Techniques de finition

Antiquing - Techniques de vieillissement du bois

Antichizarea sau învechirea lemnului este subiectul meu de suflet din domeniul finisării. Antichizarea este termenul generic folosit pentru a descrie întregul proces de finisare aplicat unui mobilier sau unor obiecte din lemn pentru a arăta vechi. Avantajul acestui tip de finisare este că se poate folosi și lemn cu mici defecte. Fibra colorată sau răsucită, nodurile, crăpăturile, zgârieturile nu mai reprezintă o problemă, putând fi uneori chiar o calitate.

résineux noueux photo source : lovegrowswild.com
lemn de rășinoase cu noduri
source photo : lovegrowswild.com
Pregătirea lemnului pentru finisarea antichizată

Înainte de aplicarea materialelor de finisare lemnul trebuie pregătit. Acest lucru presupune realizarea unor semne distincte pe lemn care să sugereze vechimea. Ele se fac prin lovire, zgâriere, găurire, teșire, tocirea muchiilor sau periere. Semnele rămase în urma acestor acțiuni, accentuate de finisarea ulterioară, îmbătrânesc obiectul într-un mod credibil.

table antique photo source : jmj2003.org
masa antichizată
source photo : jmj2003.org
Source photo source : youghouselove.com
test
source de la photo : youghouselove.com
tissu mis en valeur par la couleur photo source : younghouselove.com
teșire pusă în evidență prin culoare
source photo : younghouselove.com
Patine du bois

Patinarea este cea mai întâlnită metodă de antichizare și se realizează cu materiale de finisare numite patine. Patina este un material de colorare folosit pentru a crea anumite efecte printre care și trecerea timpului peste un obiect. Ea dă acel aspect de vechi, de puțin murdar, de culoare închisă din cauza trecerii timpului, pe scurt patina timpului. Efectul este mai intens când patina este aplicată pe zonele profilate.

Patinele sunt de diverse culori și pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele se pot aplica cu pistolul, cârpa sau pensula și se îndepărtează prin ștergere sau prin șlefuire. Un efect similar se obține folosind glaze-uri. Ele pot fi aplicate direct pe lemn sau peste stratul de grund. Se pulverizează după care se șterge. Sunt însă și glaze-uri care pot fi aplicate direct prin ștergere.

Pentru un efect prețios se folosesc patine metalizate, în special argintiu, auriu sau bronz. Folosirea lor nu exclude patinele de învechire. Patinele metalizate se aplică în general prin pulverizare, urmată de șlefuire cu lână de oțel. Obiectele care sunt în totalitate aurii sau argintii (ca în cazul meubles rococo de exemplu) nu se fac cu patine ci cu culori metalizate. Patina nu trebuie să fie în exces și trebuie șlefuită corespunzător. În caz contrar, lacul va avea probleme de aderență.

application de la patine photo source : youtube.com
aplicare patină
source de la photo : youtube.com
patine des meubles photo source : diynetwork.com
mobilă patinată
source photo : diynetwork.com
Finisarea antichizată cu aspect rustic

Aspectul rustic se obține cu ajutorul huile ou un cires. Se pot aplica pe orice fel de lemn și dau foarte bine pe rășinoase. Pardoselile uleiate au un aspect foarte natural. Se găsesc atât ceruri și uleiuri naturale cât și sintetice. De asemenea, ele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile.

Principalul lor dezavantaj este rezistența scăzută la zgâriere și șocuri mecanice. Uleiul are avantajul că pătrunde adânc în lemn si-l protejează în timp. El poate fi folosit și pentru finisaje la exterior. Finisajele cu ceara au un aspect rustic foarte natural, iar prin lustruire capătă un luciu mătăsos plăcut.

Arte povera

Finition art pauvre s-a născut în Italia având ca model mobila obișnuită, simplă și lipsită de greutatea ornamentelor în exces. Lemnul folosit este cel de plop, tei, anin sau rășinoase. Baițurile folosite pentru a colora lemnul sunt în general cele clasice – nuc, mahon, stejar, cireș – iar lacurile transparente. Aspectul mobilei arte povera este foarte plăcut, degajând căldură şi simplitate.

arte povera furniture photo source : piaggiomobili.it
mobilă arte povera
source photo : piaggiomobili.it
Distressed sau finisarea consumată

Dstressé este cel mai des întâlnit mod de a îmbătrâni mobilierul. Efectul se obține șlefuind vopseaua de pe muchiile, colțurile sau suprafața obiectelor astfel încât să se ajungă la lemn sau la un strat de culoare inferior. Cu cât diferența de culoare dintre straturi este mai mare, cu atât efectul este mai evident. Tehnica de realizare a efectului o poți găsi aici. Metoda este folosită pentru obținerea obiectelor în stil shabby chic.

effet de réalisation consommé sur la surface photo source : hgtv.com
realizare efect consumat pe suprafață
source de la photo : hgtv.com
détail de meuble de détresse photo source : bobvila.com
detaliu mobilă distressed
source de la photo : bobvila.com
Finisajul crăpat, screpolante sau crackle

Finisajul crăpat, cunoscut și ca crépitement ou crépitement (krakele)se obține cu ajutorul unor materiale speciale care sunt incompatibile. Diferență de culoare dintre cele două straturi face efectul și mai interesant. Pare că de-a lungul timpului mobila a fost vopsită și revopsită în diverse culori, iar straturile au crăpat din cauza vechimii.

Dacă diferența de culoare dintre straturi este mică, efectul poate fi evidențiat cu ajutorul patinelor de învechire.

meubles craquelés photo source : diyinspiration.com
mobilă crackle
source de la photo : diyinspiration.com
Effet rădăcina de nuc (marmorat) et effet de brosse

Sunt alte două modalități de a obține un efect de vechi pe lemn. Inițial se aplică pe lemn un strat de culoare, indiferent de efectul pe care vrem să-l obținem. Pentru effet marbré, al doilea strat de culoare se aplică cu buretele sau un tampon de vată sau de hârtie.

În cazul l'effet de pinceau stratul se aplică cu pensula. Poate fi aplicat și cu pistolul, după care urmele de pensulă se fac cu ajutorul unui pieptene.

Finition peinte

Nous avons parlé de ce type de finition ici. 

Protecția finisajului antichizat

Pentru a obține un efect îmbătrânit al mobilierului putem folosi una din metodele de mai sus sau le putem combina. La final, efetul se protejează cu un strat de lac transparent rezistent la îngălbenire. Este foarte important și gradul de luciu al lacului care trebuie adaptat obiectului îmbătrânit. Un grad de luciu scăzut este mai potrivit pentru o mobilă veche simpla. Un obiect prețios  are nevoie însă de strălucirea dată de un lac cu grad de luciu mai ridicat.

Despre finisarea antichizată sunt foarte multe de spus, am încercat însă să mă rezum la principiile de bază. Cum este un subiect foarte vast, veți mai găsi multe autres articles sur ce thème.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

8 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais