BRICOLAGE - Techniques de finition

Des laques qui vous réussissent à coup sûr

Îmi plac finitions antiques, cu tot felul de patine, culori și efecte interesante, lucru pe care l-am recunoscut de câte ori am avut ocazia. Când văd o mobilă cu un astfel de finisaj, uneori chiar și o fotografie, imediat încep să mă gândesc cum a fost făcută și cum l-aș face eu, ce materiale aș folosi. Am pasiunea asta de multă vreme și la început, una din problemele cele mai dificile era cu ce protejez acel finisaj, ce material să folosesc deasupra astfel încât să nu schimbe culoarea sau efectul, iar protecția să fie cât mai bună. Asta până când am descoperit lacurile acrilice pe solvent.

Sunt produse pe care le-am recomandat de multe ori în producție, dar și celor care au obiceiul să mai meșterească câte ceva pe acasă sau să picteze pe lemn. Au multe calități și pot fi folosite în situații în care este greu să găsești un alt produs care să te „salveze”. Să vă spun mai multe despre ele.

lacurile acrilice
source photo : thekerzers.com

În primul rând sunt produse (de interior) care își schimbă culoarea foarte puțin în timp, nu îngălbenesc sub acțiunea luminii. În general, lacurile „îmbătrânesc” în timp, culoarea lor virând spre galben. Acest lucru devine deranjant dacă îngălbenirea are loc diferit (partea de langă fereastră a mobilei îngălbenește mai mult, o parte mai ascunsă, mai protejată, își schimbă culoarea mai putin) sau daca mobila este albă. Protejată cu un strat de lac acrilic, mobila are o rezistență mult mai bună la îngălbenire, va îmbătrani mai greu.

lacurile acrilice
source photo : blog.ladiff.com

Sunt produsele recomandate întotdeauna când lemnul este albit chimic. Celelalte materiale, mai ales cele poliuretanice, își schimbă culoarea foarte mult în contact cu produsele chimice folosite la albire.

lacurile acrilice
source photo : fccp.org.bo

Este sistemul folosit pentru finisarea lemnului deschis la culoare (frasin, de exemplu) sau când vrem să se păstreze neschimbată culoarea naturală a lemnului.

lacurile acrilice
source de la photo : finefurnituremaker.com

Lacurile acrilice pot fi folosite, cum spuneam, pentru protecția finisajelor antichizate sau al efectelor speciale. Cu toate că sunt lacuri cu întărire, poate fi aplicat și peste finisajele făcute cu lacuri nitrocelulozice. Procentul mai mic de catalizare (10-20%) le face mai puțin rigide decât lacurile poliuretanice. Totuși, fiind lacuri cu întărire, au o rezistență superioară lacurilor nitrocelulozice, putând fi folosite, de exemplu, pentru finisarea meselor fără riscul ca pelicula să se albească la umezeală sau căldură.

lacurile acrilice
source photo : galeria98.ro

Poate fi folosit cu succes și peste produse hidrodiluabile, fiind chiar un mod de a trece de la un sistem pe solvent la unul combinat. Folosirea grundurilor hidrodiluabile și lacurilor acrilice este un mod de a reduce emisia de compuși organici volatili (COV) și a cantității de materiale pe bază de solvent folosite, fără ca aspectul final al peliculei să aibă de suferit.

Este cel mai bun sistem pentru a obține lemn cu aspect naturel, având totuși rezistență superficială și tușeu plăcut. Blaturile de masă din lemn de stejar astfel finisate, cele foarte la modă în ultima vreme, par pur și simplu „felii” de lemn care tocmai ce au fost tăiate din buștean

lacurile acrilice
source photo : by-quadra.ro

Lacul acrilic lucios transparent poate fi folosit cu succes peste finisaje colorate. Poate fi polișat, dând finisajului un luciu înalt și rezistență în timp. Protecția cu un strat incolor este bună pentru că, în cazul în care mobila este zgâriată, culoarea nu se ia și zgârietura este mult mai puțin vizibilă. Plus că, prin polișare, poate fi remediată zgârietura iar mobila își recapătă aspectul inițial.

lacurile acrilice
source de la photo : expandfurniture.com

Toate aceste calități fac din lacurile acrilice produse de top ce pot fi alese pentru finisaje dintre cele mai diferite. Sunt lacuri frumoase și de calitate cu care nu numai veți rezolva problemele acolo unde alte lacuri nu vă ajută, dar veți obține și produse de calitate, pe care clienții le vor iubi.

lacurile acrilice
source photo : by-quadra.ro

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

5 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Merci pour vos articles que je lis avec plaisir et attention.
    J'ose poser une question dans le domaine : il y a plusieurs matériaux sur le net qui utilisent des résines époxy.
    Par exemple : recouvrir une table de pièces de monnaie sur lesquelles est coulée de la résine ; combler les lacunes dans les tables en bois massif - ........
    De telles résines existent-elles dans notre pays ? Comment les utiliser ?

    Merci de votre attention !

    • Merci à vous aussi de les lire. 🙂
      Les résines époxy sont largement utilisées pour les sols. Vous pouvez trouver ces matériaux chez les fabricants de sols. La résine durcit, des pâtes transparentes et colorées sont utilisées pour la teinture. Le mélange (résine + durcisseur + colorant, si nécessaire) est versé et laissé à durcir. Le rapport de mélange et le temps de séchage peuvent être obtenus auprès du fournisseur de résine.
      Tous nos vœux de réussite.

    • Les résines sont dures et durables. Elles sont utilisées, comme indiqué ci-dessus, pour obtenir des sols à trafic intense (hôpitaux, usines, abattoirs, etc.).
      Tous nos vœux de réussite.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais