Fabricare case din lemn

Casele pe structură de lemn se fac acum în fabrică. Pe șantier doar se montează

Despre case pe structură de lemn și avantajele lor am spus de nenumărate ori, fiind un subiect ce trezește din ce în ce mai mult interes. Unul dintre avantajele pentru care mulți aleg sa meargă pe acest tip de locuință este timpul redus de lucru pe șantier. La o casă pe structură din lemn timpul de lucru pe șantier pentru a ridica pereții și a pune acoperișul se măsoară în săptămâni, uneori chiar în zile. De ce este posibil acest lucru? Pentru că mare parte din muncă se face în fabrică, casa ajungând în pachet pe șantier, unde este montată pe fundație. Astfel se elimină mare parte dintre operațiile necesare pentru construcția unei case din cărămidă sau beton și timpul se scurtează simțitor.

Prelucrarea în fabrică nu are doar avantajul scurtării timpului. Dotările din fabrică permit tratarea și prelucrarea lemnului în condiții infinit mai bune, ceea ce face ca rezultatul final să fie mult mai bun. De curând am dat peste filmul de mai jos făcut la Dimmer de Marius Șoflete de la Inginerie Creativă. Cei ce au abonament la Revista din Lemn tiparită au aflat de constructorul de case pe structură de lemn din Comănești din ediția din martie 2019. Ediția a avut ca temă casele din lemn iar unul dintre producătorii prezenți in paginile revistei a fost Dimmer.

Imediat ce am văzut filmul am spus că este musai să vă spun despre el. Vizionându-l veți înțelege mult mai ușor avantajele ce decurg din construirea în fabrică a structurii din lemn și a pereților. Filmul urmărește fluxul tehnologic, de la debitarea bușteanului și uscarea cherestelei, până la ambalarea pereților. Cu siguranta am mai vorbit despre unele prelucrări care se fac în fabrică. Filmul însă este perfect pentru a înțelege importanța fiecărei operații.

case pe structură de lemn

Prelucrări în fabrică cu impact foarte mare asupra rezistenței casei

Știu că sunteți nerăbdători să vedeți filmul, pe unii probabil că i-am pierdut deja. Vă rog doar să mă lăsați să punctez câteva dintre etapele de prelucrare cu efecte directe asupra rezistenței casei:

 • Uscarea lemnului în uscător – umiditatea scade astfel la 12-13% într-un timp scurt comparativ cu uscarea naturală. Umiditatea scăzută apără lemnul de atacul insectelor și reduce deformările;
 • Eliminarea defectelor – nodurile căzătoare, fibra răsucită scad rezistența lemnului;
 • Folosirea eficientă e lemnului – în urma eliminării defectelor rezultă și bucăți mai mici de lemn care, spre deosebire de șantier, nu se aruncă. Ele sunt prelucrate pentru a fi îmbinate în dinți și a obține elemente lungi;
 •  Obținerea elementelor de rezistență prin încleiere. Grinzile lamelare au rezistența mult mai mare decât a unui element de lemn de aceleași dimensiuni obținut dintr-o bucată de lemn. În plus se pot obține elemente de rezistență de grosimi și lungimi mari, foarte greu de obținut direct din trunchi;
 • Calibrarea și șlefuirea elementelor de structură. Mașinile de calibrat existente în fabrică permit obținerea unor suprafețe cu mult mai bine îndreptate și șlefuite comparativ cu ce se poate obține pe șantier;
 • Prelucrările pe CNC. Mașinile asistate de calculator fac prelucrări de foarte mare precizie, asigurând potrivirea perfectă a elementelor pe șantier. Astfel se reduc timpul de lucru și pierderile de material. De asemenea, îmbinările foarte bine făcute asigură etanșeitatea structurii;
 • Aplicarea tratamentelor. Condițiile din fabrică permit o imersie corectă a lemnului în băile ce conțin substanțe insectofungicide și ignifuge astfel încât rezultă un lemn bine tratat, cu rezistențe mari în timp;
 • Montarea pereților. Se obțin pereți gata izolați, cu toate straturile foarte bine fixate. Aceasta precizie a fixării și imobilitatea straturilor asigură obținerea unei case eficiente energetic;
 • Ambalarea. Pereții sunt transportați la șantier ambalați fiind astfel feriți de ploi și umezeală.

Toate aceste prelucrări din fabrică fac ca șantierul unei case pe structură de lemn să fie mult mai ușor de suportat de beneficiar. Cu toții suntem înspăimântați de durata mare a șantierului, de prelungirile din cauza vremii nefavorabile, de containerele zilinice cu deșeuri ce trebuie eliminate. Casele pe structură de lemn se montează rapid iar deșeurile rămase în urma șantierului sunt aproape de neglijat.

O imagine face cât o mie de cuvinte, nu așa se spune?

Gata, nu vă mai țin de vorbă. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Mă gândesc că un  film poate ajunge la un milion. De cuvinte, zic!🙂 Dacă după vizionarea filmului aveți întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Iar dacă considerați că este un articol util și altora, puteți să-l distribuiți! Vizionare plăcută!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Exista constructori care pregatesc ei lemnul stratificat pentru casele care le furnizeaza!

  • Buna ziua,
   O parte din cei care fac grinzi lamelare spun ca fac si CLT. Constructorii din case de lemn cu care am vorbit si care folosesc CLT pentru casele pe structura de lemn sau case pasive spun insa ca nu exista un producator de CLT in Romaniasi ca ei il aduc din Austria sau Germania.
   Pentru costuri trebuie intai sa aveti un proiect, dupa care sa va adresati unui producator de case pe structura din lemn. Fara proiect este foarte greu sa primiti un cost, mai ales in cazul caselor din CLT.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,Ma numesc Pozna Alexandru. Am vazut filmuletul cu fabricuta , mia placut mult dar va zic din experienta, lucrand in statele unite timp de 15 ani, in constructii similare, ca eu si cu inca 5 muncitori , ridicam o casa de 500 metrii patrati locuibil, similara din filmulet doar ca toata lucrarea o facem pe teren, in cca 5 zile casa este invelit si pus sub acoperis cu geamurile montate, si inca 5 zile pentru izolatia exterioara. Instalatia interioara care dureaza nu mai mult de 6 ore, se instaleaza doar dupa montarea tuturor instalatiilor de apa, gaz si elrctric. Deci cam atat despre profesionalism.

 • Mar interesa un preț la o casa pe un singur nivel cu 3 dormitoare, living, baie, bucătărie, hol camera tehnica,cu aproximație. Și un nr. de contact mulțumesc.

Categorii

Abonează-te la newsletter