Finition bricolage

J'ai découvert que l'on peut peindre avec de la cire. Surtout les meubles

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

atelier

J'étais au courant pour les peintures Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Chalk Paint™ și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – Le livre complet des techniques de peinture décorative – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

atelier

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

atelier

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

4 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour.
    J'ai également lu avec intérêt votre présentation sur les produits de finition du bois.
    En ce qui concerne la peinture à la craie et la possibilité d'appliquer ce produit sur du MDF, les qualités spécifiques de la peinture permettent-elles d'appliquer le produit directement sur du MDF ? Ou bien des étapes sont-elles nécessaires pour la finition du MDF (couche isolante en polyuréthane, ponçage, etc.) ?
    S'agit-il d'une peinture plus conviviale, facile à appliquer ? Parce qu'ainsi, pour un finisseur novice, elle peut résoudre de nombreux problèmes.
    Nous vous remercions.

    • Bonjour,
      En cas de finition de bois naturel ou de MDF, une laque transparente doit être appliquée au préalable. Les peintures sont appliquées directement sur les meubles finis lorsqu'une rénovation ou un changement d'aspect est souhaité.
      La peinture est facile à appliquer et soluble dans l'eau. Elle convient parfaitement à un débutant car elle ne pose pas de problème. Sachez toutefois que vous ne pourrez pas obtenir de meubles avec une brillance miroir. Il s'agit d'un type de finition plus adapté à un look rustique ou shabby shic. Enfin, protégez l'effet avec une laque transparente peu brillante ou de la cire.
      Vous pouvez trouver plus d'informations en cliquant sur le lien dans l'article.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour !

    J'aimerais remettre à neuf des chaises en bois (laquées) en utilisant la peinture à la craie d'Annie Sloan.
    Avant de faire mes recherches, j'ai poncé complètement l'un d'entre eux pour enlever le lac. Que pourrais-je faire maintenant ? Est-il possible de les poncer tous pour obtenir un effet identique ? Faut-il les apprêter avant de les peindre ?
    Merci beaucoup !

    • Bonjour !
      Vous pouvez obtenir un effet similaire en appliquant une ou deux couches supplémentaires de peinture sur la chaise poncée. La première couche est appliquée un peu plus finement pour pénétrer dans le bois. Après séchage, poncez la chaise pour faire disparaître le grain du bois. Poncez avec du papier fin - 280 ou 320. Appliquez ensuite la peinture souhaitée (2 à 3 couches) de la manière habituelle et enfin la cire.
      Si vous souhaitez obtenir un autre type d'effet (où la couche inférieure apparaît, par exemple), vous devez les amener toutes à la même apparence, puis appliquer la peinture. Après le ponçage, n'appliquez un apprêt que si vous voulez économiser de la peinture. Sinon, la peinture peut être appliquée directement sur le bois poncé.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais