Mobilier

Amenajări în stil contemporan cu mobila din stejar masiv

Spunând mobila din stejar masiv te poți gândi că nu ar putea face față stilului actual. Și că masivitatea stejarului nu poate fi asociată cu stilul minimalist atât de apreciat astăzi. Nici pe departe. Stejarul este un lemn versatil cu care un designer inspirat se poate „juca” pe diferite teme, de la cele clasice până la cele contemporane sau futuriste. Poate va întrebați de ce ocolesc termenul modern atunci când vorbesc despre stilul actual? Pentru că în design, ca și în artă, modern nu este sinonim cu contemporan.

Diferențele dintre modern și contemporan în design

Atunci când spunem modern vorbind despre artă sau design ne referim la un curent al cărei perioadă de glorie a fost în anii ’50-’60. Perioada modernistă a fost mult mai lungă, începând de prin anii ’20 – stilul Art Deco fiind un stil modernist – și ajungând până la sfârșitul anilor ’70. A fost stilul care a introdus designul minimalist, spațiile largi și aerisite, culorile vii.

Stilul contemporan face referire la stilul din perioada pe care o trăim sau din viitorul apropiat. În timp ce, tot ceea ce reprezintă perioada modernistă a trecut și poate fi exact definit, stilul contemporan trăiește în fiecare zi, își trasează liniile și tendințele, este în continuă schimbare. Acum se pot face referiri la el, dar va fi descris cu trăsături, similitudini și amprentă personală atunci când se va vorbi despre el la trecut.

stejar masiv
stil modernist
sursa foto: freshome.com
Caracteristicile stilului contemporan

În multe privințe, designul de interior contemporan se aseamănă cu cel modern. Are aceeași tendință minimalistă, cu mobilă puțină, marcată de accente. Sunt prezente liniile drepte, curate, arhitecturale. Ornamentele și liniile curbe sunt privite și acum, la fel ca în perioada modernă, ca o amprentă a trecutului, a stilurilor burgheze opulente. Se păstrează spațiile deschise, nedelimitate clar, trecerea de la un spațiu la altul făcându-se insesizabil, destinația fiecărei suprafețe fiind marcată cu ajutorul pieselor de mobilier sau al decorului.

Dar sunt și diferențe. Dacă în stilul modern, lemnul era cel care reprezenta mobilierul, acum lemnul se combină cu metalul sau sticla, de multe ori lăsându-le să predomine. Culorile nu mai sunt pământuri cu pete vii de culoare pe care le regăsim în natură – ruginiu, verde oliv, albastru turcoaz – ci predomină alb, negru și gri. Avem și acum pete de culoare, dar sunt mai restrânse și mult mai puternice, mai pline – portocaliu, roșu, violet.

stejar masiv
sursa foto: yourkidscloset.com
Design contemporan cu mobilier din stejar masiv

Mobila din stejar masiv s-a transformat treptat trecând de la liniile curbe ale mobilierului clasic și de la astectul greoi, simplu și ușor neșlefuit al mobilei rustice, la liniile simple și drepte ale stilului contemporan. Piesele de mobilier încep să-și facă loc pe perete, părând că plutesc deasupra solului. Lemnul de stejar se combină cu metalul și sticla pentru a da naștere unor mese situate la granița dintre suplu și masiv.

Mobilierul din spațiile contemporane nu mai trebuie să umple cu orice preț fiecare colț. Si de data aceasta mai puțin înseamnă mai mult. Faptul că mobila nu este multă și înghesuită face ca fiecare piesa să fie pusă în evidență, să-și arate valoarea. Lemnul de stejar poate fi văzut și admirat în toată frumusețea lui, iar folosit în contrast cu metalul îi amplifică senzația de căldură.

Combinațiile stejar-sticlă reduc foarte mult senzația de masivitate, de greutate a lemnului. Sticla adaugă transparență, „rupând” piesele. Înlocuirea picioarelor cu sticlă creează iluzia de plutire, mobilierul părând mult mai ușor.

Fără înflorituri, cu linii drepte și fără multe indicii privind destinația lor, piesele de mobilier din stejar masiv pot delimita spațiile cu ajutorul pieselor de decor, al aparaturii audio-video sau al poziționării. Aceeași masă poate fi loc pentru luat masa înconjurată fiind de șase scaune sau un birou atunci când are mai puține. Două comode și un blat pot fi bucătărie, iar o canapea generoasă și un televizor pot „construi” un living.

stejar masiv
sursa foto: nordarin.ro
steiar masiv
sursa foto: nordarin.ro
stejar masiv
sursa foto: home-designing.com

Descoperim cu plăcere acest mod de abordare a mobilei din stejar masiv și în România. Până nu demult vedeam la târgurile de prezentare același tip de mobilier clasic de stejar, dormitoare greoaie, comode masive, linii curbe și sculpturi. De ceva vreme lucrurile au început să se schimbe. Au fost întâi mesele din stejar combinate cu metal, sticlă, rășină sau plastic.

Un astfel de exemplu de schimbare în abordarea mobilierului din stejar masiv este și Nord Arin. Mobilierul prezentat la Salonul de mobilă de la Milano este poate cel mai bun exemplu. Colecția Beams îmbină perfect ideea de masivitate a unor grinzi de stejar cu cea de mobilier minimalist, motiv pentru care a fost apreciată în cadrul unei expoziții unde nu este ușor să impresionezi.

Nu doar această colecție din portofoliul Nord Arin poate fi adaptată foarte bine unui spațiu contemporan. Mesele combinate cu metal sau sticlă, comodele cu picioare de sticlă, piesele simple ce pot fi montate pe perete sunt doar câteva exemple. Pentru idei de amenajări interioare catalogul pe care-l puteți descărca pe site-ul lor poate fi util.

stejar masiv
Colectia Beams
stejar masiv
sursa foto: jpwebstore.com

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian