Specii lemn

Bradul Nordmann – cel mai împodobit brad de Crăciun

Știți care este cel mai împodobit brad de Craciun? Bradul Nordman, pentru că este cel mai vândut soi de brad din întreaga lume. Este simetric, cu forma clasică triunghiulară, are crengile astfel dispuse încât să rămână loc și pentru globuri și decorațiuni, este stufos și bogat. Dintre țările care vând brazi de Crăciun Danemarca este probabil cea mai importantă, cu 10-12 milioane de brazi vânduți pe an. Să aflăm mai multe despre bradul Nordmann și mai ales, să vedem cum a reușit Danemarca să ajungă la astfel de vânzări.

Bradul Nordmann – de ce este atât de special

Cu toate că după nume pare un brad specific zonelor din nord, bradul Nordmann este botezat după numele botanistului finlandez Alexander von Nordmann, cel care l-a descoperit în Georgia. Botanistul a fost atras de culoarea verde închis, forma triunghiulară, bogăția ramurilor, acele lungi și moi și mirosul discret de rășină.

Arealul de origine al bradului Nordmann este Turcia, Georgia, Nordul Armeniei, munții din jurul Mării Negre și Caucazul Rusesc. Numele științific este Abies Nordmanniana. Bradul poate ajunge la 55-65 m înălțime și 2 m în diametru. Crește mai repede decât alte specii de brad și este rezistent la boli. Rășina nu are mirosul atât de puternic ca al altor specii și nu provoacă alergii celor sensibili. Ca o curiozitate, un brad de 2m are aproximativ 200.000 de ace.

Toate calitățile prezentate mai sus, plus faptul că rămâne proaspat o perioadă îndelungată după ce a fost tăiat iar acele nu cad, a făcut ca Nordmann să fie preferat ca brad de Craciun, înlocuind treptat celelalte specii. A început să fie cultivat, la fel ca florile și legumele în Olanda, „ieșind” din pădure și intrând în zona de agricultură. Așa au apărut fermele de brazi. În ciuda faptului că descoperitorul acestui soi de brad a fost finlandez, țara în care bradul Nordmann s-a aclimatizat cel mai bine a fost Danemarca. Aici  există o asociație a crescătorilor de brazi – Danish Christmas Tree Association – care are aproximativ 4000 de membri, toți crescători de brad de Craciun, cea mai mare proporție fiind de brad Nordmann.

brad de craciun
sursa foto: eurotrees.dk
Cum a ajuns Danemarca principalul furnizor de brazi al Europei

Membrii Asociatiei crescătorilor de brazi de Crăciun din Danemarca exportă anual între 10 și 12 milioane de brazi, majoritatea Nordmann și 4200 tone de cetină și conuri. Țara care importă cea mai mare cantitate de cetina este Polonia, având o întreagă industrie care transformă aceste materiale în coronițe, ghirlande sau alte produse similare pentru Crăciun, pe care le exportă la rândul ei în toată Europa.

Cu toate  că primul brad de Craciun a fost împodobit în Danemarca în 1808, cultivarea brazilor de Crăciun a început abia după al doilea razboi mondial. Acum Danemarca este cea mai mare cultivatoare și exportatoare de brazi din Europa, chiar din lume după unele surse (altele o poziționează pe al doilea loc în lume, după SUA, rămânând prima în Europa). Solul mai nisipos, climatul blând de coastă, primăverile fără îngheț și verile mai răcoroase au făcut ca bradul Nordmann să se adapteze foarte bine. Pe langă el, în fermele daneze se găsește si bradul Nobel, procentul fiind însă mult mai mic.

În timp numărul fermelor ce cultivă brazi a crescut iar numărul de brazi vânduți a crescut și el. În 1999, din 7 milioane de brazi vânduți, numai aprox 600.000 erau pentru Danemarca, restul fiind exportați. Principalul beneficiar extern a fost Germania unde s-a vândut 60% din brazii exportați.

Danemarca, furnizorul de brazi al Norvegiei

Dezvoltarea Danemarcei ca principal furnizor de brad de Craciun poate părea puțin ciudată. Ar fi fost mult mai plauzibil ca țări precum Suedia, Norvegia sau Finlanda să fie în aceasta poziție, fiecare având păduri întinse și o industrie forestieră foarte dezvoltată. Și totuși, cu toate că pare incredibil, Norvegia importă din Danemarca aproape toți brazii de Crăciun de care are nevoie.

Dar aici nu este vorba despre industria forestiere ci despre agricultură. Danemarca a ales să cultive un produs și a făcut-o foarte bine. Faptul că brazii se simt bine în solul și climatul danez a făcut ca această parte a agriculturii să se dezvolte foarte mult. A fost introdusă mecanizarea și totul a fost făcut la cel mai înalt nivel.

Casa dintre meri este gata! Ep. #6
Casa dintre meri este gata! Ep. #6

Pare de neînțeles cum aleg fermierii să investească într-un business care aduce profit după o perioadă destul de lungă. Pentru că un brad de Craciun nu crește într-un an. Și pentru a se dezvolta corespunzător are nevoie de îngrijire în toți acei ani în care nu există niciun fel de profit. Ar fi interesant de aflat de la un fermier ce înseamnă a avea o fermă de brazi.

brad de craciun
sursa foto: fesrive-forestry.co.uk
Cum se cultivă brazii. Ce este o fermă de brazi.

Bernt Johan Collet are de 50 de ani o fermă de brazi în Sydsjaelland – ferma Collet. Este unul dintre cei mai mari producători de brazi din Danemarca, recoltând anual 600.000 de brazi care ajung în 17 țări. Spune că procesul este lent și este nevoie de multă răbdare până să ajungi la profit. Brazii au nevoie de 4 ani din momentul însămânțării până când sunt scoși și plantați la exterior. Până atunci cresc în sere special amenajate. După aceea este nevoie de încă 8 ani până când bradul ajunge la dimensiunea la care poate fii tăiat. Deci, pentru a deveni profitabilă, ferma are nevoie de 12 ani.

Pentru a asigura continuitate în activitate, la ferma Collet se plantează zilnic 20.000 de semințe. Din acestea ies plantele care sunt selecționate pentru a produce brazi de calitate. Sunt îngrijiți întâi în sere, unde li se asigură condițiile necesare pentru o dezvoltare corectă. Apoi sunt replantați la exterior, având în jur spațiul necesar pentru a se dezvolta armonios.

Pentru ca o fermă să se dezvolte bine este nevoie de cunoștințele necesare și de mașinile potrivite. De exemplu, plantarea se face cu mașini cu GPS astfel încât planta să aibă spațiu suficient pentru dezvoltare iar terenul să nu se irosească.

brad de craciun
Ferma Collet
sursa foto: scandinaviantraveler.com
Au 3 săptămâni pentru a recolta și expedia în întreaga lume 600.000 de brazi de Crăciun

Cea mai agitată perioadă în ferma Collet este perioada recoltării. Este la sfârșitul toamnei și durează 3 săptămâni. În acest timp scurt brazii sunt recoltați, împachetați, paletizați, încărcați în tiruri și trimiși în 17 țări. Înainte de a fi recoltați sunt adunate conurile, se îndepărtează buruienile și pomii sunt marcați. Numărul angajaților crește de la 20, câți sunt peste an, la 260.  Se lucrează în 3 schimburi pentru ca totul sa fie gata la timp. Sunt încărcate în jur de 1000 de tiruri care ajung în Germania, Olanda, Franța, Norvegia, Polonia și alte țări din Europa și din lume.

Collet spune că sunt mulți care-l întreabă ce face în restul anului și este convins că aceștia își imaginează că restul anului este o continuă vacanță pentru el. Îi asigură că nu este așa, pomii având nevoie de îngrijire permanentă, de stropire, curățare și îndepărtarea buruienilor. În plus este nevoie de activitate și la sere, unde micile plante au nevoie de multă atenție. Munca la ferma de brazi este continuă, așa cum este în orice fermă agricola.

brad de craciun
sursa foto: northernwoodland.org
Tot de la fermieri aflăm și câteva sfaturi pentru a avea un brad de Craciun cât mai frumos

Fermierii ne dau câteva sfaturi pentru a ne bucura cât mai mult de bradul de Crăciun:

  • bradul nu trebuie adus brusc de la temperatura foarte scăzută de afară la cea ridicată din interior. Aclimatizarea trebuie făcută treptat și dacă avem posibilitatea, să ținem bradul într-o zonă mai răcoroasă înainte de a fi adus în casă;
  • pentru a rezista cât mai mult, tulpina ar trebui să stea într-un vas cu apă. Înainte de a-l pune în vas trebuie tăiată o porțiune de min. 1 cm din tulpină pentru ca absorbția să fie mai bună;
  • bradul absoarbe umiditate și prin ace de aceea este bine ca din când în când să fie stropit cu apă cu un pulverizator. Același lucru trebuie făcut și cu brazii din ghiveci;
  • bradul trebuie să stea cât mai departe de sursa de căldură. Cu cât stă mai la răcoare cu atât rezistă mai mult.

Brazii de Crăciun ne aduc bucurie în această perioadă minunată. Ne place să stăm cu familia și prietenii în jurul lui, să cântăm colinde si să ne bucurăm împreună. It’s the most wonderful time of the year, nu-i așa? 🙂

brad de craciun
sursa foto: scandinaviantraveler.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter