Matériel de peinture - Techniques de finition

Réciprocateurs et robots anthropomorphes, alternatives à la pulvérisation manuelle

În domeniul prelucrării lemnului, de cealaltă parte a celor care promovează fabricarea manuală a obiectelor, sunt cei cuceriți iremediabil de partea tehnică, de mașinile ce folosesc cele mai noi tehnologii. Este ceea ce se întâmplă și în domeniul finisării lemnului. Spre deosebire de cei ce aplică uleiul sau ceara cu pensula, cârpa sau trafaletul, aceștia preferă materiale de finisare moderne aplicate cu cele mai performante sisteme. În cazul pulverizării, complexitatea pistoalelor este determinată de complexitatea tehnologiilor, de cât de „manuale” sau automatizate sunt.  Există pistoale simple pentru tehnologii simple, dar și reciprocatoare sau roboti antropomorfi atunci când tehnologiile sunt dependente mai mult de mașini decât de oameni. Despre aceste sisteme de pulverizare îmi propun să vorbesc, despre alegerea lor în funcție de performanțe, dar și de nevoile fabricii.

Lignes de finition par pulvérisation

Pulverizarea poate fi făcută manual sau cu sisteme automate. În cazul aplicării manuale nu se pune accent în primul rând pe productivitate ci pe capacitatea omului de a aplica cât mai bine lacul pe toate părțile obiectului. Când se folosesc sisteme automatizate principalele cerințe sunt productivitatea și reproductibilitatea rezultatului final.

La sistemele automate piesele ce urmează a fi finisate trec cu o viteză calculată și constantă prin dreptul unui pistol sau a mai multor pistoale. Se numesc linii de finisare și cuprind mai multe operații care sunt făcute automat, cu ajutorul mașinilor. Practic este vorba de un sistem care transportă piesele (bandă transportoare, lanț), mutându-le automat de la o operațiune la alta (șlefuire, desprăfuire, lăcuire, uscare).

Realizarea acestor linii depinde de forma obiectelor ce urmează a fi finisate. În cazul în care sunt obiecte mai mici sau mobilier demontabil se folosesc benzi transportoare pe care sunt puse componentele iar lăcuirea se face cu pistoale montate într-o incintă prin care banda trece. Nous avons déjà parlé de ce type de lignes de finition, așa cu nu o să insist.

Există însă și obiecte mai mari care nu pot fi lăcuite pe astfel de linii (scaune montate, ferestre). În acest caz sunt folosite catene (lanțuri) de care sunt agățate obiectele. Acoperirea cu lac se face în momentul în care obiectul ajunge în punctul în care se află sistemul de aplicare.

réciproque
sursa fotoȘ vidalfinishing.com
Tipurile de pistoale folosite la liniile de finisarea cu catenă

Practic, sistemele de aplicare se împart în 3 categorii:

  • aplicare manuală – aplicarea este făcută de o persoană care mânuiește un pistol simplu sau o pompă;
  • aplicare automata prin mișcare de translație pe verticală – aplicarea este făcută automatizat, pistolul mișcându-se pe direcție verticală (sus-jos) în timp ce piesele ce urmează a fi acoperite trec prin fața pistolului. Practic este un sistem care face aplicare pe 2 axe: orizontal (transportatorul) și vertical (pistolul). Astfel de pistoale se numesc reciprocatoare;
  • aplicarea automată prin mișcare pe 6 axe – este făcută de un robot care copiază mișcările mâinii omului, aplicarea materialul făcâdu-se din orice unghi. Robotul poate fi programat pentru a aplica repetat materialul pe orice fel de formă. Acești roboți se numesc antropomorfi.

Pour tous ces systèmes, les pistolets peuvent être airless, airmix, électrostatique ou pour application de la peinture en poudre.

Aplicarea manuală

La astfel de aplicări cel care face pulverizarea este poziționat într-un punct fix iar obiectele trec prin dreptul lui. Aplicarea se face cu pistoale montate pe pompe. Este modul în care se finisează ramele de ferestre sau scaunele. Sunt și linii pe care sunt finisate corpuri de mobilier, deplasarea lor facandu-se însă pe benzi transportoare cu roți.

Aplicarea manuală face ca sistemul să fie mai ieftin decât unul automatizat. Dezavantajul este o productivitate redusă și posibilitatea să nu se obțină același rezultat pentru toate obiectele ce sunt finisate.

Dacă obiectele de finisat sunt mai dificile, necesitând mai multa atenție, acest sistem este foarte potrivit. Pulverizatorul poate vedea permanent suprafața obiectului, intervenind imediat dacă apar defecte.

réciproque
source de la photo : sameskremlin.com
Réciproque

Sistemul se foloseste pentru obiecte  mai puțin complicate. Este practic o aplicare pe 2 axe – vertical și orizontal, pistolul mișcându-se numai pe o direcție. Acest lucru restrictionează destul de mult gama de produse ce pot fi finisate astfel.

Există posibilitatea de a combina mai multe astfel de sisteme în așa fel încât obiectul să fie acoperit din mai multe părți. Dacă se dorește aplicarea față-spate a unui panou, un reciprocator va fi montat pe o direcție iar celălalt la 180° față de primul. In modul acesta panoul care se deplasează cu ajutorul catenei va trece prin dreptul celor 2 reciprocatoare și va fi acoperit pe ambele fețe.

Sistemul are o productivitate mult mai mare comparativ cu aplicarea manuală iar rezultatul este același tot timpul, fiind independent de intervenția omului. Dezavantajul este, cum deja am spus, că nu poate fi folosit pentru acoperirea obiectelor mai complicate. Totuși, combinând mai multe astfel de pistoale, gama produselor se diversifică considerabil.

source de la photo : sameskremlin.com
Robots anthropomorphes

Aici vorbim deja de utilaje de ultimă generație cu performanțe remarcabile. Un astfel de robot „la lucru” pare desprins dintr-un film SF. Pistolul este montat în capătul unui braț robotizat capabil să reproducă mișcarea mâinii și a brațului uman. Mișcările unui astfel de robot sunt pe 6 axe.

Mișcările necesare acoperirii perfecte a unui obiect, oricât de complicat ar fi, sunt „traduse” într-un program computerizat, robotul putând sa le reproducă identic ori de câte ori este necesar. Avem de-a face cu un sistem cu productivitate și reproductibilitate foarte bune. Dezavantajul la astfel de utilaje poate fi numai prețul.

réciproque
source de la photo : vidalfinishing.com
source photo : sameskremlin.fr
Proiectarea unei soluții automate

Înainte de a alege una sau alta dintre variante este bine să se facă o analiză a pieselor ce trebuie acoperite. În urma analizei poate rezulta o variantă mai acesibilă ca preț, sau mai bună ca performanțe. Un exemplu de astfel de analiză găsiți la Falk Consulting distribuitorul producătorului francez de echipamente de pulverizare Sames Kremlin in România

Falk și Sames Kremlin propun o serie de întrebări la care trebuie să răspundeți înainte de a începe proiectarea liniei de finisare. Este important să știți dimensiunile obiectelor de finisat, dacă vor fi fixe sau mobile, pasul dintre ele, etc. Acesta este punctul de plecare pentru proiectarea și dimensionarea liniei de finisare.

Achiziționarea unei linii de finisare

O linie de finisare nu se cumpără în urma unei vizite făcute la un târg sau la o prezentare. Acolo se văd posibilitățile, se compară, se adună informații, se dicută variantele. Alegerea liniei pornește întotdeauna de la datele existente în fabrică.

În primul rând trebuie determinată necesitatea ei. Investiția într-o astfel de linie trebuie să merite și mai ales, trebuie recuperată. Nu investiți într-o linie de finisare de mare productivitate dacă nu asta căutați în primul rând. De asemenea, daca sunteți dintre cei care fac mobilă sau obiecte unicat sau serii mici, cu siguranță nu linii de finisare cu productivitate mare este ceea ce vă trebuie.

Pentru producția de serie, mai ales de serie mare, o linie de finisare este însă o alegere foarte bună. În funcție de productivitatea dorită, de tipul produsului realizat și nu în ultimul rând de buget, puteți alege o linie de finisare unde aplicarea să fie manuală sau automată. Cât de automat să fie asta știți tot voi. Eu nu pot decât să vă doresc să faceți cea mai potrivită alegere.

réciproque
source de la photo : directindustry.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais