Acerca de muebles mate y cea lucioasă am mai vorbit. Am spus care se întreține mai ușor, care mai greu, care sunt avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau a celeilalte. Există însă și un alt punct de vedere din care poate fi privită alegerea. Și anume acela al producătorului, al acelui tâmplar pasionat, care lucrează lemnul cu dragoste și dăruire și care își dorește ca în final, după aplicarea lacului, să nu piardă din frumusețea lemnului și chiar să-i crească valoarea. Așadar, pentru acești îndrăgostiți de lemn, care este cea mai bună alegere, lac mat sau lac lucios?
În primul rând trebuie spus că este foarte important ce vrea clientul și este bine să se respecte acest lucru, mai ales dacă acesta vine cu proiect făcut de arhitect sau designer. Ei au încadrat cu siguranță mobila într-un context și ea trebuie executată astfel încât, la final, totul să aibă coerență.
Sunt însă și situații când clientul lasă producătorul să decidă, sau când meșterul lucrează ceva pentru care alege și finisajul. Încă din titlu sugeram că există o alegere sigură și una cu riscuri. Dacă aplicarea unui lac mat nu prea pune probleme, finisarea cu luciu, mai ales cea cu luciu oglindă, se face greu și trebuie indeplinite câteva condiții pentru a avea un rezultat de calitate.
De multe ori luciul mobilei este asimilat cu existența lacului. Sunt persoane care cred că mobila nu a fost lăcuită atunci când nu strălucește. Nu este așa. Gradul de luciu al unui lac este dat de capacitatea acestuia de a reflecta lumina și este de la 0 la 100%, putând fi măsurat cu ajutorul unui aparat numit glossmetru. În acest interval există mai multe paliere. De la 0 la 7 vorbim de mat adânc (sau efect natural), 10-40 este mat, 45-65 semimat (sau satinat cum se mai spune uneori în producție), 70-90 lucios, 90-100 luciu înalt sau luciu oglindă.
Pentru un producător de mobilă este mult mai simplu de produs mobilă mată. Cu cât gradul de luciu crește cu atât devine mai dificil de a obține o suprafață frumoasă, cel mai greu fiind de obținut luciul oglindă. Dacă se dorește obținerea unor suprafețe lucioase, de la 70 în sus, nu este suficient ca lacul să aibă acel grad de luciu. Trebuie îndeplinite și câteva condiții:
- mediul de lucru trebuie să fie foarte curat. Orice urmă de praf prinsă în peliculă este cu atât mai vizibilă cu cât lacul este mai lucios. Cum este greu de păstrat un mediu fără praf în absența unor cabine de pulverizare presurizate sau a unor linii de finisare capsulate, atunci este nevoie de polișare pentru a fi îndepărtate impuritățile
- lacul lucios trebuie aplicat pe un grund foarte bine așezat și șlefuit. Pelicula nu trebuie să aibă aspect de coajă de portocală, să nu fie foarte subțire, să nu aiba praf sau bule de aer incluse. De aceea se folosesc grunduri dure cu corp mare, ce pot fi bine șlefuite pentru a asigura baza necesară lacului. Pentru a vă face o idee de cum trebuie să arate grundul înaintea aplicării lacului lucios, vă spun că determinările de grad de luciu se fac aplicând lacul pe o bucată de sticlă.
- Lacul nu trebuie să se usuce foarte repede pentru a da timp peliculei să se așeze și să se întindă cât mai bine. Dacă nu este bine întinsă nu reflectă bine lumina și este nevoie de polișare pentru a îndepărta imperfecțiunile suprafeței.
Pentru a putea vedea diferența dintre un lac mat și unul lucios se poate face un experiment. Se aplică în aceeași incintă, pe 2 bucăți de lemn diferite, lac mat și lac lucios. După uscare vom avea senzația că praful a fost atras de finisajul lucios. De fapt praful s-a depus la fel pe ambele mostre, dar este vizibil numai pe lacul lucios.
Finisarea lucioasa este dificilă și pentru că scoate în evidență orice defect. Dacă prelucrările lemnului nu au fost bine făcute, cea mai mică zgârietură va fi scoasă în evidență și amplificată.
Gradul de luciu al lacului se alege și în funcție de ce vrem să obținem iar mobilierul rezultat trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde va sta. Dacă se dorește un blat de masă cu aspect cât mai natural, atunci se va alege un lac mat adânc și finisajul va fi cât mai sărac (2 straturi subțiri, unul de grund si unul de lac) pentru a nu avea o peliculă sesizabilă.
De asemenea, dacă se lucrează mobilier rustic sau din madera recuperada, totul arată mai natural dacă se aplică lacuri mate.
Când se dorește obținerea unei mobile luxoase, pe lângă un design elegant se poate alege și un lac lucios. Luciul a fost asociat întotdeauna cu luxul, cu bogăția. În fond aurul și pietrele prețioase strălucesc, nu? Iar pentru a nu fi foarte complicat nu este nevoie neapărat de luciu oglindă, se pot folosi și lacuri cu grad de luciu peste 70. În plus, lacurile lucioase, din cauza transparenței lor ridicate (ca urmare a lipsei agentului de mătuire), pun în evidență frumusețea naturală a lemnului.
Cel mai simplu și mai „acoperitor” este folosirea lacurilor cu grad de luciu 30-40. Sunt și lacurile cele mai vândute. Spun acoperitor pentru că vor luci atât cât să se vadă că mobila este lăcuită, fără însă a avea problemele date de lacurile cu un luciu mai ridicat.
Și din punct de vedere al întreținerii câștigătoarea este tot mobila mată. Urmele degetelor sunt mai puțin vizibile, praful de asemenea, nu trebuie lustruită fiind suficientă ștergerea ei, nu se văd zgârieturile fine făcute de particulele de praf.
Atunci când vorbim de luciul mobilei, nu este vorba de frumos sau urât. Suntem foarte diferiți și ceea ce este foarte frumos pentru unul poate fi imposibil de privit pentru altul. Există modă și stiluri care ne pot influența alegerile, dar în final tot despre ceea ce ne place este vorba. Pentru un producător însă important este să aleagă finisajul pe care-l poate realiza și să spună clientului cu ce se poate confrunta atunci când alege un finisaj mai special pentru mobila lui.
¡Enhorabuena por los interesantes artículos! Leo con placer.
Gracias.
Artículo muy interesante. Necesito un barniz para las encimeras de madera de abeto de mi escalera interior. Inicialmente iba a optar por uno brillante pero leyendo el artículo he cambiado de opinión y optaré por un barniz "cubriente" con un nivel de brillo de 30-40. No sé qué marca de barniz comprar y cómo medir el nivel de brillo porque no tengo brillómetro. ¿Encontraré este nivel de brillo escrito en la caja? ¿Me pueden recomendar alguna marca?
Y tengo otra preocupación. En este video se aplica la imprimación, se deja un rato y luego se aplican 2 capas de barniz encima. Entre la aplicación de la imprimación y el barniz no veo ningún acabado (lijado). ¿Es esto correcto?
En las cajas de los productos de bricolaje no pone exactamente brillante, pero sí brillante o mate. Coge el mate, normalmente su nivel de brillo es de 30-40.
No sé a qué vídeo te refieres, pero normalmente se debe lijar la imprimación después del secado. El lijado ayuda tanto a la adherencia como al buen aspecto de la película. El lijado elimina el grano levantado, el gas, la piel de naranja, cualquier cosa que arruine el aspecto de una película. Mi recomendación es lijar la imprimación antes de aplicar el barniz.
https://youtu.be/BntHwrC2Wdg
¿Qué significa bricolaje?
Productos de bricolaje (do it yourself): productos de tiendas de bricolaje, como los del enlace que has puesto arriba, que utilizas para hacer varias cosas en casa. Estos productos no son industriales, no son los que se utilizan en las fábricas.
Muchas gracias. Han sido de gran ayuda. Le deseo lo mejor.
Hola
Estoy pintando sobre tablas de madera; por favor, aconséjenme qué barniz podría utilizar para que aplicado tanto en la zona pintada como en la zona sin pintar de la tabla de madera consiga un barniz mate que no distorsione la pintura por los reflejos de la luz. Lamentablemente no veo la forma de adjuntar una foto de la obra. La plancha de madera está parcialmente pintada la zona sin pintar hace de marco.
Estaba pensando en enmascarar las dos zonas de una en una con cinta de papel y aplicar un aceite en la madera y un barniz al agua en la pintura, pero no se si se producen problemas en la zona de contacto. He probado con serac encerado que parece bueno para ambas superficies pero afecta un poco a los colores.
Gracias, señor.
Hola. Si los cuadros están hechos con colores al agua, puedes utilizar un barniz al disolvente (acrílico, por ejemplo) con poco brillo (entre 0 y 10) por encima. De esta forma no tendrás interacción entre los colores y el barniz ni brillo.
También puedes utilizar barniz al aceite y al agua. Aplique primero el barniz y, cuando esté completamente seco, puede aplicar aceite en la zona protegida. No habrá rechazo en la zona de contacto. Si aplica primero el aceite y después el barniz, o los aplica al mismo tiempo, pueden producirse problemas de incompatibilidad.
Le deseo lo mejor.
Hola,
Quiero barnizar una cama de pino macizo con un barniz transparente mate. ¿Cree usted que esto es bueno: https://www.dedeman.ro/buzau/lac-pentru-lemn-spor-incolor-mat-interior/-exterior-0-75-l/p/5014513 ?
¿Se secará bien?
¡Hola!
Es un barniz alquídico que se seca más lentamente (mín. 24 horas) y el olor persistirá. Para la ropa de cama es mejor elegir un barniz al agua (diluible en agua) para interiores. No elijas barnices universales, buenos tanto para interior como para exterior, como el mencionado. Los barnices de exterior deben ser más elásticos y por eso no son muy duros, se rayan con facilidad.
Le deseo lo mejor.