Maisons - Traitements du bois

Solution pour l'ignifugation des bois utilisés dans la construction. Découvrez le degré de protection du produit que vous achetez

Cea mai mare problemă a celor care contestă rezistența construcțiilor din lemn este focul. Poate ar trebui menționat că lemnul nu arde de la sine, ci trebuie pus în situația de a lua foc pentru a arde. În cazul unui incendiu, nu pereții vor arde primii, ci lucrurile din casă – mobila, materialele textile, electronicele și electrocasnicele – care sunt aceleași indiferent de materialul din care este construită casa. Lemnul a fost folosit ca material de construcție din cele mai vechi timpuri și oamenii continuă să-l folosească pentru calitățile sale. Este un material cald, plăcut, de care te îndrăgostești pe măsură ce-l cunoști. Casele moderne din lemn, care folosesc mai mult variantele industrializate ale lemnului, sunt din ce în ce mai sigure și din punct de vedere al focului. La acest lucru constribuie ignifugarea materialelor de construcție, procedeu care face ca lemnul să se aprindă greu, iar focul să se propage foarte încet, fără emisii de fum și gaze toxice. Despre o astfel de soluție de ignifugare vreau să vă vorbesc astăzi – Bochemit Antiflash – o soluție 3-în-1, având inclusiv protecție insectofungicidă. Înainte, însă, câte ceva despre ignifugare, normele în vigoare privind lemnul tratat și simbolurile întâlnite pe etichetele produselor de ignifugare.

Ignifugarea lemnului și a construcțiilor din lemn

Ignifugarea este procedeul prin care un material, în cazul nostru lemnul, este tratat cu substanțe care măresc rezistența la foc, încetinesc propagarea focului și reduc emisia de fum. Deci scopul ignifugării este de a face lemnul mai rezistent la foc și de a încetini arderea, astfel încât persoanele din interior să se poată salva, iar pompierii să aibă timpul necesar pentru a interveni. Tratarea se face cu substanțe speciale. În trecut, substanțele folosite aveau calități bune de ignifugare, dar când luau foc, degajau gaze toxice. Aceste substanțe au fost înlocuite cu unele mult mai puțin agresive. Scopul lor este de a reduce energia focului, de a face izolarea termică locală astfel încât să fie împiedicată supraîncălzirea sau chiar să blocheze anumiți centri sensibili din structura lemnului. Cele mai folosite substanțe sunt compușii de siliciu, bor sau carbonații alcalini.

Comment effectuer le traitement ignifuge

Tratarea poate fi făcută înainte ca lemnul să fie folosit la construcții sau după ce construcția a fost realizată. Tratamentul lemnului poate fi aplicat sub vid sau presiune în autoclave speciale sau prin imersare, pulverizare sau pensulare. Lemnul din construcțiile executate se tratează prin pulverizare sau pensulare. Rezistența în timp este însă mai mică decît a unui tratament făcut prin imersie sau în autoclave. De aceea se recomandă refacerea tratamentului la un interval de timp recomandat de producător. Pentru ca ignifugarea să fie eficientă lemnul tratat nu trebuie să aibă o umiditate mai mare de 15%. Sunt și surse care spun 18%, dar majoritatea firmelor recunoscute de ISU, care fac ignifugări, nu recomandă mai mult de de 15%. Aplicarea substanțelor de ignifugare se face la o temperatură a mediului ambiant de peste 5ºC și umiditate sub 70%.

Retardateurs de flamme certifiés. Symboles spécifiés sur les étiquettes

Există o legislație foarte bogată, atât europeană, cât și națională, care reglementează comportamentul la foc al materialelor de construcție. Este greu de menționat toate legile și normele apărute, de aceea mă voi opri la câteva considerate mai importante. Decizia 2000/367/CE stabilește clasele de performanță a materialelor pentru capacitatea de protecție împotriva incendiilor. În ceea ce privește legislația națională, de menționat sunt Legea nr. 307/2006, Legea nr. 212/1997, OG nr. 114/2000. Există și o serie de normative privind folosirea materialelor de ignifugare și testarea produsului ignifugat.

Dintre normativele europene foarte importante sunt EN 13823 – Reacția la foc a materialelor de construcție, EN ISO 11925-2 – Determinarea capacității de aprindere a materialelor de construcție în contact cu flacăra și EN 13501 – Comportamentul la foc al materialelor. Acesta din urmă are 2 părți: EN 13501-1 Reacția la foc și EN 13501-2 Rezistența la foc. Începând cu anul 2010 fiecare compus comercializat ca ignifug trebuie clasificat conform EN 13501-1. Acesta stabilește 3 direcții:

  • La combustibilité. Din punct de vedere al combustibilității exista 6 clase de produse, notate de la A la F. Clasele A, B și C sunt clase superioare. Clasa A se referă la materialele care nu întrețin deloc arderea (beton, vată bazaltică), deci nu se referă la lemn, un material combustibil. Clasa B este cea superioară din punct de vedere al rezistenței la ardere a lemnului ignifugat.
  • Émission de fumées. Sunt 3 categorii de produse: S1 – degajare foarte mică de fum sau deloc, S2 – degajare medie, S3 – degajare foarte mare de fum.
  • Picătura de foc. Se referă la desprinderea de particule arzânde care pot declanșa alte incendii atunci când cad pe materiale neignifugate (textile, mobilier). Și în acest caz sunt 3 categorii: d0 – nu se desprind picături de foc timp de 600 sec, d1 – se desprind, dar nu ard mai mult de 10 sec, d2 – se desprind si ard mai mult de 10 sec.

Pentru un produs de ignifugare, combustibilitatea este ultima dintre cele 3 deoarece primează pericolul pentru persoanele din interior. Fumul și particulele desprinse care ard îi pot afecta pe cei din interior înaintea focului propriu-zis. De aceea, un produs cu rezistența C – S1, d0 este mai bun decât unul A – S3, d1.

bochemit antiflash fireproofing solution wood

Bochemit Antiflash – material de ignifugare 3-în-1 – protejează împotriva focului, insectelor și ciupercilor

Poate a fost cam lungă introducerea, dar acum veți înțelege mai ușor clasificarea Bochemit Antiflash B – S1, d0 (folosit nediluat). Clasa B, așa cum am menționat mai sus, este cea mai rezistentă clasă atunci când ne referim la lemn. Rezistența la foc minimă admisă pentru lemnul ignifugat este de 120 min în această clasă. Dintre materialele de ignifugare pe care le-am găsit pe piață este singurul în această clasă de rezistență. Celelalte sunt în clasa C. Bochemit Antiflash, diluat 1:1 cu apa, trece în clasa C, celelalte caracteristici rămânând la fel (S1, d0).

Bochemit Antiflash este un produs 3-în-1 care protejează lemnul împotriva focului, a insectelor și a ciupercilor (testat conform EN 113, EN 73, EN 46). Sustanța activă care protejează împotriva insectelor și a ciupercilor este foarte concentrată, fiind singurul ignifug de pe piața românească care dă lemnului o rezistență atât de mare și la mucegai și cari. În gama Bochemit există și produse anticari pentru tratarea lemnului și produse pentru prevenirea atacului insectelor și ciupercilor. Despre ele găsiți informații ici et ici.

Bochemit Antiflash este o soluție concentrată de ignifugare în care substanța activa este acidul boric. Spre deosebire de alte materiale ignifuge, pe bază de săruri de bor, nu are nevoie de diluție cu apă caldă. Produsele pe bază de săruri de bor trebuie diluate cu apă caldă și prezintă pericol de recristalizare la temperaturi mai scăzute. Acest lucru poate duce la apariția pe lemn a unor pete albe foarte inestetice. Bochemit Antiflash este lichid încă din faza concentrată și nu prezintă pericolul de recristalizare și apariție a petelor albe pe lemn.

solution d'ignifugation
Pete apărute în urma recristalizării

Bochemit Antiflash este agrementat tehnic de Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice din România și avizat de ISU, fiind recomandat pentru tratarea industrială și profesională a materialelor de construcție din lemn și a altor produse de lemn din interiorul construcțiilor. Avizarea a fost făcută pentru toate metodele de aplicare – pensulare, imersie și pulverizare. Este vândut în România de Deposib Expert și de distribuitorii autorizați, fiind produs de Bochemit, parte a grupului ceh Bochemie ce are o vechime de 115 ani în domeniul producerii substanțelor chimice. Divizia Bochemit s-a format în 1968, fiind specializată în obținerea produselor dedicate tratării și protejării lemnului.

bochemit antiflash fireproofing solution wood

Cum se aplică Bochemit Antiflash

Pentru tratamente de ignifugare se poate folosi ca atare sau diluat 100%. Dacă se fac doar tratamente insectofungicide, produsul se diluează 1:9, dar în acest caz se pierd proprietățile ignifuge. Se aplică direct pe lemn, prin pensulare sau pulverizare, iar numărul de straturi aplicate depinde de capacitatea de absorbție a lemnului. Stratul următor se aplică după uscarea celui anterior (între 4 și 24 ore, în funcție de temperatura și umiditatea din mediul de lucru). În principiu, la o absorbție normală în lemn, sunt suficiente 2-3 straturi. Aplicarea poate fi făcută și prin imersie sau impregnare sub vid/presiune. Umiditatea lemnului nu trebuie să depășească 15%. Cu cât este mai mică, cu atât absorbția produsului ingnifug în lemn este mai bună. Pentru o protecție clasa B – S1, d0 se folosește produsul nediluat și trebuie aplicată o cantitate de 300 g/m².  Diluat 1:1 cu apa și aplicat 250 g/m², produsul trece în clasa C – S1, d0.

Bochemit Antiflash este disponibil incolor sau colorat maro. Cu cea de-a doua varianta se poate face și băițuirea lemnului, într-o culoarea nuc plăcută, odată cu protecția lui la foc, insecte și ciuperci. Varianta incoloră dă lemnului o ușoară tentă gălbuie. Produsul este destinat utilizărilor profesionale, iar operatorul trebuie să poarte echipament de protecție. Are o rezistență foarte bună în timp, dar pentru lemnul de la exterior, supus intemperiilor, se recomandă totuși verificarea eficacității tratamentului la intervale de 10 ani. Din punct de vedere al protecției insectofungice, aceasta este nelimitată în timp.

Bochemit Antiflash se vinde în ambalaje de plastic de 5, 15, 25 și 60 l, iar la cerere, în containere de 600 l.

bochemit antiflash fireproofing solution wood
Restaurant rond en bois dans la vallée d'Avrig. Le bois a été traité avec Bochemit Antiflash.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

3 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Cela dépend de la toxicité du produit.
    Pour ma part, je n'ignifugerais pas le bois de ma maison, car j'empoisonnerais les personnes qui s'y trouvent. Je mettrais plutôt des détecteurs de fumée reliés à un système d'extinction d'incendie.

    • Bonjour !
      Oui, c'est possible. Appliquez le traitement sur le bois exposé. S'il se trouve dans la structure, recouvert de plaques de plâtre, ce n'est pas nécessaire car les plaques sont ignifuges.
      Le traitement est plus efficace si le bois n'est pas recouvert d'autres matériaux (vernis, peinture) et absorbe très bien. Si le traitement est appliqué sur ces matériaux, il est recommandé de le retraiter après 3 ans.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais