Finition bricolage - Techniques de finition

Techniques pour obtenir une finition précieuse et élégante sur le bois

Nous voyons souvent un objet décoratif, un ramă de tablou sau de oglindă sau o piesă de mobilier și ne vine greu să credem că este din lemn, aspectul fiind prețios, delicat și elegant. Finisajul făcut cu mare grijă, produsele de calitate folosite pentru protejarea lui, utilizarea unor patins pentru obținerea de efecte speciale fac de multe ori dintr-un obiect din lemn simplu și banal, unul prețios. În cele ce urmează am să vă spun despre tehnici de finisare pentru obținerea obiectelor din lemn cu aspect elegant, precum și care sunt cele mai potrivite materiale pentru un finisaj prețios.

Pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor

Există tipuri de mobilier – cum este rustique ou le antiquité – unde o zgârietură, o lovitură sau o teșitură în lemn nu sunt atât de deranjate. De multe ori un astfel de defect duce chiar la efectul contrar, sporind autenticitatea obiectului. La mobilierul sau obiectele cu aspect elegant acest lucru este de neacceptat. Pregătirea lemnului pentru mobila de acest gen se face cu exigență maximă. Sablage se face conștiincios, cu foarte mare atenție, folosind hârtie de finețe mai mare (200-220). Se recomandă șlefuirea umedă pentru a descoperi eventualele zgârieturi fine care s-ar vedea numai după băițuire.

Suprafețele trebuie să fie perfecte, impecabile. Dacă s-au făcut reparații, trebuie să fie invizibile. Când finisajul este transparent lemnul trebuie ales cu cea mai mare grijă astfel încât desenul lui natural să se îmbine perfect, să fie continuu. Rareori sunt acceptate colorațiile naturale. Încă din stadiul de mobilă în alb, totul trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune.

techniques de finition
source photo : magnitude-hf.com
Colorarea și vopsirea lemnului

Uniformitatea este una dintre cerințe și este puțin probabil să iasă din aplicarea unui singur strat de colorare. Lemnul are un mod propriu de a absorbi culoarea, iar diferența de nuanțe din desen influențează această uniformitate.

De obicei, se aplică un prim strat de baiț, într-o culoare mai deschisă decât cea pe care vrem să obținem în final. Apoi se uniformizează făcând încă o trecere peste stratul inițial. Normalisation se poate face și după aplicarea grundului, uneori fiind chiar mai indicat așa. Grundul pune mai bine în evidență diferențele de colorare, uniformizarea facându-se mai eficient.

Uniformitate se obține folosind și soluții de colorare speciale, uniformizante. Sunt baițuri care nu sunt foarte transparente și nici nu se absorb în profunzime tocmai pentru a nu pune în evidență desenul natural al lemnului, cu tot cu imperfecțiunile lui.

De multe ori se alege vopsirea lemnului. În acest caz colorațiile naturale din lemn nu mai deranjează. Este chiar o metodă de a crește valoarea lemnului cu anumite defecte de colorare. Prin vopsire fibra lemnului este acoperită total. Nu sunt acoperite însă găurile și zgârieturile așa că suprafața trebuie să fie și de această dată perfectă.

Pentru a da un aspect prețios se pot folosi peintures métalliques. Atenție însă la alegerea și îmbinarea lor pentru că un astfel de mobilier nu trebuie să fie țipător. Chiar dacă sunt alese culorile tari acestea pot fi atenuate cu ajutorul patinelor. Pot fi folosite patine deschise la culoare, albe sau gri, dar și cele clasice, nuc sau nuc închis. Sunt folosite mai mult pentru a crea umbre, a domoli avântul culorii pentru că prețiozitatea este obținută din efectul metalizat.

techniques de finition
source photo : magnitude-hf.com
Grunduirea și lăcuirea

Daca este transparent, un astfel de finisaj trebuie să aibă profunzime, să fie bogat și clar în transparență. Pentru a nu părea sărăcăcios este nevoie de cel puțin 2 straturi de grund și asta numai dacă se folosește un grund cu corp mare. De obicei se aplică 3 chiar 4 straturi, cu șlefuire între ele, pentru a obține o suprafață fină, dreaptă și plăcută la atingere. Grundul trebuie să fie de bună calitate, cu transparență foarte bună pentru a da senzația de profunzime.

Ponçage entre les couches este foarte importantă pentru că asigură finețea și tușeul plăcut al finisajului. Este operațiunea prin care se îndepărteaza fibra ridicată a lemnului și eventualele imperfecțiuni ale straturilor de grund (écorce d'orange, înțepături sau zgârieturi fine de la șlefuire). Șlefuirea înainte de stratul de lac se face cu hârtie abrazivă cu granulația minimum 320, cea mai potrivită fiind cea de 400. Mobilierul elegant se finisează cu lac cu luciu mai mare, 50-70 gloss. Este un luciu elegant, fără agresivitate. Acoperite cu un astfel de lac micile rizuri de la șlefuirea cu o hârtie nepotrivită devin foarte vizibile.

Lacul pentru mobilierul elegat este situat în zona semilucios-lucios. Un niveau de brillance mai mic, 20-35 gloss, plasează mobla în zona celei obișnuite, iar luciul înalt, 90-100 gloss, o face prea agresivă, îi „știrbește” eleganța. Lipsa luciului, atât de apreciată la mobila cu aspect natural, nu este o alegere bună în acest caz.

Tușeul lacului trebuie să fie plăcut și mătăsos. Uneori, pentru a îmbunătăți tușeul, se aplică un strat de ceară peste lac și se lustruiește. Ceara contribuie atât la tușeu cât și la luciu.

techniques de finition
source photo : thegrupeezz.com
Patinage, effets spéciaux

Obiectele de decor și mobilierul elegant au de multe ori patine aplicate discret care le dau profunzime sau luciri metalice discrete. Sunt aplicate peste grund pentru a putea controla cantitatea și a putea îndepărta surplusul.

Patinele în culori închise – nuc sau negru – sunt folosite pentru a marca profilele sau sculpturile și a le da profunzime. Cele aurii, argintii sau bronz dau acel aspect prețios. Dacă se dorește un obiect care sa fie in totalitate intr-o culoare metalizata sa folosesc vopsele metalizate, nu patine. Patinele sunt pentru tușe și accente, pentru a evidenția ceva. Este bijuteria de pe mâna unei femei sau cercelul din ureche. Nu contează cantitatea ci calitatea.

 

techniques de finition
source de la photo : mcmobili.it

Mobila clasică elegantă se potrivește foarte bine caselor spațioase, înalte. Materialele și decorațiunile care o însoțesc trebuie să fie de aceeași calitate. Draperiile, perdelele, pernele decorative, covorul trebuie să fie și ele la înălțime. Mobilierul clasic elegant este folosit și pentru a crea o atmosferă plăcută, primitoare în hotelurile și pensiunile de lux sau restaurantele elegante. Este de fapt cel care imprimă stilul locului.

techniques de finition
source photo : magnitude-hf.com
techniques de finition
source de la photo : mcmobili.it

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

4 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour,
    Merci de m'aider en me donnant des conseils.
    Je possède une table ovale en chêne massif de la série CHATEAUX DINING ROOM, achetée il y a 20 ans chez ALPROM Pitesti.

    http://www.alprom-sa.ro/download/catalog_2015.pdf

    C'est un bel objet, mais le plateau a vieilli à force d'être utilisé.
    Il est devenu brillant et transparent et n'est plus résistant à la température et aux couleurs/liquides.
    Je n'ai pas de rayures, de taches ou d'autres défauts, si ce n'est que la laque s'est détériorée avec le temps.

    Veuillez me recommander des procédures et/ou des produits avec lesquels je peux le reconditionner afin de préserver l'image originale.

    Merci beaucoup pour votre aide,
    Liliana Cotet
    tel 0740670711

    Veuillez recommander une méthode de reconditionnement.

    • Bonsoir !
      D'après ce que vous me dites, je ne comprends pas comment le lac s'est transformé. A-t-il perdu sa transparence et sa brillance ? De plus je trouve très étrange que jusqu'à présent il était résistant à la température et que maintenant il ne l'est plus. Car s'il avait une grande résistance, c'est que le vernis de finition était résistant (vernis durcissant - polyuréthane, polyester, etc). Ou qu'un tel vernis ne disparaît pas avec le temps à cause de l'usure. Mais s'il s'agissait d'un vernis nitrocellulosique ordinaire, il pourrait perdre ses propriétés avec le temps, mais il aurait eu une résistance à basse température et une patine auparavant.
      Si vous optez pour la première solution - un vernis dur qui a perdu ses propriétés avec le temps - vous pouvez lui redonner de l'éclat en le polissant. Vous devez faire appel à un spécialiste de l'extérieur. Cela peut se faire avec une machine à polir à mouvement circulaire (orbitale), une solution de polissage, et parler de pâte orbitale.
      Si le lac était plus faible, vous devez nettoyer la surface à fond avec de l'eau et du détergent. Essuyez-la et laissez-la se rincer. Appliquez ensuite de la cire sur toute la surface, laissez agir pendant 1 à 2 heures, puis polissez avec un chiffon de coton propre. Vous obtiendrez une très belle surface au lustre soyeux. La surface ne résistera pas aux objets chauds, au café chaud ou aux taches d'alcool.
      Si la surface présente de fines rayures et que la couche de vernis est suffisamment épaisse, celles-ci peuvent être éliminées par ponçage avec un papier de verre de grain 240 ou 280, après quoi la surface est polie.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonsoir,
    Je suis en train de construire une table en hêtre (lamelle continue), pour la cuisine, avec quel apprêt et quel vernis pour la protéger, mettre en valeur ?

    • Bonsoir.
      Pour mettre en valeur le design du bois, il faut d'abord le teinter. Le hêtre est un bois plutôt désagréable, qui se tache facilement. Il convient d'utiliser une teinture à base de solvant ou d'appliquer d'abord une couche plus fine d'apprêt pour la teinture. Vous obtiendrez ainsi une teinture uniforme.
      La finition à l'huile et à la cire donne un très bel aspect, mais la résistance est très faible. Pour une bonne résistance, utilisez des vernis polyuréthanes ou n'importe quel vernis avec durcisseur. La surface sera résistante aux rayures, à l'eau, au café ou à d'autres liquides chauds, à l'alcool.
      C'est vous qui décidez de la manière dont vous souhaitez que votre repas soit servi. Une finition à l'huile et à la cire est rustique et naturelle. Celle avec laque a un film protecteur et peut avoir différents degrés de brillance, ainsi qu'une bonne résistance. Mais il ne faut pas oublier qu'autrefois, les tables n'étaient que vernies et qu'elles étaient utilisées pendant des décennies. Elles acquéraient une patine d'époque qui est aujourd'hui très appréciée et que nous nous efforçons d'obtenir avec différents matériaux. Encore une fois, cela dépend beaucoup du type de table que vous fabriquez.
      Bonne chance !

      N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous. 
      Merci de votre attention !https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais