Fabrication de maisons en bois - Isolation de la maison - Présentation de maisons en bois

De la maison prête à l'emploi à la maison construite selon votre propre conception

Când am vorbit cu Florin Moroșan, proprietarul casei pe care o veți descoperi în acest articol, mi-a spus că este fericit. „Când ajung seara acasă și mă liniștesc după o zi de muncă, sunt fericit. Zilnic mă bucur de cât de bine ne simțim în casă „. Casa de care vorbește este gândită de el și soția lui în cele mai mici amănunte și construită exact așa cum și-au dorit de către Litarh. Aflată într-o zonă liniștită de lângă Suceava, pe o colină care oferă vedere panoramică asupra văii, casa este construită pe structură de lemn, pe un singur nivel. Soții Moroșan sunt încântați de casă și își dau seama din remarcile admirative primite de la vecini și prieteni, că nu este doar părerea lor.

casa pe structura le lemn suceava litarh

Este acum o perioadă când mulți înclină spre a construi propria casă în loc să cumpere un apartament sau o casă gata construite. O astfel de decizie aduce cu sine o mulțime de întrebări pentru că sunt în joc confortul familiei și nu în ultimul rând, economiile. De aceea, cei interesați caută răspunsurile pe toate canalele. Ne-am propus, de mai bine de 3 ani de-acum, să le fim alături cu informații direct de la sursă, să discutăm atât cu constructorii, cât și cu beneficiarii, pentru ca imaginea să fie cît mai completă. Așa am ajuns să vorbim cu Florin Moroșan care a fost de acord să ne povestească despre casa construită nu de mult timp, despre drumul de la proiect la traiul în casa nouă și despre colaborarea cu Vlad Liteanu, managerul Litarh.

Projet

Familia Moroșan și-a dorit dintotdeauna să aibă propria casă. În urmă cu mai mult de 6 ani au cumpărat de la un dezvoltator o casă gata construită. Când au cumpărat-o, casa era terminată așa că nu au putut să-și pună amprenta asupra proiectului ei. În cei 6 ani în care au locuit în ea i-au descoperit minusurile, au văzut ce ar fi făcut altfel. Așa că au decis că vor o altă casă, de data aceasta făcută după propriul proiect, așa cum o gândeau de multă vreme.

Când condițiile necesare au fost îndeplinite – mai ales cele legate de teren și resursele financiare necesare construirii – au contactat un prieten arhitect și i-au povestit cu lux de amănunte viziunea lor. Nu voiau o casă foarte mare, cu etaj și multe camere, doreau ceva care să-i reprezinte. Își doreau o casă în care spațiul să fie cât mai bine valorificat, pe un singur nivel, o casă plăcută și elegantă care să le ofere toate facilitățile de care aveau nevoie. De asemenea, Florin își dorea ca tot ce era de făcut să fie făcut de la început, să nu fie nevoie să mai intervină în timp pentru a modifica sau adăuga ceva.

Arhitectul le-a oferit mai multe variante și în cele din urmă, după căteva ajustări, au ajuns la planul final. Casa urma să aibă living, zonă de masă cu bucătărie, 3 dormitoare, 2 băi și o cameră tehnică. Cele două zone – de odihnă și de masă și peterece a timpului liber – urmau să fie bine delimitate. Chiar și acoperișul urma să arate această delimitare, jumătate fiind într-o apă, iar cealaltă jumătate în 4 ape, îmbinarea dintre ele venind însă natural. În zona de intrare și în spate au fost prevăzute 2 terase, cea din spate corespondând cu bucătăria, deschisă către dinning. A fost însă prevăzută posibilitatea de închidere a bucătăriei cu uși glisante astfel încât eventualele mirosuri neplăcute să nu ajungă și în zona de masă. Cu toate că sunt într-un spațiu comun, dinningul și livingul au fost separate printr-o rupere de nivel, fiind astfel bine delimitate. În total erau 120 m² suprafață construită interioară și 38 m² de terasă.

Cu proiectul bine pus la punct, următorul pas era găsirea constructorului potrivit.

casa pe structura le lemn suceava litarh

Choix du constructeur

Nu a fost dificilă pentru că Florin îl cunoștea deja pe Vlad de ceva timp, erau chiar colaboratori și avusese ocazia să discute cu el despre casele pe structură de lemn, să meargă în fabrica de la Valea Moldovei și să vadă proiecte pe care Litarh le dusese la bun sfârșit. Varianta de a construi pe structuri prefabricate din lemn era cea spre care înclina tot mai mult, mai ales că nu dorea genul acela de șantier traduțional, cu mulți muncitori, timpi de așteptare și multe deșeuri. Cu atât mai mult cu cât văzuse experiența unui vecin care lucra la casa pe sistem clasic de 3 ani și tot nu era gata. Pentru a fi sigur că face alegerea potrivită s-a documentat, a citit pe net și a văzut filme despre experiența altor proprietari de case pe structură de lemn, a descoperit avantajele din punct de vedere al eficienței energetice. În final, decizia de a construi cu Litarh a fost definitivă.

Terenul exista deja când au început să discute proiectului cu Vlad. Se întâmpla în a doua jumătate a lui 2018. Au stabilit totul atunci – cu termen de începere, durată, materiale de izolare ce urmau a fi folosite – a acceptat oferta finală și în noiembrie au semnat contractul urmând să înceapă construcția în 2019, după Paște. Stabilirea din timp a tuturor acestor amănunte a fost avantajoasă pentru ambele părți. Litarh putea sa facă proiectul de rezistență pe îndelete, să programeze producția elementelor prefabricate din lemn în tihnă, fără heirupisme, știind că se poate baza pe un contract sigur. Florin avea siguranța că, chiar dacă ar fi intervenit o fluctuație de preț, i se garanta prețul inițial. Este un mod de lucru profesionist, predictibil, cu avantaje pentru ambele părți.

Élever la maison

Construcția casei a început în mai 2019, după Paște. Înainte, Florin a făcut fundația casei care are nevoie de o lună pentru a se usca înainte de începerea lucrărilor de construcție. De asemenea, în fabrică au fost făcuți pereți, pe structură de lemn, cu un strat de 150 mm izolație minerală în interior, grinzile și șarpanta. Când totul a fost gata, elementele prefabricate au fost transportate pe dealul de la Șcheia.

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

Ridicarea casei în sine a durat 3 săptămâni. Acest lucru a însemnat montarea talpei casei pe fundație, a pereților exteriori și interiori și a șarpantei. Apoi izolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 100 mm și tencuirea lor, izolarea șarpantei cu vată minerală de 300 mm peste care au fost puse panouri din fibră de lemn permeabilă la vapori și montarea gips-cartonului pe pereții interiori. La final casa a fost acoperită cu tablă fălțuită cu rezistență ridicată.

În tot acest timp familia Moroșanu a fost mereu pe șantier. Nu pentru că ar fi fost nevoie ci pentru că voiau să vadă fiecare etapă, să fie siguri că este ceea ce și-au dorit. L-am întrebat pe Florin ce părere are despre faptul că unii nu consideră casele din lemn destul de solide. Mi-a spus că are totală încredere în casă și în lucrarea făcută de Litarh. A asistat la montarea talpei casei și la ridicarea pereților și a văzut conectorii folosiți pentru a îi fixa. Locuiește deja de 5 luni în casă și nu simte deloc că ar fi fragilă, nu scârțâie, nu trepidează când trec camioane, nu se aude vântul, este solidă și rezistentă.

Cu aceste lucrări, misiunea firmei Litarh s-a încheiat. Au urmat instalatorii, electricienii, cei care au montat încălzirea în pardoseală în băi, caloriferele, traseele și centrala pentru toate celelalte zone. A fost construit un șemineu în interior, un gratar pe terasa din spate, a fost zugravită în interior și afară. Casa a fost apoi mobilată și decorată cu pasiune și imaginație, devenind acasă. Totul a fost făcut pe îndelete, fără grabă, cu dorința ca totul să fie la locul lui atunci cînd se vor muta. Așa a și fost, acum mai au de lucru doar la amenajarea grădinei.

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

Deja de 5 luni în casa cea nouă

La iulie, anul acesta (2020), s-au mutat în casă nouă. Au avut ocazia să trăiască căldurile din vară în noua casă și au constatat că și în zilele foarte calde, când afară erau peste 30°C, temperatura din casă nu depășea 22-23°C.  Acum, cu toate că noaptea și dimineața temperatura este sub 0°C,  în casă este foarte bine. Este adevărat, au pornit încălzirea, dar se încălzește foarte repede și căldura plăcută persistă.

La eficiența energetică a casei contribuie și ferestrele de bună calitate, cu 3 rânduri de sticlă și modul cum a fost poziționată ușa de intrare în casă, cu un mic intrând, fiind astfel la adăpost. De asemenea, intrarea nu se face direct în living, ci sunt străbătute două holuri care funcționează ca un tampon între exterior și interior. Primul hol, cel imediat după ușa de intrate, este locul unde te poți dezbrăca și descălța. Din cel de-al doilea hol, perpendicular pe primul, se intră în living-dinning, în stânga și zona de dormitoare și camera tehnică, în dreapta. Tot de aici este accesul la pod, printr-o scară care se trage de sus doar la nevoie, pod gândit ca spațiu de depozitare.

Casa este foarte luminoasă, cu ferestre mari, generoase și foarte bine orientate. La senzația de luminozitate și spațiu a constribuit foarte mult și designul interior gândit de familia Moroșan. Mobilierul alb, tonurile de alb, gri și grej ale pereților și parchetului, lămpile și decorațiunile atent alese asigură atmosfera plăcută și luminoasă din interior. Eleganța casei ne oferă de asemenea, suportul necesar pentru a demonta ideile celor care spun că o casă de lemn este mai mult o cabană.

Și la exteriorul casei s-a folosit tot alb, atât pentru pereți, cât și pentru lemnul folosit la amenajarea teraselor. La intrare,  terasa are stălpi și gărduleț de lemn cu pilaștrii, asemănător prispelor caselor țărănești. Terasa din spare are acoperișul vopsit la interior tot alb, la fel ca și garduțul care o înconjoară. Este foarte bine iluminată cu becuri, iar albul lemnului reflectă lumina, ceea ce permite folosirea terasei chiar și în nopțile cele mai întunecate.

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

casa pe structura le lemn suceava litarh

La finale

Casele pe structură de lemn sunt eficiente energetic, se construiesc mai repede decît cele cu materiale tradiționale, au șantiere mult mai curate. Dar pentru a avea garanția unei construcții de calitate trebuie să lucrați cu firme serioase, cu profesioniști. Există astfel de firme în toate zonele țării, trebuie doar să le căutați, să vedeți ce proiecte au realizat, să aflați părerea beneficierilor. Discutați cu reprezentanții firmei înainte de a decide, spuneți-le ce anume vă doriți, cât de eficientă vreți să fie casa și aflați dintre ce variante puteți alege. Același proiect poate fi făcut în mai multe feluri, folosind materiale diferite, având ca rezultat eficiență energetică diferită, dar și preț diferit. Nu mergeți pe ideea că o casă pe structură de lemn este o casă ieftină, pentru că nu este așa. Dacă este lucrată corect, veți avea o casă foarte trainică, ridicată într-un timp destul de scurt și foarte eficientă energetic. Iar aceste calități se plătesc. Chiar dacă astfel de case se lucrează mai repede, nu încercați să forțați lucrurile. Discutați pe îndelete, faceti contract și încercați că înțelegeți termenele propuse de constructor. Chiar dacă în cazul caselor pe structură de lemn lucrurile se desfășoară mult mai repede, este nevoie și aici de timp pentru organizarea producției, pentru activitățile din fabrică, astfel înât proiectul se decurgă cât mai bine. Lucrurile făcute pe repede înainte rar ajung să fie ceea ce vă doriți.

Le mulțumim soților Moroșan pentru disponibilitate și pentru că ne-au permis să le invadăm intimitatea. Îi felicităm pentru originalitatea casei și le urăm viață frumoasă în ea.
casa pe structura le lemn suceava litarh
casa pe structura le lemn suceava litarh

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

1 commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais