B2Bife 2024 Cum Să... Finisare DIY Tratamente lemn

Cum poți face lemnul mai rezistent la insecte, ciuperci, foc și umiditate

Lemnul este un material foarte versatil, cu multiple utilizări. De la mobilă și amenajări interioare, la instrumente muzicale, construcții dintre cele mai diverse, chiar și jocuri sau platouri de servit, totul este făcut cu lemn. Speciile sunt atât de multe și cu proprietăți atât de diferite încât poate fi găsit lemnul potrivit pentru fiecare proiect. Ceea ce atrage în mod deosebit este varietatea desenului, a culorilor naturale și căldura oferită spațiului în care este folosit.

Sunt însă și proprietăți care ajung uneori să dăuneze lemnului. Capacitatea lemnului de a arde oferind căldură, îl transformă într-un material ignifug care trebuie tratat cu mai multă atenție. Faptul că este natural și viu chiar și după tăiere îl transformă, în anumite condiții, în hrană pentru ciuperci, microorganisme și insecte. Capacitatea de a absorbi apă și a se umfla astfel încât să unească perfect doagele unui butoi se transformă în defect când lemnul stă în medii cu umiditate ridicată. Pentru toate aceste slăbiciuni există însă remedii astfel încât lemnul să fie folosit în deplină siguranță. Unele dintre cele mai apreciate sunt cele produse de compania cehă Bochemit, reprezentată în România de Deposib Expert, cu sediul în Sibiu.

Rezistența la insecte xilofage

Insectele xilofage sunt cele care folosesc lemnul drept hrană. Chiar dacă în România nu există termite – cei mai agresivi dăunători ai lemnului – există alte insecte care, dacă se întrunesc condițiile necesare, atacă atât arborele, cât și cheresteaua sau produsul finit. Dintre ele, carii sunt cei mai cunoscuți, dar la fel de periculoși sunt și gândacii croitori sau viespea lemnului. Sunt periculoase nu doar prin stricăciunile pe care le fac ci și prin rezistența lor în fiecare fază a dezvoltării – ou, larvă, nimfă sau insectă adultă. Dacă lemnul infestat nu este tratat corespunzător putem avea surpriza ca, după o perioadă de aparentă liniște, insectele să reapară. De aceea se recomandă tratarea lemnului încă înainte de a fi atacat, eliminând astfel neplăcerile și pagubele.

Un produs cu foarte bune rezultate în ceea ce privește lemnul atacat de insecte este Bochemit Eradicare. Este concentrat și astfel poate fi folosit, atât la tratare, cât și pentru prevenție. În cazul prevenției diluția este de 5%, în timp ce pentru eradicare se folosește o soluție 20% în apă. Tratamentul poate fi adaptat în funcție de tipul lemnului sau unde se află (clădiri istorice, de exemplu). Dacă lemnul este foarte vechi sau se dorește evitarea apei, se diluează cu alcool. Aplicarea se face cu pensula, pompa de stropit, prin imersare sau injectare. Pentru a avea rezultatele scontate trebuie asigurată absorbția în profunzime. Dacă lemnul este vechi, șlefuirea ajută la curățarea porilor și deschiderea fibrei. Lemnul tratat preventiv trebuie să fie uscat corespunzător pentru că umiditatea crescută reduce cantitatea de substanță absorbită și scade efectul.

Rezistența la foc

Cea mai des întâlnită temere în ceea ce privește lemnul este legată de rezistența la foc. E bine de știut că el nu arde de la sine, ci trebuie pus în situația de a lua foc pentru a arde. Lemnul a fost folosit ca material de construcție din cele mai vechi timpuri și oamenii continuă să-l folosească pentru calitățile sale. Casele moderne din lemn, care folosesc mai mult variantele industrializate ale lemnului, sunt tot mai sigure din punct de vedere al focului. Prin tratamente de ignifugare lemnul se aprinde greu, iar focul se propage foarte încet, fără emisii de fum și gaze toxice.

Ignifugarea lemnului folosit în construcții poate fi făcută înainte sau după finalizarea construcției. Pentru ca ignifugarea să fie eficientă lemnul tratat nu trebuie să aibă o umiditate mai mare de 15%. Sunt și surse care spun 18%, dar majoritatea firmelor recunoscute de ISU nu recomandă mai mult de 15%. Aplicarea substanțelor de ignifugare se face la o temperatură a mediului ambiant de peste 5ºC și umiditate sub 70%.

Bochemit Antiflash este un ignifug de clasă B, cea mai rezistentă când ne referim la lemn. Rezistența la foc minim admisă pentru lemnul ignifugat este de 120 min. Diluat 1:1 cu apa, produsul trece în clasa C de rezistență. Din punct de vedere al emisiei de fum este în categoria S1 (degajare foarte mică de fum sau deloc), iar în ceea ce privește picătura de foc este în clasa d0 (nu se desprind picături de foc timp de 600 sec.). Aceste categorii nu se modifică prin diluție.

Bochemit Antiflash este un produs 3-în-1 care protejează lemnul împotriva focului, dar și a insectelor și ciupercilor (testat conform EN 113, EN 73, EN 46). Substanța activă care protejează împotriva insectelor și a ciupercilor este foarte concentrată, fiind singurul ignifug de pe piața românească care dă lemnului o rezistență atât de mare la foc, mucegai și cari.

Rezistența lemnului în condiții de exterior (apă, radiații UV, mucegai)

Apa care stagnează și/sau este absorbită, are ca urmare acoperirea lemnului cu pete negre sau verzui de mucegai. Dacă acesta nu este îndepărtat și condițiile favorabile persistă, ca continua să se dezvolte intrând în profunzime și astfel lemnul putrezește. Lemnul protejat cu diferite materiale este mult mai puțin expus mucegaiului, dar dacă umiditatea stagnează (zonele umbrite din nord, o placare care nu lasă aerul să circule, baza construcției unde apa este prezentă permanent), poate apărea mucegai și pe lemnul protejat.

Lemnul care a stat la exterior fără a fi protejat cu ulei sau lazuri sau cel care nu a fost îngrijit corespunzător capătă în timp o culoare gri închis. Este un efect cumulat al mucegaiului ce apare din cauza umidității crescute și al radiației UV. Așa se întâmplă cu lemnul gardurilor, caselor sau anexelor din lemn, foișoarelor sau pergolelor. Pentru a-l aduce la culoarea inițială poate fi folosit Bochemit Antimucegai. Curățarea este foarte eficientă, revenirea la culoarea originală fiind rapidă, aproximativ 30 minute de la aplicare. Uneori, dacă înnegrirea este puternică, trebuie făcute 2-3 aplicări pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Pentru a evita mucegaiul și înnegrirea lemnul trebuie acoperit cu materiale care-i cresc rezistența la exterior. Uleiurile Bochemit Estetik oferă protecție împotriva razelor soarelui și împiedică pătrunderea apei în lemn. Rezistența lor în timp este foarte bună. Gama Estetik Profi are, conform producătorului, rezistența de peste 15 ani, cea mai mare de pe piața de profil.

Pentru ca protecția la lumina solară să fie eficientă, uleiurile sunt colorate aspectul fiind semitransparent. Uleiurile nu fac peliculă, de aceea nu crapă și nu se exfoliază, oferind protecție împotriva apei. Aspectul final este mat, ușor mătăsos, specific lemnului uleiat. Se aplică cu pensula sau cu trafaletul (rola), iar dacă lemnul este bine șlefuit și pregătit, suprafața colorată va fi uniformă. Sunt necesare minimum două straturi pentru o protecție bună la exterior.

Mai bine previi, decât să tratezi

Expresia este folosită frecvent în ceea ce privește sănătatea oamenilor, dar este perfect valabilă și pentru sănătatea lemnului. Este mult mai ușor de prevenit atacul ciupercilor, mucegaiului și al insectelor, decât de tratat lemnul după infestare. Tratamentele pentru eradicare sunt de multe ori agresive, necesită timp și uneori atacul este atât de extins, încât este foarte greu ca lemnul să mai fie salvat. Lemnul folosit în construcții trebuie tratat, mai ales dacă este în structuri acoperite de alte materiale.

Bochemit Protecție este folosit pentru prevenirea împotriva atacului tuturor dăunătorilor naturali ai lemnului (ciuperci, insecte, mucegai), atât la interior (pe toată durata de viață a lemnului), cât și la exterior. Rezistența protecție la exterior este de maximum 10 ani. Pentru a crește rezistența se recomandă aplicarea după tratament a uleiurilor Bochemit Estetik, care protejează împotriva tuturor factorilor de mediu (radiația UV, ploi, îngheț-dezgheț, vânt, etc.).

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână