Business Utilaje Producție Mobilier

De la pasiunea pentru lemn, la propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation. Povestea de succes a Ecodamari Prod, Bistrița-Năsăud

Dana-Mihaela Pop: Secretul succesului nu este chiar un secret, este multă muncă și creație! Te simți împlinit să vezi că iese ceva frumos din mâna ta, că ai clienți mulțumiți și că poți lucra în ritmul și după voința ta. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să lucrezi cu oameni implicați și cu utilaje de calitate. Noi am ales utilajele de la Felder Gruppe România pentru că a fost și cea mai bună ofertă pe care am primit-o, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar. (INTERVIU)

Ecodamari imagine principala articol

Dana-Mihaela Pop, administrator al Ecodamari Prod din Bistrița-Năsăud, a descoperit pasiunea pentru lemn odată cu renovarea și redecorarea unui apartament în care își dorea o amprentă personală asupra mobilei, iar primul obiect de mobilier pe care l-a realizat personal a fost un cuier rustic din lemn de stejar personalizat cu amprente colorate.

Această pasiune a determinat-o să urmeze un doctorat în domeniul ingineriei lemnului și să-și deschidă propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation 2017.

Puncte cheie:

 • Producție: mobilă din lemn și PAL/MDF la comandă
 • Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:
  • Fierăstrău circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform
  • Mașină combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41
  • Mașină de calibrat și șlefuit Felder FW 950 classic cu 1 grup de prelucrare
  • Sistem profesional staționar de exhaustare Felder AF 22
  • Scule de mână Festool
 • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: caracteristicile tehnice ale utilajelor, raportul calitate/preț și modalitățile de plată convenabile
 • Secretul succesului: multă muncă și creativitate
 • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori:
  • să țină cont de faptul că oamenii bine pregătiți în acest domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit
  • să ia în calcul că au nevoie și de scule de mână în producție, să le previzioneze în buget
  • să analizeze ofertele furnizorilor atât din punct de vedere tehnic, cât și calitativ.
Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?

Dana-Mihaela Pop: În timpul renovării unui apartament mi-am dorit ca mobilierul să aibă o amprentă personală, ceea ce m-a determinat să realizez câteva obiecte de mobilier și decorațiuni pe gustul meu. Prin această experiență, am realizat că lemnul este un material viu, interesant și provocator și am descoperit pasiunea de a lucra cu lemnul. Am urmat și studiile în acest domeniu, un masterat și acum un doctorat în domeniul ingineriei lemnului, ceea ce a amplificat pasiunea pentru prelucrarea lemnului și mi-a oferit idei noi.

Ce produce Ecodamari Prod?

Dana-Mihaela Pop: Specificul nostru este producția de mobilier. Lucrăm pe bază de comandă și proiect așa că produsele sunt în funcție de cerințele clienților. Realizăm în principal piese de mobilier din lemn masiv și din plăci aglomerate. Producem lunar câte o mobilă de dormitor din lemn masiv (stejar, paltin, etc.) și 2-3 mobile de bucătărie din MDF sau PAL.

Foto atelier Ecodamari Prod: mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41
Foto atelier Ecodamari Prod: mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41
Cum au fost primii pași în industrie?

Dana-Mihaela Pop: Primii pași au fost cu multe încercări, ne-am confruntat cu aspecte neprevăzute la scrierea planului de afaceri, un exemplu ar fi multitudinea de scule de mână pe care nu le-am prevăzut a fi necesare în producție. Sigur, nu sume mari, dar sunt multe scule. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să ai scule bune și să asiguri un finisaj de calitate superioară.

Pe ce criterii v-ați ales consultantul de proiect și furnizorii în cadrul proiectului?

Dana-Mihaela Pop: Consultanța am realizat-o noi. În ceea ce privește furnizorul de echipamente, am solicitat mai multe oferte de la mai mulți furnizori, am analizat ofertele din punct de vedere tehnic și calitativ. Felder Gruppe România a prezentat cea mai bună ofertă, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar. Am ales cel mai bun raport calitate/preț pentru utilaje. Avem un parteneriat bun cu Felder Gruppe România, colaborarea este continuă și de calitate. Apreciez promptitudinea lor.

Foto atelier Ecodamari Prod: Fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform
Foto atelier Ecodamari Prod: Fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform
Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit?

Dana-Mihaela Pop: Cea mai mare problemă a fost găsirea personalului calificat în producția de mobilier din lemn masiv pentru că au dispărut școlile profesionale care pregăteau tâmplari de mobilier. Noi am găsit un tâmplar de mobilă cu experiență, are vârstă de 63 ani, care a început pregătirea a doi tineri la locul de muncă.

Foto atelier Ecodamari Prod: Tâmplar de mobilă cu experiență, lucrând la fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform
Foto atelier Ecodamari Prod: Tâmplar de mobilă cu experiență, lucrând la fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform
Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation?

Dana-Mihaela Pop: Din experiența personală, le recomand să-și calculeze foarte bine structura de personal, mai ales că în programul de finanțare 2018-2019 s-au modificat condițiile și criteriul numărului de angajați contează mult în departajare. Să țină cont de faptul că oamenii bine pregătiți în acest domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit.

Descoperiți care au fost pașii pe care Dana-Mihaela Pop i-a făcut în drumul către o afacere de succes în producția de mobilă, citind interviul integral aici.

Interviul acordat de Dana-Mihaela Pop – Ecodamari Prod face parte din campania de povești Felder pe care le puteți citi aici.

Categorii

Abonează-te la newsletter