Între 14 și 17 martie am fost la Romexpo unde au avut loc nu unul, ci șase evenimente concomitent: Expo Construct-AmbientMobila Expo, Expo Flowers&Garden, Romtherm, Modexpo et Marché aux antiquités. Cei interesați de construcția și amenajarea casei au găsit aici materiale și tehnologii de ultimă generație și idei interesante pentru amenajarea locuinței.
Impresii după prima zi
Târgurile au fost mai mici comparativ cu anii trecuți, mai puțini expozanți, dar multe conferințe și workshop-uri care au avut loc în fiecare zi, pe durata întregii zile. Cu toate că există și alte canale de informare consider că prezența la un târg este importantă. Produsele sunt expuse, tehnicienii pot da explicațiile necesare, pot fi văzute cum funcționează, ce calități au, cu ce se diferențiază de alte produse aflate în piață. Întâlnirea directă este importantă și se poate solda cu un contract. Felul în care te prezinți, deschiderea către comunicare și informare, dorința de a fi alături de client și a discuta direct, răspunzând la întrebările celor interesați, nu recitând sloganuri, este o metodă de vânzare foarte bună.
Aceste întâlniri au loc doar în târguri. Astfel de întâlniri sunt în toată lumea, nu au dispărut odată cu apariția internetului. Sunt dintre persoanele care apreciază foarte mult internetul, dar știu multe de la târguri unde am discutat cu specialiștii prezenți, am văzut demonstrații, am creat legături. Nu neglijați o astfel de sursă de informații.
Continui să cred că, dacă sunteți implicat în domeniul construcțiilor și al amenajărilor interioare și exterioare, ar trebui să veniți la târg. Aveți cu cine discuta, există specialiști care pot face diverse demonstrații, care sunt dornici să vorbească cu voi. Eu am avut câteva astfel de discuții despre eficiența energetică a caselor, am remarcat prezența în târg a unor persoane autorizate pentru cellule passive, am aflat despre senzori care, dacă ai un telefon „deștept”, te anunță dacă a scăzut temperatura sau umiditatea în casă sub o anumită limită. Cel mai bine este să ca fiecare să vină și să afle ceea ce-l interezează. Până atunci, câte ceva despre ce am văzut și mai multe fotografii pentru a vă convinge.
Pavillon B1
În B1 sunt târgurile Construire-Ambient, Romtherm et Exposition de fleurs et de jardins. Aici suntem și noi, dacă vreți să ne întâlniți, la stand 137. După cum știți, de ceva vreme suntem interesați de construcțiile din lemn și încercăm să aflăm cât mai multe despre acest domeniu, chiar dacă nu toate informațiile sunt legate de lemn și de case pe structură de lemn.
Cei interesați de parchet pot vedea diferite tipuri de parchet și pardoseli, cu finisaje clasice, moderne sau antichizate, la standurile Vicla, Expert en sols ou Planchers de premier choix. Sunt și alte tipuri de pardoseli: piatră, marmură, epoxidice, plută, materiale cu care poți obține diferite texturi. Și pentru pereți se folosesc materiale pentru a obține texturi și modele dintre cele mai interesante. Cei de la Giorgio Graesan et ses amis au făcut prezentări despre ce se poate obține cu produsele lor și cu ceva talent al celui care face aplicarea. Am înțeles că vor face acest lucru zilnic. Veți găsi și materiale pentru placarea pereților, care imită cărămida, lemnul sau alte materiale.
Găsiți în târg și firme cu fenêtres à double vitrage, cu 2 sau 3 straturi de sticlă, uși de interior și exterior, uși de garaj, diverse dispozitive și plase de protecție împotriva țânțarilor, chiar și pentru terase cu deschideri mari cât peretele. Mai multe fime cu șeminee de tot felul, de la cele clasice, în care arde lemn adevărat, până la cele … cu imaginea unui foc de lemne.
Sunt companii care prezintă opțiuni de încălzire a casei, sisteme de măsură și control, de ventilație sau de recuperare a căldurii. Există expozanți și pentru cei care sunt interesați de metodele clasice de încălzire.
Saune, materiale pentru acoperiș, izolații, ferestre Velux, materiale compozite pentru placarea caselor, pentru garduri sau deck-uri, sisteme de dedurizare a apei și multe altele. Puteți veni să le vedeți și să vă informați.
Pavillon B2
Din păcate, partea de mobilier din pavilionul B2 este și mai puțin reprezentată. Sunt însă firme care vă vor atrage atenția. Mi-a plăcut mobilierul prezentat de Octostil (mobilă de designer) și felul cum a finisat lemnul. Atelier 89, prezent cu mobilier în style industriel, este de asemenea, interesant. ITA Production a venit cu mese cu blaturi din stejar și cer și vă așteaptă cu horincă, ca-s din Sighetul Marmației.😉 Există mobilă clasică, mobilier de bucătărie, meubles rustiques, scări și elemente din lemn strunjit si alte lucruri care v-ar putea interesa.
O parte importantă a pavilionului este dedicată antichităților de tot felul (exista chiar și o mașină de epocă). Dacă vă plac vechiturile este o ocazie să vă desfătați plimbându-vă printre ele și admirându-le.
Platforma exterioară
Pe platforma exterioară veți găsi multe flori, pomișori, chiar și lămâi plini de fructe. Vă va atrage cu siguranță atenția o structură înaltă din faisceaux lamellaires ridicată de cei de la Suisse technique. Lângă ei, firma Vieux bois Roumanie cu o construcție interesantă, o locuință dom a viitorului. Tot afară, câteva utilaje, multe flori și dacă vi se face foame, van-urile cu mâncare vă așteaptă.
Impressions finales
La finalul celor 4 zile de târg am rămas cu aceeași impresie că cererea a depășit oferta. Au fost mulți veniți la Târgul Construct – Ambient Expo care nu au găsit răspunsuri la problemele cu care veniseră. Ar fi vrut să găsească firme cu care să vorbească despre variante și posibilități de construire, despre materiale noi sau tehnologii ale viitorului. S-a simțit și lipsa celor din proiectare și mai ales a structuriștilor (calcule de rezistență). În această idee a fost salutată prezența tinerilor de la Facultatea de Construcții.
Foarte interesante au fost conferințele, în special cele legate de eficiența energetică a noilor clădiri. Foarte puțini știu de noile reglementări și am aflat asta de la oameni din domeniu. Sunt dintre cei implicați în acest proces care nu cunosc reglementările Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, din 19 mai 2010, privind performanța energetică a clădirilor. Aceasta prevede creșterea eficienței clădirilor noi și stabilește ca toate clădirile noi să fie performante energetic („nearly zero-energy” – nZEB) până la sfârșitului anului 2020, iar cele publice până la sfârșitul anului 2018. Nici despre Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, care obligă statele membre să stabilască obiective de eficientizare până în 2020, nu se vorbește foarte mult. Aceste directive au fost adoptate de țara noastră, ca stat membru, și a fost emisă Ordonanță de Urgență pentru a fi puse în aplicare. Sunt foarte puțini cei care știu că, nerespectând cerințele, nu vor mai putea obține autorizație de construcție.
De aceea sunt bune aceste târguri.Pentru a ne întâlni, a discuta, a vedea care sunt problemele și a găsi soluții. Târgurile nu sunt numai un mod de ne prezenta produsele. Sunt cu mult mai mult de atât. Nu le ignorați!
Ajouter un commentaire