Aplicare Adeziv

Cum poate fi influențat timpul de uscare al adezivilor tip aracet

Indiferent că este vorba despre adezivi pentru marea industrie sau despre cei folosiți în ateliere de tâmplărie, timpul cât obiectul stă în presă sau prins în cleme este foarte important. El determină întreg fluxul de producție sau timpul în care poate fi livrată o comandă. De aceea este important de știut ce factori influențează reacția adezivilor și cum este bine să se facă lipirea pentru a fi cât mai rezistentă. Cu toate că termenul generic este de adezivi tip aracet sau adezivi PVA, ei pot fi de mai multe feluri și trebuie aleși în funcție de caracteristicele producției, de dotarea existentă și de condițiile obișnuite din fabrică sau atelier.

timp de lipire

Factori care influențează timpul de reacție al adezivilor polivinil acrilici PVA

Adezivii PVA, cunoscuți și ca adezivi tip aracet, sunt dispersii apoase. Pentru a ajunge să lipească, apa trebuie să se evapore iar moleculele să ajungă foarte aproape una de cealaltă și să reacționeze formând astfel filmul adeziv. Așa se explică teoretic lipirea. În procesele din realitate intervin însă o serie de variabile care influențează atât viteza de reacție a adezivului cât și rezistența lipiturii. Din acest motiv producătorul dă un timp indicativ de uscare a adezivului în anumite condiții de mediu ce țin de hala sau atelierul unde se face încleierea.

Cum este vorba despre evaporarea apei, factorii care influențează timpul de lipire sunt temperatura, umiditatea și circulația aerului în incinta respectivă. Apa se va evapora mai repede la o temperatură ridicată și o umiditate scăzută a aerului și dacă aerul se va mișca în spațiul de lucru. Sunt reguli generale pentru produsele ce au ca solvent apa, valabile și în cazul uscării altor materiale (de exemplu lacurile sau vopselele).

Având apa ca solvent, adezivul va fi sensibil la temperaturi scăzute. De aceea nu trebuie transportat sau depozitat la temperaturi sub 5°C. Înghețarea duce la pierderea calitaățlor iar lipirea nu va fi rezistentă. Sunt însă și excepții. Adezivul TISZABOND D3D produs și distribuit de firma Szolvegy de la Târgu Mureș, rezistă la cicluri repetate de îngheț-dezgheț fără a-și pierde calitățile.

Un alt factor care influențează timpul de uscare este umiditatea lemnului sau a derivatelor din lemn. Cu cât lemnul este mai bine uscat, adică umiditatea este în intervalul 8-12% (pentru lemn folosit la interior), cu atât se va lipi mai repede. O parte din apă va fi absorbită în mod natural în lemn ceea ce va duce la apropierea moleculelor și declanșarea reacției de polimerizare care duce la formarea filmului adeziv. Un alt avantaj al folosirii unui lemn cu umiditate scăzută este rezistența lipiturii între cele două elemente pentru că, odată cu apa, în lemn intră și  adeziv.

Grosimea stratului depus pe elementele ce urmează a fi lipite este un alt factor care influențează timpul de uscare. Apa se evaporă mai greu dintr-un strat gros, prelungind astfel timpul de așteptare pentru faza deschisă a lipirii.

Procesul de lipire

Lipirea se desfășoară practic în 3 etape:

  • aplicarea adezivului și faza deschisă,
  • reacția propriu-zisă, cand elementele sunt în presă (sau prinse în cleme),
  • definitivarea reacției.

Faza deschisă a lipirii este timpul între momentul în care adezivul a fost deja aplicat și cel în care elementele sunt puse în presă sau prinse în cleme. Apa se evaporă mult mai repede în această etapă și nu este recomandat ca, imediat dupa aplicarea adezivului, elementele să fie puse în presă pentru că s-ar prelungi mult timpul de reacție.

Lipirea propriu-zisa are loc în presă, atunci când piesele sunt „obligate” să stea una lângă cealaltă. Mare parte din apă a fost deja eliminată în faza precedentă iar acum are loc reacția între moleculele adezivului. Când sunt una lângă alta reacția va începe indiferent de condiții. Procesul este însă accelerat de temperatură. Spre deosebire de presarea la rece care poate dura și 2 ore, timpul necesar pentru lipirea la temperaturi ridicate este de ordinul minutelor.

În faza de definitivare reacția continuă în profunzimea filmului de lipire. Reactia începe la suprafață și se continuă spre interior. La scoaterea din presă piesele sunt lipite, filmul s-a format între ele, dar dacă sunt supuse imediat unor teste sau prelucrări este posibil ca lipitura să se desfacă. De aceea, producătorii recomandă ca, după scoaterea din presă, piesele să fie lăsate o perioadă înainte de prelucrare.

Tipuri speciale de adezivi PVA

Pentru că timpul este o componentă importantă în producție, atât producătorii de adezivi, cât și cei de prese sau alte asemenea utilaje încearcă să găsească soluții pentru a-l reduce cât mai mult. Apar astfel adezivi care au nevoie de un timp mai scurt în faza deschisă sau care au o viteză mai mare de definitivare a reacției.

Pentru o reacție mai rapidă există prese la cald sau prese cu curenți de înaltă frecvență CIF. În cazul preselor CIF trebuie folosiți adezivi speciali. Pentru cei ce au în dotare astfel de prese, Szolvegy recomandă TISZABOND D2 Rapid 2150, un adeziv PVA care formează filmul în 5 minute. Adezivul este recomandat pentru lipirea elementelor de mobilier care nu stau în medii cu umiditate crescută.

timp de uscare

Timpul scurt de lucru este important, dar nu trebuie să primeze în fața calității. Oricât de mult ne dorim ca anumite procese să fie scurtate, trebuie înteles că o lipire de calitate are nevoie, pe lângă un adeziv bun, de respectarea tehnologiilor și de condiții potrivite, atât în zona de lucru cât și în cea de depozitare. Elementele care se lipesc influențează și ele procesul. Temperatura și umiditatea lor sunt la fel de importante ca cele ale mediului de lucru. Nu se poate ajunge, de exemplu, la o evaporare corespunzătoare a apei în faza deschisă dacă lemnul este adus direct din depozitul neîncălzit, fără timpul necesar de aclimatizare. Daca vreți un timp de lipire mai scurt și lipiri rezistente trebuie să acționați asupra elementelor care nu influențează calitatea finală a produsului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian