Tocătoare, linguri, boluri, sucitoare, nu există casă în care să nu existe un astfel de obiect din lemn pentru bucătărie. Multe dintre ele sunt neprotejate, neacoperite, așa cum se foloseau în trecut. Lingurile și polonicele din lemn, putineiul unde se bătea untul și copaia pentru pâine nu erau acoperite cu vreun strat protector. În timp, lemnul se închidea la culoare, începea să acumuleze murdărie și în final, obiectele erau înlocuite cu altele noi. Acum avem posibilitatea să le protejăm pentru a le păstra mai mult timp. Dar este nevoie de materiale netoxice de finisare pentru că toate aceste obiecte de lemn vin în contact cu mâncarea. Deci, ce materiale se folosesc pentru protejarea lor fără a ne otrăvi?
De ce este nevoie de finisaj pentru obiectele de lemn din bucătărie
Înainte să vedem de ce le protejăm. Trei sunt principalele motive:
- protejarea lemnului de acțiunile mecanice ce-l pot deteriora
- highlighting the natural design of the wood
- reducerea absorbției de apă și a altor materiale lichide în interiorul lemnului.
În timpul lucrului, obiectele vin în contact cu cuțite sau alte ustensile ce pot înțepa sau găuri sau cu materiale abrazive de curățare și întreținere. Protejându-le cu materiale netoxice de finisare suprafața devine mai dură sau capătă o peliculă care împiedică zgârierea sau ciobirea.
Cu ajutorul produselor de finisare desenul natural al lemnului este pus în evidență. Cel mai bine se vede acest lucru pe obiectele făcute din lemn de plop sau tei. Neprotejate, obiectele sunt albe și uniforme. În momentul în care se aplică un material de finisare, desenul făcut de inelele anuale începe să fie vizibil.
Dar cel mai important efect al finisării este împiedicarea sau reducerea absorbției în lemn. În bucătărie apa sau alte produse lichide sunt o prezență continuă. Wood is hygroscopic așa că va absorbi apă. Absorbția și eliminarea apei pot duce la apariția tensiunilor ce duc la crăparea lemnului. În plus, apa antrenează și murdărie și astfel lemnul se îmbâcsește în profunzime. Cu ajutorul materialelor de finisare absorbția poate fi controlată.
Principalele moduri de protecție
Protejarea obiectelor din lemn folosite în bucătărie poate fi făcută cu oils sau/și ceară naturale sau cu lacuri sintetice cu catalizare. În primul caz lemnul va absorbi materialul în interior, suprafața fiind foarte puțin acoperită. Frumusețea lemnului va fi scoasă în evidență iar absorbția de lichide în interior va fi redusă. Protecția la șocuri mecanice va fi însă în continuare redusă, lemnul putând fi în continuare zgâriat sau lovit.
În cel de-al doilea caz se formează peliculă la suprafața lemnului. Este astfel mult mai bine protejat la șocuri mecanice și împotriva absorbției de lichide. Aspectul este însă mai „de plastic”, lemnul pierzând din farmecul natural.
1. Uleiuri și ceruri ca materiale netoxice de finisare
Sunt mai multe tipuri de uleiuri și ceruri ce pot fi folosite pentru acoperirea obiectelor din lemn pentru bucătărie. Ele trebuie să fie naturale și fără adaosuri de compuși sintetici. Oil finishing se face aplicând straturi succesive, cu timp de uscare între ele și ștergerea surplusului. Se aplică atât timp cât lemnul continuă să absoarbă. Ceara poate fi aplicată în amestec cu ulei sau ca produs separat. Ea rămâne la suprafața lemnului ca strat protector, fără a avea însă rezistență mecanică. Iată câteva dintre uleiurile sau amestecurile de ulei cu ceară folosite ca materiale netoxice de finisare:
Mineral oil este cel mai folosit material netoxic pentru finisarea obiectelor din lemn din bucătărie. Este un material fără gust, fără culoare și fără miros, obținut în urma distilării petrolului. Produsul trebuie să fie înalt purificat. Lemnul finisat cu ulei mineral are un tușeu foarte fin și plăcut, nelăsând senzația de gras. Este un material pe care îl puteți găsi la farmacie fiind folosit și în afecțiuni digestive.
Linseed oil – se folosește cel natural nesicativat. Sicativul conține săruri de metal care pot fi periculoase. Uscarea uleiului natural de in este foarte lentă, un strat având nevoie de câteva zile pentru a se usca. Pentru a grăbi uscarea uleiul de in poate fi fiert înainte de folosire.
Tung oil. Este uleiul care pune cel mai frumos în evidență desenul lemnului. Trebuie folosită varianta naturală, nediluată cu solvenți sintetici. Pentru diluție se folosește esența de terebentină, tot un produs natural.
Uleiul de nucă este foarte bun pentru finisarea obiectelor de lemn din bucătărie, la fel ca cel coconut. Nu se recomandă însă folosirea lor de cei care au alergie la nuci și alune.
Uleiurile de in, tung și nucă au și capacitatea de a da o oarecare duritate lemnului. În timpul uscării are loc un proces asemănător polimerizării care întărește fibra lemnului acolo unde uleiul aderă. Spre deosebire de aceste uleiuri, cele de floarea soarelui, măsline sau struguri nu se întăresc la uscare. Principalul dezavantaj al acestora este însă faptul că, în prezența aerului, râncezesc și capătă un miros foarte urât.
Amestecul de ceară de albine și ulei de in este folosit deseori pentru finisarea obiectelor de lemn din bucătărie. Amestecul se face la cald, cu atenție pentru a nu se aprinde. O rețetă cu rezultate bune conține 5 părți ulei de in și una de ceară). Amestecul poate fi folosit rece, când este solid, dar de consistența untului moale sau cald, sub formă lichidă. Ca lichid intră mai bine în lemn iar protecția la umiditate este mult mai bună.
Emulsie de ceară de Carnauba. Este o ceară naturală ce protejează frunzele unei specii de palmier. Emulsia se folosește doar pentru a proteja suprafața lemnului. Este bine să fie folosită pentru produsele care nu se utilizează foarte des. Folosirea intensă le îmbâcsește iar refinisarea este mai dificilă pentru că trebuie îndepărtat tot stratul vechi.
2. Use of film-forming products
Lacurile ce pot fi folosite sunt cele cu întărire chimică, în special cele polyurethane. În urma reacției chimice definitive rezultă un produs inert care nu este toxic pentru organism. Aceste produse pot fi folosite și pentru finisarea pătuțurilor și jucăriilor pentru copii.
Pentru a putea fi folosite în siguranță, obiectele finisate trebuie lăsate min.30 de zile pentru ca reacția să se definitiveze. În tot acest timp există riscul ca o parte din lac să nu fi reacționat cu catalizatorul și astfel sa fie foarte nociv.
Și celelalte lacuri cu întărire pot fi folosite – poliesterice, acrilice, hidrodiluabile. Cu cât procentul de întărire este mai mare cu atât produsul final rezultat este mai sigur. De aceea se recomandă produsele poliuretanice, procentul de catalizare al acestora fiind între 50 și 100%.
Tot în clasa produselor peliculogene intră si shellac. Produsul trebuie să fie natural, cel obținut dintr-o specie de gândaci, fără adaosuri de produse sintetice. Se recomandă folosirea obiectului după evaporarea totala a solventului din peliculă(min.2 săptămâni de la aplicare).
Indiferent de produsul folosit pentru protecție, obiectele trebuie întreținute. Cele uleiate se reuleiază cel puțin o dată la 6 luni dacă folosirea lor este o obișnuință. Când produsele sunt protejate cu ceară trebuie îndepărtat vechiul strat pentru a aplica altul nou. Ceara înglobează în timp murdărie ce nu poate fi îndepărtată la o simplă spălare. Obiectele protejate cu lacuri trebuie verificate periodic pentru a nu fi crăpate sau zgâriate în profunzime. În aceste cazuri apa pătrunde sub peliculă iar protecția nu mai este eficientă. Poate fi chiar periculos pentru că sub peliculă se pot dezvolta ciuperci și mucegaiuri nocive.
Sper să considerați interesante și utile informațiile. Dacă credeți că este un articol folositor și altora, puteți distribui. Iar dacă aveți comentarii, întrebări sau completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.
I'm making a pine wood chipper and wanted to give it a bath before the mineral oil. In this case, does the oil still work? Thank you very much.
Good evening!
Yes, the oil will get into the wood and protect it against moisture. Apply the oil after the wood is completely dry. Use recommended staining baths for food contact products. Over time the oil can be removed by use and there is a risk of getting on the bait. You can use food colouring.
All the best!
Thanks very much for your help 🙂
Nice article. I think you should write on any page where linseed oil is discussed that warning about self combustion. Enough of a soaked rag left crumpled up for a fire.
Good idea! We will add this warning to all articles where oil or products that have white spirit as a diluent are mentioned.
All the best!
Hello, I need a little help please, this is my first time doing this and I don't know if I'm doing it right. I have read a few hundred comments and many articles in the last 3 days since I discovered you. It's phenomenal this site, you have my respect and admiration for your skill and the passion you have for wood.
But I couldn't find anything concrete about spruce, maybe it's useful to someone else in the same situation if you have time to advise me.
I bought some spruce wood panels from dedeman with the aim of mounting some as shelves for clothes, and one as a work surface for the office (picture3). I like the idea of natural wood, clean, without chemical varnishes, and I thought they would smell of the forest... But: 1. they don't smell of anything, not even when sanded, 2. I think they will get dirty very quickly, and especially 3. I don't like the colour of spruce at all, it's very pale, I'm afraid it won't turn yellow or orange in time. I prefer warm shades of wood, but not dark (I had a chest of drawers with natural oak veneer that "aged" very nicely.
I find the smells of varnishes and paints in general very strong, so I bought "Oskar Aqua wood varnish, oak colour, water based, interior/exterior". The criteria for choosing from many samples from different manufacturers was the lack of smell and the only shade I liked.
Now, my dilemma: on the product page it says that it requires primer first, but on the technical data sheet on that page it also says that for new, interior wood, it is applied directly to the wood. How should I proceed, with or without primer? Did I choose the right product instead of oil, wax and many other options that I don't understand because I have no experience in this field? Is there a specific application technique, apart from along the grain? Where the brush repeats overlap will the color look darker, or does it even out as it dries?
I should mention that the handlebars and its supports are made of lime wood, made and sanded by my father. Is it ok to apply this varnish directly, without primer, to the shelves, the desk top and the coat hanger bar? Will the desk top behave well over time? (PC mouse, sewing scissors, etc - someone said on a blog that spruce is so soft that when you write with a pen on a sheet of paper, there are indentations in the wood...)
It would be easier for me in terms of time and money without primer, but I would be sorry to see stains when varnishing or using it, especially since I have no experience, just zeal and joy of feeling the wood and making something with my hand. What do you advise?
The shade I wanted is the one in the first picture, but I think that's a nobler wood. I also like the one in the second picture, when I tried it on a scrap wood it came out closer to this one.
https://www.pinterest.ca/pin/433049320422526631/
https://www.pinterest.ca/pin/433049320421440638/
https://www.pinterest.ca/pin/433049320419698055/
Thank you kindly for the eventual reply, all the best and good luck in all you do!
Good evening!
Let's take turns not to miss anything. 🙂
Spruce is the most common tree in the Romanian forests, that's why it is easy to find and cheap. Unlike in the past, when trees were cut when fully mature, now they are cut when they are still young. Hence the lack of smell and low resistance to mechanical action. If you want a more resistant resinous tree (like the spruce) with a specific smell, look for Nordic or Siberian pine or larch.
Softwoods (spruce, fir, pine, larch, thuja) begin to change colour immediately after cutting. The change occurs due to light and is accelerated by the sun. The spruce turns yellowish-orange over time.
Oak is very different from spruce. It is much tougher and over time the poses become more marked and the natural pattern more visible. Spruce, like all softwoods, has no pores. Even if you use the oak colour, in the end, the effect will be different because there are no pores.
Wax and oil give a natural and pleasant look to wood, but they have no mechanical resistance. To get that resistance you need lav, so you have chosen well.
The varnish can also be used without primer. It will be more difficult to sand between coats, but you will manage. To get a smooth surface after painting you need a small trowel with a hard sponge for applying paint and medium and fine abrasive sponges (find the materials in DIY stores). Start by sanding the surface of the wood. Use a medium abrasive sponge and sand along the grain. Dust and wipe with a soft cotton cloth. The surface should not cling to the cloth and be pleasant to the touch. Apply the first coat of varnish with a trowel, without overlapping the surfaces as the area will darken. Let it set for an hour and apply another coat in the same conditions. After another hour, repeat. Then leave to dry until the next day. The next day check that the coat is dry. You will also find that the surface has become rough. The wood fibre has absorbed the water from the varnish, has lifted up, been covered with varnish and has hardened like this. You need to get back to the flat surface and to do this you gently sand the surface, along the grain, with the fine sponge. Dust off, wipe with a rag and check the surface. it should be smooth, with a nice cough. If it is not, continue sanding but do not press to avoid removing the wood layer. Sand again and apply a final coat of varnish with a trowel. Leave to dry until the next day.
You can finish all surfaces like this. Where you can't use a trowel, try a brush. If you can't get it right, dilute the varnish with water, but not more than 5%.
Unfortunately, in the links sent I only see homages with dresses and hairstyles from pinterest:)
I hope I managed to be coherent enough. I have put below three links that I hope you will find useful.
All the best!
https://revistadinlemn.ro/2020/04/23/vopsirea-si-lacuirea-sfaturi-pentru-incepatori/
https://revistadinlemn.ro/2017/01/17/cum-deosebim-lemnul-de-molid-de-cel-de-brad/
https://revistadinlemn.ro/2017/01/10/lemnul-de-rasinoase-comparativ-cu-cel-de-foioase/
Thanks for your patience and for all the information, it's very helpful! I'm so glad when I discover people like you, it's a pleasure to read the articles here, I learn a lot from the comments too.
I think now the correct images are visible and relevant anyway, more for me as inspiration 🙂
I hope to be able to come back soon with evidence of a job well done or, at worst, lesson learned - so no 🙂
Good health, and all the best!
Good luck! Waiting for the result! 🙂