Pentru un necunoscător în ale lemnului sau un începător, nu există mari diferențe între un proiect de interior și unul de exterior, cel mult lacul folosit pentru protecția finală. Între o poartă sau o ușă interioară singurele diferențe la care se gândesc sunt modelul și finețea execuției. Și totuși, de la lemn la soluția constructivă și de la tipul adezivului la cel al lacului, totul este diferit. Alegerea materialelor și soluțiilor este foarte importantă pentru că de ele depinde dacă poarta va rezista 3 luni sau doar va trebui reîmprospătată vopseaua după 3 ani.
De ce este importantă alegerea lemnului pentru exterior
Lemnul este sensibil la umiditate, ciuperci, microorganisme, insecte, iar toate sunt la exterior. Dar unele specii sunt mai rezistente ca altele și de aceea este recomandat să le alegem pe cele cu rezistența mai mare la exterior. Rezistența lemnului la exterior se numește Nachhaltigkeit. În general, durabilitatea se referă la rezistența la toți agresorii exteriori, dar există specii care, de exemplu, sunt rezistente la umiditate, dar au rezistență slabă la insecte (Douglas).
În ceea ce privește umiditatea, este importantă atât cea a lemnului, cât și cea exterioară. Umiditatea lemnului folosit la exterior este diferită de cea e lemnului de interior. Pentru lemnul folosit la fabricarea mobilierului de interior umiditatea este de 8-12%, iar cea a lemnului pentru exterior de 14-16%, uneori chiar mai mare. Umiditatea lemnului este în echilibru cu umiditatea mediului. O umiditatea prea mică a lemnului folosit la exterior înseamnă o absorbție mai mare de apă pentru a ajunge la echilibru, iar rezultatul va fi o variație dimensională mai mare. Umiditatea lui prea mare creează condițiile dezvoltării ciupercilor și microorganismelor ceea ce va duce mai repede la putrezire.
Umiditatea mare este cea care creează condițiile de dezvoltare pentru insecte. Un lemn foarte umed este mai ușor de aß și va fi atacat cu ușurință de insecte. De aceea lemnul în contact cu solul ud, care stă în apă care băltește, nu va rezista multă vreme.
Speciile cu rezistență bună la exterior sunt salcâmul, stejarul, castanul, larița, douglas-ul, teck-ul, iroko. Durabilitatea nu are legătură cu duritatea, un bun exemplu fiind fagul, specie dură și rezistență, dar fără durabilitate. Nu este recomandat pentru proiecte exterioare, la fel ca mesteacănul sau plopul. Informații suplimentare privind speciile rezistente la exterior găsiți hier.
Soluția constructivă potrivită va face diferența între un proiect rezistent și unul care sa va dezmembra după prima ploaie
Elementele care trebuie considerate când se alege soluția constructivă sunt variația dimensională a lemnului în funcție de umiditatea exterioară, scurgerea apei și circulația aerului.
Lemnul variază dimensional cu umiditatea exterioară, d.h. se umflă când umiditatea crește sau când stă direct în apă și se contrage când umiditatea exterioară este foarte scăzută. Fiind un material neomogen, variația dimensională este diferită în funcție de mai mulți factori: specie, maturitatea arborelui, modul de tăiere. La aceeași variație de umiditate exterioară, unele specii se mișcă mai mult, iar altele mai puțin. Este un alt factor de care trebuie să se țină seama când se alege tipul de lemn. O alegere bună este lemnul stratificat. Stratificarea reduce mișcările făcând elementul mult mai stabil. Și în acest caz, specia aleasă pentru stratificare trebuie să fie rezistentă la exterior.
Foarte importantă este variația dimensională în funcție de tăiere. Spre deosebire de metale, lemnul nu variază important pe lungime. Variază însă notabil și aproape la fel procentual pe direcție radială și tangențială (tangențial la inelul anual). Adică un element de lemn se poate lăți destul de mult încât să forțeze o prindere și să o desfacă. Soluția constructivă trebuie aleasă pentru a permite astfel de mișcări ale lemnului fără să pună în pericol construcția.
Wasser kann Holz zerstören. Nu a face imediat ci doar dacă stă o perioadă mai lungă, dacă băltește pe suprafața lui. Este motivul pentru care soluția constructivă trebuie să permită scurgerea apei și nu acumularea ei. Este de preferat ca soluțiile alese să protejeze lemnul de picăturile de ploaie care ricoșează din pământ și zona de contact dintre lemn și pământ.
O altă regulă importantă când se alege soluția constructivă este de a lăsa aerul să circule. Apa nu distruge lemnul imediat, dovadă că putem curăța lemnul cu jet de apă fără să se întâmple nimic rău. Dar dacă stagnează, intră în lemn și odată cu ea intră și microorganisme, ciuperci și insecte care-l distrug. Aerul trebuie să circule pentru ca apa să se usuce. Soluțiile constructive nu trebuie să includă spații foarte înguste sau lemn pus direct pe perete. Aerul trebuie să circule și să zvânte toate zonele umezite de ploaie, ceață sau zăpadă.
Găsiți hier cele mai importante reguli pentru a avea construcții rezistente la exterior.
Befestigungssysteme/Klebstoffe
Sistemele de prindere sunt și ele foarte importante. Dacă se folosesc sisteme metalice, este de la sine înțeles că ele nu trebuie să ruginească în contact cu apa, dar nici să fie atacate de taninul din lemn și astfel să fie slăbite. Lemnul de stejar, foarte rezistent la exterior, este recunoscut pentru taninul care atacă metalul. De aceea, pentru prinderea diferitelor elemente din stejar se recomandă folosirea unor sisteme din inox.
Se folosește foarte mult, chiar și la exterior, lipirea elementelor din lemn. Ca si lemnul ales, adezivul trebuie să fie potrivit pentru exterior. În funcție de rezistența la umiditate, adezivii sunt clasificați de la 1 la 4 (D1-D4), D1 fiind cei mai puțin rezistenți, iar D4 cei mai rezistenți. Pentru exterior sunt recomandați adezivii D4, D3 doar în cazul în care construcția este protejată de copertine sau alte astfel de sisteme. Există diferite tipuri de adezivi care pot fi folosiți la exterior, cei mai rezistenți fiind cei poliuretanici sau aracetul (adeziv polivinilic PVA) D4.
Fără o acoperire rezistentă la exterior, lemnul nu va fi protejat și construcția se va deteriora în scurt timp
Pentru a prelungi viața lemnului folosit la exterior se recomandă protejarea lui cu sisteme de uleiuri, lacuri sau vopsele rezistente la umezeală și la acțiunea razelor UV ale soarelui. Cum am menționat mai sus, există specii foarte rezistente, care pot sta afară destul de mult timp și fără protecție, fără să putrezească. Există, de asemenea, tipuri de lemn foarte rezistent, cum sunt Kebony oder Accoya, obținute printr-o impregnare industrială specială cu diferite substanțe. Impregnarea obișnuită, fără modificarea structurală a lemnului, este destul de mult folosită, lemnul astfel tratat fiind mult mai rezistent față de cel doar acoperit cu lacuri sau vopsele. Dar chiar și aceste tipuri de lemn impregnat au nevoie de protecție superficială.
Holz kann mit Ölen, Lacken, Lasuren oder Farben geschützt werden. Von den natürlichen Ölen ist das widerstandsfähigste Tungöl. Öl von in nu este o foarte bună alegere pentru că este repede îndepărtat de apă. În funcție de cât de mult plouă în zonă, poate fi nevoie de refacere și la 3 luni. O alegere bună sunt amestecurile dintre cele două uleiuri pentru că asigură protecția lemnului, atât din interior, cât și la exterior.
Lazurile, lacurile și vopselele trebuie să fie special formulate pentru exterior. Trebuie să fie elastice pentru a permite modificările dimensionale ale lemnului fără să crape și să conțină un mic procent de pigment care asigură rezistența la radiațiile UV. Și conținutul de agent de mătuire protejează împotriva razelor soarelui. Din punct de vedere al rezistenței la soare, cele mai rezistente sunt vopselele mate, iar cele mai puțin rezistente, lacurile transparente lucioase.
Despre cele mai potrivite sisteme pentru exterior găsiți mai multe informații hier.
Întreținerea
Orice construcție sau obiect de la exterior are nevoie de întreținere. Chiar dacă ni se spune că lacul aplicat rezistă 10 ani, asta nu înseamnă că 10 ani trebuie să uităm de existența acelei construcții. Rezistența la exterior depinde de prea mulți factori ca să luăm de lege orice informație de acest gen. Pentru a prelungi viața obiectelor finisate ele trebuie inspectate periodic. Există, de exemplu, produse de întreținere care pot fi folosite pentru ferestrele sau ușile exterioare din lemn. Acestea se aplică ușor și au ca efect prelungirea vieții finisajului.
Inspectarea periodică a construcțiilor exterioare are ca scop și identificarea eventualelor greșeli din punct de vedere al construcției astfel încât să poată fi remediate. Așa putem descoperi din vreme dacă apa băltește, se acumulează în anumite zone, dacă unele părți nu reușesc să se usuce. Apariția negrelii în acele locuri arată că umezeala este persistentă și mucegaiul s-a instalat deja. Lăsat așa va intra în lemn și-l va distruge din interior.
Ich hoffe, Sie finden die Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Und wenn Sie Fragen haben, können Sie diese unten in dem dafür vorgesehenen Feld stellen. Ich werde Ihnen sicher antworten.
Kommentar hinzufügen