Finition bricolage - Finition du bois

Comment remettre en état un meuble verni présentant des rayures ou des bosses profondes ?

Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.

Când este necesară recondiționarea

Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple ici.

Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.

Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui nous avons déjà parlé.

reconditionnement de meubles
Source de la photo : oakfurnitureuk.co
Scule și materiale necesare

Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.

Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.

Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).

reconditionnement de meubles
sirsa photo : wikihow.org
Etapele recondiționțrii finisajului

Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.

Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.

Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si le placage s'est décollé sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.

reconditionnement de meubles
source photo : monotheist.info

Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.

Application de l'apprêt. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.

Application de vernis. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.

Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.

reconditionnement de meubles
source de la photo : youtube.com
Mobila vopsită

Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.

În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.

reconditionnement de meubles
source de la photo : erinspain.com
En conclusion

Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.

Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!

reconditionnement de meubles
source de la photo : youtube.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

9 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonjour, merci pour ces excellents articles !
    Vous avez mentionné à plusieurs reprises que la remise en peinture, la remise en peinture du bois se fera avec le même type de produits que ceux qui existent déjà sur le bois, c'est-à-dire à base d'eau ou de solvant.
    Mais je voulais savoir si l'on pouvait cirer un meuble recouvert d'un vernis existant (à base d'eau ou de solvant). Est-ce que vous cirez ? J'aimerais utiliser de la cire pigmentée pour donner une finition plus mate et uniforme aux meubles avec peu de décoloration.
    Merci de votre attention !

    • Bonjour !
      Et nous vous remercions de nous suivre.
      Oui, vous pouvez cirer le vernis existant, qu'il soit à base d'eau ou de solvant. Il est bon de nettoyer préalablement le meuble des impuretés et de la saleté accumulées au fil du temps. C'est-à-dire le laver avec un chiffon humide et l'essuyer ensuite. Utilisez de l'eau chaude et du produit vaisselle, puis de l'eau claire pour le rinçage. Le chiffon doit être très bien essoré. Après le lavage, essuyez bien et laissez rincer. Appliquez ensuite la cire à l'aide d'un chiffon en coton propre. La brillance de la cire apparaît après le polissage. Moins on polit, plus la cire est mate. Le polissage se fait à l'aide d'un morceau de pâte.
      De plus amples informations sur l'application peuvent être trouvées dans le lien ci-dessous.
      Tous nos vœux de réussite !
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/

  • Bonjour,

    Plus je lis vos articles, plus je me rends compte que je ne sais rien 🙂 .
    Je suis un "menuisier débutant" et le domaine dans lequel je me sens le moins sûr de moi est celui de la finition. Tant de produits et d'options, tant de décisions... Je me suis fabriqué quelques meubles en bois massif (j'ai un atelier dans lequel je ne manque pas d'équipement particulier, mais le niveau d'équipement est plutôt semi-professionnel) et comme tout débutant, je me dis que j'aime la couleur naturelle du bois, même si au fond de moi j'aimerais parfois lui donner un accent différent, sans le peindre. Et c'est là que les détails commencent...

    Je voulais juste dire que j'apprécie ce que vous faites, c'est l'un des sites que je suis constamment. Continuez comme ça !

    • Bonsoir !
      Merci pour votre appréciation !
      Si vous avez des questions sur les finitions, les matériaux et les techniques, je me ferai un plaisir d'y répondre. J'apprécie vraiment que vous souhaitiez en savoir plus sur ce domaine. Peu de "charpentiers débutants" le font. Beaucoup d'entre eux considèrent que la finition n'est pas très importante.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Félicitations pour l'article !
    J'aimerais savoir comment je peux sauver une très belle racine de chêne. Je peux envoyer des photos si cela peut aider. Je suis actuellement en train de creuser et de couper des branches)
    Merci de votre attention !

  • Bonjour Madame Radu,
    Je voudrais refaire quelques petites portes d'une bibliothèque en aggloméré de 40×50 cm, qui au fil du temps a décollé la surface sur laquelle a été appliquée une fine pellicule de...quelque chose qui ressemble à une feuille de mélamine.L'intérieur de la porte est intact, laqué et très bien conservé.Que dois-je appliquer sur cette face qui est déjà au fond un peu bosselée et gonflée par l'humidité.La couleur de la bibliothèque est le marron.
    J'apprécierais une solution simple applicable à l'atelier domestique.

    Nous vous remercions.
    Cordialement, Cristian

    • Bonjour !
      J'aurais besoin de quelques photos. Vous pouvez les envoyer à mihaela.radu@cesbrands.ro
      Le papier mélaminé avec lequel le panneau d'aggloméré a été calfeutré doit s'être détaché. Dans ce cas, il convient de nettoyer soigneusement la surface afin qu'il ne reste aucune feuille. Il faut l'enlever complètement pour que la surface soit droite et lisse. Poncez ensuite toute la surface avec une éponge abrasive fine. Après le ponçage, vous pouvez peindre l'aggloméré, c'est la méthode la plus simple. Utilisez une peinture à base d'eau, mais vérifiez l'adhérence au préalable. Une fine pellicule de colle reste à la surface du panneau d'aggloméré, qui peut ne pas être compatible avec la peinture.
      Je pourrais vous donner plus d'informations après avoir vu les photos.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais