BRICOLAJE

Las herramientas de un carpintero especialista en acabados

Vă amintiți blatul de masă din lemn recuperat? O lucrare în care am arătat pas cu pas etapele de realizare. Am lucrat cu lemn recuperat, am folosit metode de antichizare, am insistat pe șlefuire și patinare, dar am vorbit foarte puțin despre sculele pe care le-am folosit. Așa că o să prezint câteva scule electrice pe care le folosesc în acest tip de proiecte și care cred că ar trebui să facă parte din dotarea celor pasionați de bricolaj.

Să să le luăm pe rând. Lemnul îl tai cu un fierăstrău pendular. Are 800 W putere și viteza reglabilă între 500 și 3000 rot/min. Este foarte util pentru că aduc rapid lemnul la dimensiunea dorită, iar calitatea tăieturii este mai bună decât la tăierea cu fierăstrăul manual.

herramientas eléctricas

Mașina de șlefuit cu vibrații face parte din setul de scule electrice fără de care nu se poate, zic eu. Există șlefuirea manuală, veți spune. Dar dacă vrei să îndepărtezi un strat de vopsea, vrei să faci o antichizare mai agresivă sau lemnul este foarte rugos și neregulat, șlefuirea manuală reprezintă o provocare. Folosind mașina de șlefuit, lucrurile se rezolvă mai repede și în unele cazuri, chiar cu rezultat mai bun. Mașina pe care o folosesc are puterea de 250 W, viteza reglabilă între 7000 și 12000 rot/min, iar suprafața de șlefuire de 93×185 mm.

herramientas eléctricas

Pentru a face găuri în lemn, dar și pentru a fixa șuruburi folosesc o bormașină electrică și una cu acumulatori. Avantajul celei din urmă este evident și lucrez cu ea când nu am o priză în apropiere. Aceste scule electrice sunt absolut necesare și sunt de preferat decât să dau găuri manual cu burghiul. Bormașina electrică are o putere de 600 W, 3100 rot/min și cu diametrul de 13 mm.

herramientas eléctricas

Bormașina cu acumulatori are 16,8 volți putere, viteza 900 rot/min și diametrul 10 mm.

herramientas eléctricas

În final, dar nu în ultimul rând, rindeaua electrică. O folosesc mai rar, pentru că mi se pare că nimic nu poate înlocui o rindea clasică. Dar sunt cazuri când, fără rindeaua elecrtică, ar fi mai greu de rezolvat problemele. De exemplu, dacă sunt noduri în lemn, cu rindeaua electrică am un control mai bun asupra operațiunii. Cu cea manuală risc, fie să stric rindeaua, fie să nu tai bine nodul. Puterea mașinii este 650 W, viteza 16000 rot/min, lățimea de rindeluire 82 mm și grosimea reglabilă între 0 și 2 mm.

herramientas eléctricas

Apropo de rindea clasică. Pe cea de mai jos am luat-o dintr-un târg și îmi place mult să lucrez cu ea. Mă face să simt mai bine lemnul.

herramientas eléctricasSculele electrice sunt de mare ajutor și absolut necesare pentru anumite operațiuni, iar avantajele se văd clar în performanțe și rapiditatea realizării lor. Pe lângă aceste scule electrice pentru lemn, mai am o serie de scule mecanice și instrumente manuale, pistoale de pulverizare, dar despre ele într-o altă postare.

Până atunci, mă interesează voi cu ce scule lucrați. Dacă ai scule pe care le apreciezi în mod deosebit lasă un comentariu mai jos, în zona dedicată, să aflăm și noi.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • En mi experiencia (como aficionado) con un cepillo de mano se consigue una entrada muy buena y controlada en los nudos, siempre que lo ajustes para que coja un tramo muy fino y tengas una cuchilla muy afilada.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol