Poate pentru mulți dintre voi subiectul de astăzi nu o să pară la fel de interesant ca cele din ultima perioadă, pentru că nu este despre prelucrarea sau tratarea lemnului. Subiectul însă, nu numai că este interesant, dar este și foarte util. Despre uleiul de cedru, sau ulei din lemn de cedru cum mai este denumit, știam câteva lucruri destul de generale – este un ulei esențial, miroase frumos, se folosește în medicină și farmacie – dar sugestia unui cititor m-a determinat să aflu mai multe despre el.
Uleiul de cedru este cunoscut din cele mai vechi timpuri, de pe vremea sumerienilor și a egiptenilor. Este de altfel foarte pomenit și în Biblie, unde se vorbește despre virtuțile lui tămăduitoare. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămare, pentru că îndepărta insectele și alte asemenea vietăți, cadavrele rămânând intacte. Sumerienii l-au folosit ca bază pentru obținerea diverselor vopsele.
Uleiul este unul cu adevărat deosebit având o mulțime de calități. Are proprietăți antiseptice, antiseboreice, antispastice, astringente, diuretice, este un bun tonic dar și un bun sedativ, poate fi folosit ca insectofungicid, ca antiinflamator sau expectorant. În ultima vreme a fost folosit cu bune rezultate în cercetări privind tratarea cancerului și a tumorilor.
Uleiul nu se obține numai dintr-un singur tip de cedru, iar calitățile lui diferă în funcție de lemnul folosit. Sub aceeași denumire – ulei din lemn de cedru – se găsește atât uleiul extras din soiuri de cedru cât si cel din soiuri de jenupăr. Soiurile folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru uleiul folosit în medicină și cosmetică sunt Cedrus Atlantica (cedrul african, cedrul marocan sau cedrul mediteranean, cum mai este cunoscut) și Cedrus Deodora (cedrul himalaian). Aceste uleiuri au proprietăți terapeutice remarcabile și sunt foarte pure pentru că se folosește lemn care crește la mare înălțime, în zone foarte curate.
Soiurile de jenupar folosite la obținerea uleiului sunt Juniperus Funebris (ienupar chinezesc), Procera (african), Virginiana (din Virginia, SUA) și Ashei (din Texas). Aceste uleiuri sunt folosite pentru obținerea săpunurilor, a odorizantelor de cameră, soluțiilor de curățenie și întreținerea casei, împrospătarea mobilei, îndepărtarea moliilor, etc.
Jenupărul de Virginia mai este cunoscut și ca cedrul roșu aromatic. El este folosit la obținerea dulapurilor și a cuferelor pentru că uleiul îi conferă un miros foarte plăcut și ține moliile la distanță.
Tot datorită prezenței uleiului lemnul se folosește la obținerea sicrielor sau a urnelor funerare. Rezistența mare la atacul insectelor îl face foarte potrivit pentru a fi folosit direct pe pământ, la obținerea deckurilor sau a clôtures.
Din cedrul roșu se extrage uleiul folosit pentru împrospătarea mobilei din lemn de cedru, dar mai ales a mirosului acesteia, ținând astfel moliile la distanță. Un mod foarte bun de luptă împotriva moliilor este punerea în dulapuri a bucăților de lemn îmbibate cu ulei de cedru. Metoda este garantată.
Uleiul se obține prin distilarea bucăților de lemn de cedru, a rădăcinilor, crenguțelor și chiar acelor, amestecate cu apă. Se obține un ulei foarte pur, cu o culoare galben arămie. Pentru a putea fi folosit în scopuri medicale sau cosmetice el trebuie să fie foarte pur. Când îl cumpărați încercați să nu-l luați pe cel mai ieftin. Pentru a-l face mai accesibil ca preț unii producători îl amestecă cu uleiuri vegetale. Puteți verifica daca este un ulei de calitate punând o picătură de ulei pe o hârtie absorbantă. Dacă după evaporare nu rămân reziduuri este un ulei de calitate. Daca apar reziduuri inseamnă ca uleiul a fost amestecat cu uleiuri vegetale.
Cele mai cunoscute utilizări ale uleiului de cedru sunt:
- tratarea eczemelor și a dermatitelor,
- tratarea căderii parului și a mătreții,
- tratarea răcelilor, pentru desfundarea căilor respiratorii, ca expectorant și în tratarea infecțiilor pulmonare,
- antiinflamator și în tratarea artritelor,
- în aromoterapie pentru îndepărtarea stressului,
- la obținerea săpunurilor și a odorizantelor de cameră,
- la obținerea soluțiilor pentru îndepărtarea insectelor, a insecticidelor și fungicidelor,
- în parfumerie,
- la obținerea soluțiilor de intreținerea casei.
După cum vedeți acest ulei este o adevărată minune. Se găsește și la noi și este bine să-l aveți și voi în casă. Nu uitați însă că există mai multe tipuri de ulei si dacă doriți să-l folosiți pentru proprietățile lui terapeutice căutați-l pe cel himalaian sau african. Uleiurile de calitate au întotdeauna scris pe sticlă din ce tip de cedru este obținut.
Bonjour Madame ! A propos de cet article, j'aimerais que vous me guidiez sur quelque chose.Depuis environ trois ans, j'ai "contracté" des mites alimentaires, dont je n'arrive pas à me débarrasser.J'ai utilisé toutes sortes de produits chimiques, mais rien.Je pense qu'elles pondent leurs oeufs dans le bois d'une déchiqueteuse que je ne veux pas démonter.J'ai donc décidé de le vernir.Je voudrais vous demander s'il n'est pas possible d'acheter dans notre pays de l'huile de cèdre rouge de Virginiara, 1-2 litres, dans une boîte en métal, comme sur la photo ? Sinon, pourrais-je mélanger l'huile essentielle de cèdre rouge à la lessive ? 30 ml d'huile essentielle pour quelle quantité de lessive, pour ne pas diminuer les propriétés de la lessive ? J'ai cherché sur internet et j'ai vu que cette huile de cèdre diluée n'est disponible qu'aux Etats-Unis, l'avons-nous dans les grandes surfaces de bricolage ? Merci d'avance !
Bonsoir.
Je n'ai pas non plus réussi à trouver de l'huile de cèdre en grands conditionnements. Il n'existe que de l'huile essentielle à usage cosmétique ou médical. Vous pouvez l'ajouter à un encaustique à base d'huile. L'encaustique "adoucie" peut être utilisée pour recouvrir le bois.
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour madame.Je voudrais vous demander où je peux acheter de l'huile de cèdre rouge de Virginiara, car j'ai des mites alimentaires et je voudrais imprégner une armoire en bois avec cette huile.Peut-on la trouver dans un magasin de bricolage dans notre pays, un litre ou deux ? Existe-t-il un vernis, une laque, un bain qui contient cette huile ? Ou puis-je acheter un vernis et y mélanger de l'huile essentielle de cèdre rouge, de lavande, de citronnelle, de camphre ? Merci d'avance pour vos conseils !