Povestea lui Kurt care, „pensionist” fiind, s-a stabilit împreună cu soția în Apuseni, este urmarea celei începută la Cisnădioara. Am ajuns la Vișagu, nu foarte departe de Cluj unde am cunoscut un om îndrăgostit de locul unde a hotărât să se stabilească, un om implicat în viața comunității și fericit.
În Apuseni, spre casa lui Kurt
Desprinzându-ne cu greu de locul din Cisnădioara care îmbia la odihnă și lenevit am plecat spre Apuseni urmând să ajungem la o casă în Vișagu, aflată în plin proces de renovare integral cu materiale naturale de la Peinture naturelle și la Beliș, la o cabană din bușteni (despre care vom povesti altă dată). Planul era să mergem întâi la Vișagu, urmând să înnoptăm la cabana din bușteni. Dar, pe dealurile Apusenilor, acolo unde lucra echipa Naturalpaint, la Vișagu, semnalul telefonului era foarte slab și nu am putut stabili întâlnirea, așa că ne-am dus direct la Beliș unde am rămas peste noapte.
A doua zi dimineață am reușit să vorbim cu Nicu, meșterul de la Naturalpaint Construct, care ne-a avertizat că drumul până la casă e destul de greu și mai bine vine el să ne ia. Drumul, da, destul de desfundat, îngust și abrupt, în schimb, peisajul și liniștea din zonă absolut încântătoare. Casele aruncate pe câte-o coastă de deal, ici și colo, conturau perfect un tablou de început de septembrie.
Kurt nu ajunsese încă și în așteptarea lui, am discutat cu Nicu despre proiectul pe care îl au aici în acest colțișor de „paradis”. Când am ajuns noi se lucra la casa principală în care proprietarul urma să locuiască. O casă veche din zonă, în curs de transformare la interior pentru a avea toate facilitățile, iar la exterior păstrându-se cât mai mult din aspectul inițial și specificul zonei. După finalizarea casei principale, urma demolarea unei mici construcții din lemn, imposibil de salvat din cauza degradării avansate. Pe fundația acesteia plănuind construirea unei maisons sur structure en bois (tip timber frame), tot în spiritul locului, casă ce urma să fie folosită drept casă de oaspeți pentru prieteni. Proiectul va fi continuat anul viitor pentru că, pe langă cele două case și un mic atelier de pictură pentru soție, Kurt are în plan și renovarea altora pe care să le transforme în locuințe de vacanță pentru turiști.
Kurt, austriacul din Vișagu
Când Kurt și-a făcut apariția, dacă nu l-am fi auzit vorbind, am fi crezut că este un om al locului venit să dea o mână de ajutor. A venit spre noi binevoitor și vesel, dornic să ne povestească cât mai multe despre noua etapă din viața lui. Kurt s-a îndrăgostit de România înainte de a se stabili aici. A lucrat în România cu ani în urmă, i-au plăcut locurile și oamenii și s-a hotărât să se stabilească aici. Când a devenit „pensionist” și el și soția au hotărât să vândă tot și să vină în România. La început au căutat ceva în partea de sud a țării, pe lângă București, dar totul era prea „plat”. Împreună cu niște prieteni a ajuns în Apuseni și s-a îndrăgostit iremediabil de zonă. Au rămas la Vișagu devenind parte a comunității de aici. Este foarte mulțumit de liniștea de aici, de frumusețea peisajului și a oamenilor. Consideră că a ajuns în paradis și își dorește să rămână aici, în pace.
„Soția mea a vrut tot natural”
Casa se reface doar cu produse naturale. A fost dorința soției care s-a interesat și a descoperit produsele Gutex și Kreidezeit. Izolația interioară și exterioară a casei – pereți, pod, acoperiș, pardoseală – este făcută cu panouri Gutex din fibră de lemn, de diferite grosimi. De la Gutex sunt și foliile cu care casa este protejată impotriva umidității. Pereții sunt tencuiți cu tencuială de var de la Kreidezeit. Tot de la Kreidezeit este și peinture à la chaux pentru pereții interiori și exteriori și uleiurile cu care va fi finisat lemnul dușumelelor, grinzile și cerdacul ce urmează să fie construit după modelul local.
Kurt vrea să construiască pentru soție, pasionată de pictură, un atelier. Un acaret folosit de foștii proprietari pentru creșterea porcilor va fi dărâmat și pe locul lui va fi construit atelierul. Bineînțeles că și aici tot produse naturale vor fi folosite. Între timp, primul proiect al soției va fi cerdacul. Doamna a hotărât ca băieții să se ocupă de construcție, finisarea lui rămânând în sarcina ei.
Il suivra
Nu am stat acolo mai mult de două ore, dar deja ne îndrăgostisem și noi de loc. Era o liniște adâncă, așa cum doar în satele de munte poți „auzi” și o pace care te cuprindea. Casele micuțe, acoperite cu țiglă, se vedeau pe dealuri ca niște jucării. Pasiunea lui Kurt pentru aceste locuri ne molipsise și pe noi. Am plecat cu promisiunea că vom reveni pentru a vedea casa la final.
Te salutăm, Kurt!
[...] leur histoire dans le reportage réalisé par revistadinlemn.ro (pour l'article cliquez ici), et dans la vidéo [...]