Tehnici de Finisare

Sisteme de finisare BIO pentru locuri de joacă, mobilier de grădină și alte amenajări exterioare cu lemn

Lemnul este preferat pentru realizarea de amenajări exterioare, chiar dacă rezistența lui la exterior nu se compară cu cea a metalului, a plasticului sau a unor materiale compozite. Căștigă mult prin calitatea lui de a fi natural, frumusețea inegalabilă pe care nu o regăsim la alte materiale și versatilitate. Din lemn se construiește gardul, mobila de exterior, terasa sau pergola, se plachează fațada casei, se amenajează locul de joacă din grădină sau se fac căsuțe de joacă și căsuțe în copac. Toate aceste construcții și amenajări sunt expuse la soare, vânt, ploi și pentru a rezista la intemperii și la razele agresive ale soarelui, lemnul din care sunt făcute trebuie tratat. Și nu oricum. Tratamentele pentru lemnul cu care vin în contact copiii trebuie să respecte cerințe speciale de calitate. Dar produse sănătoase, fără impact asupra mediului și a sănătății noastre, ne dorim, însă, cu toții. Producătorul italian ICA Group, al cărui distribuitor în România este Lomilux, a dezvoltat gama de produse pentru exterior Arborea BIO pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul în care trăim.

arborea bio lacuri ica penru exterior

Sisteme de finisare colorate și vesele pentru lemnul cu care copiii vin în contact

Un loc de joacă pentru copii trebuie să fie plăcut, vesel, sigur și fără nici un risc pentru sănătatea lor. Culorile terne și triste nu sunt potrivite pentru astfel de spații, chiar dacă protejează foarte bine lemnul. Copiii au nevoie de lumină, veselie și culoare. Și totuși, de multe ori descoperim în locurile de joacă culori total nepotrivite, iar uneori nici nu bănuim că s-a fost folosit lemn pentru amenajarea locului.

În cadrul gamei Arborea BIO, pe lângă lacuri și grunduri cu rezistență foarte bună la exterior (10 ani), au fost dezvoltate serii de culori care nu ascund ci dimpotrivă, pun în valoare lemnul. Culorile fac ca lemnul să fie pastelat sau metalic, să aibă aspect vechi sau futurist, contribuind astfel la design-ul locului. Și toate făcute cu respect și grijă pentru sănătate și mediu.

Arborea Pastel este o gamă de impregnanți semitransparenți pentru lemn formulată pentru a fi folosită, atât la exterior, cât și la interior. Gama a fost gândită astfel încât să satisfacă cerințele design-ului modern, elementele exterioare din lemn fiind astfel perfect integrate aspectului general. Culorile sunt umbre pastelate care pun în valoare fibra lemnului. Au la bază oxid de fier care, pe lângă aspectul estetic, protejează lemnul, filtrând razele soarelui pentru a opri radiația UV. Se aplică cu ușurință, pătrunde bine în lemn, iar colorarea este uniformă. După uscare, impregantul este acoperit cu un strat final de lac transparent din aceeași gamă bio.

Arborea Metal, pe langă aspectul foarte placut, oferă o protecție ridicată lemnului la radiația UV datorită pigmenților metalici din compoziție. Gama poate fi folosită pentru a finisa lemnul semitransparent opac. Folosiți ca impregnați, coloranții dau lemnului un aspect rustic sau modern, în funcție de culoarea folosită. Ca vopsea metalizată, pot aduce un aer modern construcției sau amenajării. Sunt folosiți pentru finisări exterioare sau interioare. Colorarea este uniformă, atât pentru impreganți, cat și pentru vopselele metalizate. La final se obține o finisare naturală și rezistentă, aspectul fiind rustic sau modern, în funcție de dorință.

Pe lângă cele două serii de culori, există și Arborea Color Classic și Arborea Color Matter, game ce cuprind culori clasice pentru lemn (nuc, stejar, castan, mahon).

arborea bio lacuri ica pentru exterior

Cu Arborea BIO căștigă toată lumea: producătorii de mobilier, beneficiarii lui și mediul înconjurător

Produsele din gama Arborea BIO sunt gândite pentru a revoluționa întreg sistemul, protejând atât utilizatorul final și mediul, cât și operatorii din fabricile unde se face aplicarea. Sunt un ajutor pentru producătorii de mobilier de grădină, ferestre sau alte obiecte folosite la exterior pentru că rezolvă probleme importante de producție, fără rabat la calitatea și rezistența produsului finit. Emisiile de compuși oganici volatili (COV) neglijabile și deșeurile nepericuloase fac ca în zona de finisare să nu fie nevoie de amenajări speciale, iar protecția mediului să nu mai fie o problemă.

Drintre caracteristicile gamei Arborea BIO se pot menționa:

  • Conținut foarte scăzut de compusi organici volatili (COV)
  • Lipsa mirosurilor neplăcute, garanția unui mediu de lucru sănătos și plăcut
  • Rezistență foarte bună la radiația UV și intemperii
  • Aplicare și cu aparatură industrială
  • Duritate superioară comparativ cu produsele alchidice similare
  • Uscare rapidă
  • Rezistență la îngălbenire
  • Reducere foarte importantă a emisiei de bioxid de carbon
  • Susținere a conceptului de economie circulară care se bazează pe reutilizarea deșeurilor

Este important de menționat că impregnanții, grundurile și lacurile din gama Arborea BIO pot fi folosite cu ușurință în fabrici, fiind formulate pentru aplicare cu tehnologii specifice (flow-coating, roboți industriali de pulverizare). Tehnologiile sunt cele folosite obișnuit în fabricile de profil, produsele putând fi șlefuite industrial și reacoperite. Este o gamă gândită pentru un alt nivel, nu doar pentru o aplicare simplă cu pensula într-un proiect de bricolaj. Este un sprijin pentru producători în confruntarea cu cerințele tot mai acute legate de protecția mediului și a sănătății populației.

arborea bio produse ica pentru exterior

O problemă de responsabilitate

Protejarea mediului, reducerea amprentei de carbon a produselor, a emisiilor de compuși organici volatili și a consumului de combustibili fosili sunt cerințe importante ale vremurilor noastre. Cu toții ar trebui să ne gândim ce putem face pentru a reduce impactul asupra mediului. Este o problemă de responsabilitate asupra careia ar trebui să se aplece tot mai mulți producători.

Grupul ICA și-a propus și a reușit să creeze produse pentru protecția lemnului, mult mai sustenabile comparativ cu cele obținute prin prelucrarea petrolului. Gama BIO din care face parte Arborea este formulata cu rășini obținute din biomasă din materiale organice regenerabile (frunze, crengi, resturi menajere). Rășinile bio au caracteristici comparabile și chiar mai bune decât cele clasice obținute din petrol, fapt certificat de teste făcute în laboratoare internaționale recunoscute.

Înlocuirea rășinilor clasice cu cele obținute din biomasă duce la reducerea considerabilă a emisiei de bioxid de carbon. Studiile făcute au arătat că la 1000 kg de produse din gama Aborea BIO, folosite pentru acoperirea lemnului folosit la exterior, cantitatea de bioxid de carbon redusă este de 550 kg. Este echivalentul bioxidului de carbon emis de o autoturism care rulează 4400 km.

Capacitatea sporită de protecție a mediului, alături de rezistența la exterior de 10 ani, ușurința în aplicare și gama bogată de culori, fac din Arborea BIO una din gamele cele mai apreciate pe piața de profil.

arborea bio lacuri lemn exterior ica bio lomilux

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian