Va spuneam de curând că ne-am propus să scriem mai mult despre case din lemn și mai ales despre cele făcute în România. Nu de mult am scris despre căsuțe pe roți făcute la Oradea și care sunt foarte apreciate de clienții din Germania și din alte țări europene. Dar nu doar case din lemn mici se fac în România. Sunt mulți care fac case spațioase, din bușteni, dulapi sau structuri din panouri prefabricate din lemn, iar faima lor a trecut de mult granițele țării.
De exemplu, în nordul țării, în Valea Moldovei, un loc nu departe de Suceava, o familie pentru care lemnul este parte din viață de 4 generații construiește case pe structuri din panouri prefabricate din lemn. Ce sunt aceste structuri prefabricate? Practic sunt pereții și alte componente ale casei care sunt realizați în fabrică după care sunt transportați la locul unde va fi construită casa și apoi montați și îmbinați. Casa nu mai este înălțată punând stâlpii, bătând scândurile, punând izolație, ci este făcută ca un joc Lego, conectând piesele componente între ele.
Acum nu vă imaginați ca este un joc, este foarte serios, chiar impresionant. Casele se fac la fel ca mobila demontabilă. Fiecare perete este asamblat cu grijă, materialele sunt puse strat peste strat în funcție de alegerile făcute de client. Straturile sunt apoi bine prinse între ele după care pereții sunt ridicați și puși în stative. Totul este lucrat după proiectul realizat de arhitect, care apoi este „desfăcut” în părți componente de ingineri specializați în construcții din lemn. Se folosesc soft-uri de proiectare performante, întreg proiectul fiind realizat și simulat mai întâi pe computer. Pereții sunt apoi făcuți în baza datelor din acest proiect. La final toate componentele casei sunt încărcate în TIR și transportate la locul unde vor fi montate.
Am văzut toate acestea în hala de producție a firmei Litarh, unde am ajuns într-o vizită acum ceva vreme. Eram curioasă să-i văd „acasă” dupa ce la târgul BIFE SIM 2017, din septembrie, l-am cunoscut pe Vlad Liteanu-Voinescu, un tânăr foarte energic și entuziast. Vlad este ca și tatăl lui inginer de industria lemnului iar „microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zona. Practic el este co-fondator al firmei, alături de tatăl său.
Am fost impresionată de cât de bine este dotată hala de fabricație. Vlad îmi spunea că au primul sistem Welnmann din Romania, un sistem german folosit pentru prefabricarea pereților . L-am văzut la lucru și mă prinsese și pe mine entuziasmul lui Vlad. Este o masă imensă, cu 2 părți, căreia îi zic „fluture”. Pe una din laturi se face peretele cu straturile necesare pentru interior. Este apoi strâns bine după care este acționat un sistem care-l întoarce pe partea cealaltă. Cele 2 părți ale mesei se ridică ca aripile unui fluture, iar peretele este trecut încet, fără a fi bruscat, pe partea cealaltă. Astfel toate elementele componente rămân fixate pe locul lor, fără riscul deplasării, cum se putea întâmpla în cazul întoarcerii cu ajutorul unui pod rulant. După întoarcere sunt adaugate și elementele de exterior, apoi peretele este asamblat, ridicat și pus în stativ. Un astfel de sistem permite montarea unor pereți lungi de 6 m.
Prefabricarea poate fi foarte avansată, astfel încât să rămână cât mai puțin de făcut la locul montării. De exemplu, dacă pe exterior este folosit lambriu de lemn, acesta este deja tratat și vopsit cu produse rezistente la exterior. De asemenea, dacă pe interior se folosește structură din lemn, ea poate fi finisată. Numai atunci când clientul își dorește să finiseze el într-un mod anume, pereții sunt lăsați nefinisați.
Cât de avansată este prefabricarea depinde și de locul unde se face montajul. Pentru că, așa cum vă spuneam, pereții gata făcuți sunt transportați cu un TIR iar acolo sunt puși pe poziție cu o macara. Dacă există loc pentru TIR atunci nu sunt probleme. Dacă însă accesul este dificil, „piesele jocului” trebuie făcute mai mici pentru a putea fi transportate cu mijloace potrivite.
Transportul și montajul este făcut tot de ei. Cu cât prefabricarea este mai avansată cu atât montajul este mai simplu și mai rapid. Îmi povestea Vlad de o casă montată în București într-o singură zi. Bineînțeles că fundația era deja făcută.
Foarte importantă este colaborarea cu beneficiarul. Acesta trebuie să vină cu un proiect făcut. Îi pot ajuta și pe cei fără proiecte, dar aceștia trebuie să aibă o idee foarte clară despre ce își doresc. Din colaborare pot lua naștere niște lucruri extraordinare. Spunea Vlad despre niște clienți tineri, IT-iști, care și-au făcut o casă lângă București. Au dotat-o cu tot felul de sisteme inteligente sofisticate, unele dintre ele fiind noutate absolută în România. Faptul că au știut de la început ceea ce vor și comunicând toate dorințele constructorului au putut să monteze sistemele încă de la început, fără să mai fie nevoie de intervenții ulterioare.
Casele făcute la Valea Moldovei au ajuns în țări precum Italia, Franța, Belgia, Norvegia, chiar și în Austria, recunoascută ca un producător important de case din lemn. De reținut că au toate acreditările și certificările necesare pentru toate țările în care se constuiesc aceste case.
Les sous-ensembles sont fabriqués professionnellement par des travailleurs peu motivés. S'ils étaient équipés de bleus de travail de qualité et non de leurs propres vêtements, l'image de l'entreprise s'en trouverait améliorée. Dommage. Les bleus de travail ne sont pas chers.
Bonsoir, Monsieur Gustav. la première chose que nos travailleurs reçoivent à l'embauche après la formation à la protection du travail est l'équipement de protection, qui comprend des combinaisons/pantalons et qui est renouvelé chaque fois que nécessaire ; malheureusement, cet équipement n'est pas porté tout le temps, pour des raisons plus ou moins objectives ; si vous suivez notre site web vous verrez de nombreuses réalisations où il est porté ; en tout cas nous n'avons pas de travailleurs démotivés ou nous ne faisons pas des ''économies'' en n'achetant pas d'équipement ; nous apprécions, cependant, votre post.
Bonjour,.
Personne ne cherche un nœud pour le plaisir de chercher, mais nous, Romains, avons la qualité de nous noyer dans un verre d'eau.
Je vais vous donner un exemple de la perception qu'a M. Liteanu du client qui entre sur le site, consulte les forums, fait des centaines de comparaisons entre les entreprises et leurs produits et doit finalement se décider.
L'impression laissée est celle d'entrer dans un restaurant étoilé, de commander un plat et d'être servi par un serveur vêtu de ses vêtements personnels.
Vous demandez au maître d'hôtel si cet homme travaille dans cet établissement ou s'il s'agit d'une farce en direct et il s'excuse en disant que... : "malheureusement, l'"équipement"/la combinaison n'est pas porté tout le temps, pour des raisons plus ou moins objectives".
Malheureusement, ce n'est pas la faute de l'employé qui ne porte pas l'équipement fourni, mais celle de l'employeur qui n'a pas inculqué à l'employé la politique de l'entreprise dans laquelle il travaille.
En fait, vous savez quel est le paradoxe ? ???
Vous présentez des montants et des chiffres d'affaires avec de nombreux zéros, ce qui est exceptionnel, mais l'impression qui se dégage est que vous gagnez cet argent avec des travailleurs journaliers.
N'est-il pas dommage, M. Liteanu, pour tout le travail que vous avez accompli jusqu'à présent, de vous noyer dans un verre d'eau ?
NB :
Un homme à la recherche d'une entreprise qui puisse lui offrir un foyer !
Nous sommes constructeurs de gazebos, terrasses, pergolas... et je peux vous dire par expérience que j'ai été travailler en bleu de travail et en vêtements personnels, la conclusion est qu'au final ce qui compte le plus c'est la qualité du travail, la relation avec le client, être réactif, jovial, le prix et d'autres.
Le problème des personnes démotivées est courant dans de nombreuses entreprises. Tant qu'une personne ne fait pas ce qu'elle aime, il est difficile de la motiver de manière constante.