Comment... - Finition bricolage - Techniques de finition

Pourquoi les vernis ou peintures à base d'eau ne sont pas efficaces sur l'huile de lin ?

Cineva mă întreba dacă poate aplica un lac pe bază de apă rezistent la exterior peste un lemn tratat cu ulei de in. Lacul era recomandat de un prieten care-l folosise și fusese foarte mulțumit de rezultat. Prietenul său îl aplicase direct pe lemn, dar cel care punea întrebarea auzise că este foarte bine să trateze mai întâi lemnul cu ulei de in. Răspunsul meu a fost: nu. Nu merge lac pe bază de apă peste ulei de in pentru că pur și simplu apa cu uleiul nu se înțeleg, se resping! Nu merge nici dacă au trecut 3-4 zile de la aplicarea uleiului, cum am văzut o recomandare pe un grup de profil 😐 Chiar dacă pe moment totul pare în regulă și nu se întâmplă nimic, pot apărea probleme serioase în timp. Am să explic imediat de ce.

pourquoi le vernis à l'eau sur l'huile de lin ne fonctionne pas

Lacul pe bază de apă nu merge peste uleiul de in nici dacă au trecut 3-4 zile de la aplicare

Huile de lin aplicat este absorbit de lemn în interior, nu rămâne la suprafață. De altfel, nici nu trebuie să rămână pentru că nu se usucă în contact cu aerul și nu formează peliculă. Acesta este motivul pentru care o suprafață tratată în exces cu ulei de in și neștearsă devine lipicioasă. De obicei se aplică 2-3 straturi de ulei de in, cu timp ”de uscare” de 24 de ore între straturi. Este de fapt timpul lăsat lemnului să absoarbă o cantitate cât mai mare de ulei în interior.

Pentru că nu face peliculă, după 3-4 zile de la aplicare, în special în cazurile în care cantitatea aplicată nu a fost foarte mare și lemnul nu este saturat, aspectul uleios de la suprafață poate dispărea. Un produs pe bază de apă aplicat pe această suprafață nu mai alunecă foarte evident și nu mai formează insulițele caracteristice. Dacă șlefuirea a fost mai grosiera, lacul este absorbit totuși de unele fibre deschise ale lemnului și astfel se creează senzația că lacul pe bază de apă a mers foarte bine peste uleiul de in.

Problema poate apărea în perioadele foarte calde de vară. La temperaturi ridicate, uleiul din interior se dilată și împinge în pelicula de lac care oricum nu are o prindere foarte bună de suprafața de lemn. Apar astfel desprinderi de peliculă din loc în loc, suficient cât să permită apei să intre. Lacul începe să se cojească, iar în unele locuri lemnul începe să se înnegrească din cauza apariției mucegaiului.

Un lac sau o vopsea pe bază de apă pot fi aplicate pe o suprafață tratată cu ulei după luni bune de la aplicare, când uleiul de in a fost spălat de ploi, iar lemnul a căpătat un aspect uscat. Prezența uleiului în lemn îi dă acestuia un aspect ușor umed. Poate din acest motiv se spune că uleiul hrănește lemnul. Când capătă un aspect uscat, fără viață, fără acel luciu mătăsos dat de ulei, poate fi aplicat pe lemn un produs pe bază de apă.

Și atunci, ce produs merge peste uleiul de in?

Produsele alchidice sau pe bază de ulei. Adică lacuri sau vopsele care folosesc pentru diluție white spirit (petrosin, gaz, solvent derivați din petrol) sau terebentină (diluant extras din lemn de rășinoase). Acestea sunt compatibile cu uleiul și nu alunecă pe suprafețele tratate cu ulei de in. Atenție însă, nu vor avea aderență bună pe suprafețele cu ulei lipicios. Înainte de aplicare suprafața trebuie ștearsă cu white spirit pentru a îndepărta guma formată de uleiul în exces.

Uleiul de in este o bună protecție împotriva umidității, dar are rezultate mai bune în combinație cu huile de tung. Huile danoise ou Huiles de Kreidezeit sunt astfel de exemple de amestecuri de ulei de in și ulei de tung cu rezultate foarte bune în protecția lemnului. Molecula uleiului de in este mai mică decât a altor uleiuri și intră mai repede și mai adânc în lemn. Dar faptul că nu face peliculă îi dă voie apei să-l înlăture mai ușor, iar o molecula care intră ușor poate ieși la fel de ușor când suprafața este supusă acțiunii apei care curge (ploi, zone de duș, etc). Uleiul de in simplu este una dintre cele mai puțin rezistente soluții pentru lemn aflat la exterior, fără protecție împotriva razelor UV, protecția dată doar de adaosul de pigmenți.

Pentru a avea garanția unei rezistențe îndelungate în timp folosiți sisteme de protecție verificate și garantate de producător

Dacă vreți să protejați lemnul aflat la exterior alegeți sisteme verificate și garantate de producător. Indiferent că sunt uleiuri, produse pe solvent sau à base d'eau, alegeți tot sistemul de la același producător și respectați tehnologia recomandată pentru a avea garanția unei rezistențe îndelungate în timp. Protejați lemnul și pe părțile care nu se văd pentru că apa ajunge în lemn pe acolo și scade rezistența finisajului. Dacă faceți o lucrare pentru exterior, finisați elementele componente înainte de montaj pentru a vă asigura că ați făcut bine protecția lemnului. La locul montajului finisați doar lemnul rămas neprotejat în urma ajustărilor.

Pentru a crește rezistența finisajelor exterioare în timp faceți periodic întreținerea lor. Uleiurile nu dispar dintr-o dată de pe lemn și nici lacurile nu se crapă și nu se scorojesc instantaneu. Dacă înainte de a ajunge din nou la lemn se mai aplică un strat de ulei de exterior peste cel deja existent, vom avea din nou un gard sau o terasă bine protejată. Iar aplicarea unor produse de protecție pe pelicula de lac împiedică apariția micilor fisuri în peliculă și astfel apa nu mai poate intra și lacul nu se scorojește.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți completări sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

9 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Peut-on appliquer des produits polyuréthanes (primaire puis vernis polyuréthane) sur du bois traité à l'huile de lin après séchage de l'huile et éventuellement un léger ponçage ?

    • Non, ils ne sont pas compatibles. La réaction est séparatrice (elle mâche) et peut rester collante. Mais l'huile de lin disparaît assez rapidement de la surface et en 3-4 mois, n'importe quel type de finition peut être appliqué. Vérifiez toutefois au préalable sur une zone plus cachée pour éviter les mauvaises surprises.
      Tous nos vœux de réussite !

  • ....ok Mihaela Je comprends la logique du premier exemple mais j'ai une autre espèce !
    Un portail peint avec du Sadolin il y a quatre ans, la face intérieure protégée du soleil va bien maintenant mais la face exposée aux UV a commencé à s'écailler facilement (j'ai utilisé un vernis à l'eau), maintenant après ponçage je voudrais l'enduire d'une huile également de Sadolin ... je vais rencontrer le même problème de compatibilité ! ? Merci d'avance !

    • Si la couche écaillée sur la face exposée est complètement enlevée, ne le faites pas. Si elle est appliquée par-dessus, même s'il y a compatibilité, la couche d'origine s'écaillera toujours avec la nouvelle peinture.
      Vous pouvez appliquer de l'huile de Sadolin sur la partie exposée à condition d'enlever complètement l'ancienne couche de peinture à l'eau.
      Tous nos vœux de réussite !

  • Bonjour,
    J'ai une clôture avec deux couches d'huile de moteur brûlée.Cela fait deux ans que la deuxième couche d'huile brûlée a été appliquée.Je veux la poncer et lui donner une peinture à base d'eau.Est-ce que c'est correct ?

    • Bonsoir !
      En principe, au bout de deux ans, l'huile est éliminée de la clôture et la peinture à base d'eau doit s'accrocher, comme c'est le cas avec l'huile de lin. Dans le cas de l'huile de moteur brûlée, qui n'est pas recommandée pour la protection du bois, il est possible que des substances grasses volatiles plus lourdes issues de la combustion subsistent. Si le bois a pris un aspect sec et sans vie, l'huile a disparu et une peinture à l'eau peut être appliquée. Parfois, l'aspect sec s'accompagne également d'un changement de couleur du bois, qui devient gris bleuté.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais