Divers

Des chemins suspendus dans les parcs du futur

Se pare că în viitor nu o să ne mai plimbăm prin parcuri și păduri pe vechile poteci de pământ acoperite cu pietriș. Din dorința de a admira copacii de la nivelul coroanei, dar și pentru a proteja cât mai bine habitatul, apar proiecte de amenajări de parcuri cu poteci suspendate. E drept că nu este ceva total nou – despre o astfel de potecă aflată într-o rezervație naturală din Portugalia am scris nu de mult – dar față de ceea ce există deja, noile proiecte, care vor fi gata cât de curând, par din filmele SF.

Cum spuneam, sunt locuri unde potecile suspendate există deja. În apropiere de Cape Town, în Parcul Național Kirstenbosch din Africa de Sud, s-a construit o alee suspendată lungă de 130 m, care șerpuiește aproape nevăzută deasupra pădurii. Le Boomslang -șarpele de copac – cum a fost denumită, este construită din lemn și oțel și permite vizitatorului să admire copacii de la înălțimea coroanei sau chiar de deasupra ei. Ca un imens șarpe urcă și coboară, atingând pământul în 2 puncte. Ajunge la înălțimi pe 12 m de unde poate fi admirată panorama, apoi coboară la nivelul ramurilor în așa fel încât să poată fi admirată pădurea și vietățile din copaci.

chemins suspendus
sanbi.org
chemins suspendus
source photo : sanbi.org
chemins suspendus
source photo : sanbi.org

Un alt exemplu ce există deja este Alexandra Arch și Forest Walkway din Parcul Telok Blangah Hill din Singapore. Din cauza terenului accidentat, o zonă foarte întinsă din acest parc nu era accesibilă populației. Un studio local de arhitectură a proiectat o pasarelă lungă de 1,6 km si un pod de 80 m, astfel încât oamenii sa poată admira frumusețile naturii. Pasarela de oțel se ridică până la 15 m, unde păsările zboară deasupra copacilor, dar coboară și la nivelul solului. Astfel natura a devenit accesibilă tuturor.

chemins suspendus
source photo : landezine.com
chemins suspendus
source photo : landezine.org
chemins suspendus
source photo : landezine.com

Dacă aceste exemple sunt deja impresionante, stați să le vedeți pe cele ce urmează. În Danemarca a fost deja prezentat proiectul unei pasarele care va permite excursioniștilor să admire pădurea fără a perturba mediul și care va fi construită la Glisselfeld Kloster, Haslev, aflat la o oră distanță de Copenhaga. Proiectul constă într-o pasarela de 600 m care va duce vizitatorii de la nivelul solului până la înălțimea vârfurilor copacilor și care se încheie cu un turn de observație în spirală, înalt de 45 m. Acesta va permite o panoramare a întregii zone. Proiectul prevede ca în zona copacilor foarte bătrâni pasarela să treacă pe deasupra, încercând astfel să influențeze cât mai puțin habitatul, urmând să coboare la nivelul solului în zona unde sunt copaci tineri. Se așteaptă ca acest proiect să fie finalizat în 2018.

chemins suspendus
source de la photo : boredpanda.com
chemins suspendus
source de la photo : boredpanda.com
chemins suspendus
source de la photo : boredpanda.com
chemins suspendus
source de la photo : boredpanda.com

Un alt proiect făcut deja public este cel care va permite locuitorilor din Istanbul, Turquie, să petreacă ore bune în mijlocul naturii în cel mai plăcut mod cu putință. Prezentat ca „o poveste de dragoste între oameni și natură” parcul-pădure Parkorman va da posibilitatea oamenilor să se plimbe, să se relaxeze, să se joace si să admire pădurea de pe o alee situată la nivelul coroanei copacilor. Cum pădurea se află la o distanță de 10 km de centrul orașului, studioul de arhitectură a fost pus în situația să imagineze structuri surprinzătoare pentru a face parcul cât mai atractiv. Provocarea principala însă a fost să lase fiecare copac la locul lui. Au fost imaginate mai multe zone – de întâlnire, de joacă, de odihnă – dar și alei care urcă ușor de la nivelul solului până la vârfurile copacilor sau locuri de joacă aflate la înălțime. Proiectul a fost prezentat în 2013 aflându-se acum în desfășurare.

chemins suspendus
source de la photo : archdaily.com
chemins suspendus
source de la photo : archdaily.com
chemins suspendus
source de la photo : archdaily.com

Astfel de  proiecte s-ar potrivi foarte bine și în București, unde delta Văcărești ar putea fi admirată și studiată fără ca locul să aibă de suferit. Și sunt convinsă că astfel de locuri deosebite există peste tot în țară, așa că mai avem nevoie numai de proiecte. 🙂

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais