Atât vara, cu temperaturile ei caniculare, cât și iarna când termometrul arată zile la rând temperaturi sub 0 grade, ne gândim la un mod de a nu resimți în casă impactul acestor temperaturi. Ne dorim ca vara pereții casei să ne apere de dogoarea de afară, radiind căldura și iarna să o păstreze în interior pe cea obținută cu prețul unei facturi deloc de neglijat la energie. Cel mai simplu mod de a „convinge” pereții să facă aceste lucruri este să-i izolăm. Sunt diverse moduri și materiale pentru a izola pereții, pentru fiecare dintre ele existând argumente pro și contra. Un argument întâlnit destul de des este cel legat de faptul că unele materiale pot afecta sănătatea celor din casă. De aceea vă propun în continuare un mod de izolare sănătoasă a casei, care nu numai că nu afectează sănătatea, dar are chiar efecte benefice, contribuind la purificarea aerului.
Materialul la care mă refer este lâna de oaie. Folosirea ei la izolarea caselor, inclusiv a celor din lemn, vine cu atâtea beneficii că mi se pare chiar trist că oierii români au ajuns să îngroape lâna pentru a scăpa de ea. Iar aceste beneficii pot fi văzute și numai dacă ne gândim la folosirea „normală” a lânii. Un pulover de lână va ține departe frigul aspru, dar o rochie subțire făcută tot din fir de lână nu ne va încinge vara la fel ca una din „plastic”. Să vedem însă care sunt avantajele folosirii lânii ca izolator, atât termic cât și fonic.
Lâna de oaie este unul dintre cele mai bune materiale pentru izolare termică. Izolarea pereților – inclusiv tavane, pardoseli și acoperiș – se face pentru a împiedica transferul de căldură, spre interior în perioadele de vară și spre exterior în cele de iarnă. Acest schimb este exprimat prin coeficientul de transfer termic U (conductivitate termică) sau prin rezistența termică R, care este de fapt inversul coeficientului de transfer termic (U=1/R). Dacă ne referim, de exemplu la lemn, care este socotit un material care izolează destul de bine, conductivitatea termică este de 0,130 W/mK. Conform standardelor europene însă, un material este considerat izolator dacă are coeficientul de transfer termic mai mic de o,o60 W/mK. Un izolator cu care suntem foarte obișnuiți este vata minerală. Aceasta are coeficientul de transfer termic de 0,044 W/mK. Prin comparație, lâna are coeficientul cuprins între 0,035 și 0,04 W/mK. Acum înțelegeți de ce spun că este unul dintre cei mai buni izolatori termici?
Lâna de oaie poate regla umiditatea. Lâna este higroscopică având capacitatea de a absorbi apă între 33 și 40% din propria greutate, fără ca proprietățile de izolare să fie afectate și fără a-și schimba aspectul de fibră uscată. Acest lucru o face foarte potrivită pentru zonele în care se poate forma condens. Este de asemenea, foarte bună pentru izolarea caselor din lemn. După cum vă imaginați, un mare dușman al lemnului este condensul, mai ales dacă se formează în zone ascunse, unde nu este vizibil. Apa care băltește pe lemn duce în timp la putrezirea lui ceea ce poate afecta structura de rezistență. Izolarea cu lâna elimină această problemă, ea având capacitatea să absorbă și să rețină umiditatea.
Este un foarte bun izolator fonic. Lâna are proprietăți excelente de izolare fonică, păstrând zgomotul dincolo de pereți, tavan sau podea. Modul în care acționează este foarte simplu. Pentru a ajunge în casă, undele sonore trebuie să traverseze stratul de lână. Milioanele de fibre din care este alcătuită izolația fac ca undele să piardă din energie, reducându-se cu fiecare fibră depășită. Astfel zgomotul din exterior nu mai pătrunde în casă, dar nici cel din casă nu trece în exterior.
Izolația din lână de oaie este rezistentă la foc. Lâna arde foarte greu. Dacă vrem să aprindem o bucată de lână cu un chibrit, în momentul în care se îndepărtează flacăra aceasta se stinge automat. Un lucru bun datorat conținutului crescut de azot care face ca lâna să ardă mocnit, pârlindu-se numai și stingându-se în momentul în care flacăra dispare. Pentru a arde, lâna are nevoie de o temperatură mai mare de 560 grd.C.
Lâna de oaie purifică aerul. Cu toate că am lăsat aceasta proprietate la urmă o consider cea mai importantă. Și asta pentru că lâna are capacitatea de a absorbi și a neutraliza substanțe dăunătoare organismului printre care și formaldehida. Pare greu de crezut, dar este adevărat. Fibra de lână este de fapt o proteină naturală alcătuită din 18 aminoacizi diferiți, 60% dintre aceștia având o structură a lanțului chimic ce poate reacționa cu anumite substanțe. Astfel, acea parte reacționează cu substanțe precum bioxidul de sulf sau formaldehida și le fixează printr-un proces ireversibil (chemosorbție). Astfel folosirea lânii devine chiar benefică pentru sănătatea celor din casă. Și este bună și pentru cei care fac montajul pentru că este flexibilă, ușor de manevrat și spre deosebire de vata de sticlă, nu produce mâncărimi atunci când intră în contact cu ea. Practic instalarea devine un proces mult mai rapid și mai eficient.
Dezavantajul folosirii lânii vine din faptul că este „apreciată” și de șoareci și molii. De aceea, cei care vând acest tip de izolație, aplică diverse tratamente, care nu afectează omul, pentru a se asigura că izolația nu devine un rai al șoarecilor. De exemplu, Alchimea, firma germană producătoare a izolației de lână distribuită de Naturalpaint, menționează în fișa tehnică faptul că produsul este rezistent la dăunătorii de origine animală, această rezistență determinându-se conform metodelor de control și verificare emise de EOTA (European Organisation for Technical Assessment). Așa că, puteți sta liniștiți, nu-l veți avea pe Jerry prin pereți.
În concluzie, pe lângă a fi un bun izolator termic, lâna de oaie are multe beneficii unice și este unul dintre cele mai folosite materiale naturale pentru izolarea fonică.
Ce substanta de tratare a lanii ar putea fi utilizata astfel incat sa fie daunatoare soarecilor si moliilor dar sanatoasa pentru om ???
Sunt foarte placut impresionat de multitudinea de solutii , sugestii si indrumari despre lemn din partea dumneavoastra si ma bucur ori de cate ori mai apare o noua informatie deobicei documentata si interesanta aplicabila caselor noastre. Problema mea este insa, ca eu unul doresc sa fac totul de unul singur fara sa apelez la intermediari , chiar si profesionisti. Desigur ca de multe ori visez dar nu reusesc sa scap de aceasta obsesie chiar si acum dupa 60 de ani. Intrebarea mea este cum se trateaza lana de oaie contra moliilor, si soarecilor. Nu cred ca este foarte dificil, daca ce ai o documentare suficient de bine intocmita. Iar dumneavoastra excelati in asemenea capacitati de documentare. Inebunesc cand vad cu ochii mei saci cu lana aruncati pe marginea drumului, sau video cu acest subiect. Credeti ca puteti sa ne ajutati, sa-i ajutati pe romani cu informatii impinse spre acest aspect ? Cum putem sa realizam intr-o gospodarie tratarea lanii pentru izolatii in constructii ….sau altele cum ar fi tratarea lemnului, folosirea deseurilor din lemn, cum debitam si prelucram un bustean de esenta x taiat din ograda …etc. Ideea mea este sa ne deschidem perspective spre a face ceva cu propriile mijloace din materia prima aflata la dispozitie v.s. sa cumparam de-a gata de la altii. Cam la asta se refera interventia mea. Genul „Home Made” pentru orice pe subiectul LEMN. Multumesc pentru intelegere….cu stima Dimi
Buna ziua!
Va inteleg dorinta de a face cat mai multe singur si frustrarea atunci cand vedeti lana aruncata. Mai ales ca ea nu arde si se distruge greu in timp. Dar nu este usor si nici ieftin sa fie transformata in izolatie. Ar trebui ca ciobanii sa se asocieze pentru a face ca transformarea sa fie cat de cat rentabila. Pentru ca luna trebuie colectata, spalata, curatata si data la darac pentru a fi trasa. Numai daca are acel aspect de vata, de saltea, are proprietati icolatoare bune (aerul din interior este cel care izoleaza). Dupa toate aceste operatii este tratata in proportie de 3-5% cu substante care protejeaza impotriva soarecilor. Dupa cum vedeti este ceva munca si etste greu sa gasesti pesoane care sa plateasca aceasta munca.
In ceea ce priveste deseurile de lemn, promit ca vom publica mai multe materiale privind recuperarea lor.
Multumim pentru aprecieri.
Toate cele bune!
foarte frumos @Ceara Dumitru , din pacate este dificil sa va urmati ideile intr-un mediu politico-economic atat de stresant, totusi dvs ati punctat foarte bine apropo de ‘deschiderea de perspective’, de apreciat efortul dvs, totusi cred ca doritori sunt putini, este greu-imposibil dupa cum spuneam sa existe o dorinta reala de progres si in aceelasi timp o dorinta comuna, fiecare isi face ‘dupa moda’. Subiectul tratat totusi este mult mai departe, momentan este o afacere nu un trend, pentru cine isi permite; sa incepi un proiect asemenea, singur, este foarte greu pentru ca veti avea probleme de ordin tehnic si de design, apa din aer care intra in lana trebuie cumva sa paraseasca acel loc, desi lana contine lanolina care o va tine ‘tanara’ FOARTMULTA VREME, aceasta poate fi subiectul unui mucegai de toata frumuseatea, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca nu a inventat nimeni roata, lana se foloseste la izolatia caselor din momentul in care s-a inventat oaia 🙂 , aceasta are unele probleme, nu o puteti trata dvs acasa si nici nu puteti sa aveti in vedere toate aspectele pentru a preintampina probleme critice. Cu toate astea cu resurse si documentare nu pot sa va doresc altceva afara de succes.
Buna ziua,
M-ar interesa tot procedeul de producere al izolatiei din lana de oaie: de la utilajele necesare, de unde pot fi achizitionate pana la substantele pentru tratare impotriva daunatorilor, daca se poate!
Va multumesc
Buna ziua!
Suntem o revista dedicata celor pasionati de lemn sau care lucreaza in domeniul lemnului. Articolul despre izolarea cu lana a fost scris pentru a informa cititorii despre variante de izolare a caselor cu materiale naturale. Nu stim procedeul industrial de fabricatie al izolatiei de lana si nici ce utilaje se folosesc.
Toate cele bune!
Toate bune si frumoase cu termoizolatia eco din lână, dar totusi: de vreme de trebuie impregnată cu substante insecticide pentru a nu fi atacată de molii și șoareci, ea nu va fi atât de eco pentru om, adică va emana anumite chimicale.
Pe de altă parte, substanțele de tipul naftalinei sau al inlocuitorilor de naftalină mai puțin toxici sunt volatile, de aceea in dulapuri trebuie să le inlocuim destul de des (la 3 luni înlocuitorii de tip RAID, naftalina evaporându-se mult mai lent). Intr-o termoizolatie, insă, nu vom mai intra sa adaugam insecticid. Asadar, in cât timp se volatilizează substanțele insecticide folosite de dvs pt termolizolatie? Că dacă ele isi pierd eficiența in doi-trei-cinci anișori, e deja rău! Garanția termolizolanților minerali e de peste 20 de ani.
Bună ziua!
Sunt unul dintre tineri din ziua de astăzi care dorește sa facă ceva în țara aceasta, am văzut că aveți cunoștințe deosebite despre prelucrarea lânei si as dori sa ma ajutați cu niște sfaturi dacă as putea sa deschid o firmă prin care sa produc termoizolatie din lâna .
Buna ziua!
Din pacate nu am cunostintele necesare pentru o astfel de sarcina.
Din informatiile de la Alchimea (sursa pentru acest articol) am inteles ca lana trebuie foarte bine spalata, daracita (trasa in fire) si tratata cu substante impotriva insectelor (borax). Pentru a avea proprietati bune de izolare trebuie sa aiba o anumita densitate, grosime si conductivitatea termica cat mai scazuta.
Din cate stiu exista o firma in Romania – Lana Term – care face astfel de izolatie de lana, poate reusiti sa capatati ceva informatii de acolo.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Foarte interesante informatiile.
Ce materiale se aplica peste izolatia de lana? Se tencuieste direct peste?
Banuiesc ca fiind vorba de constructii ecologice, nu se pun panouri de tip „dry wall”.