare. Elementele caracteristice ale stilului, forma specifică a picioarelor scaunelor pot fi scoase în evidență prin colorare și patinare. Cu o combinație de culori și patine bine aleasă puteți obține un mobilier unic păstrând eleganța specifică mobilierului Chippendale.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2016/04/21/stiluri-in-mobila-chippendale/

Categorii

Abonează-te la newsletter