Art et artisanat - Deco&Design - Finition bricolage - Techniques de finition

Je souhaite que les meubles aient un aspect antique, style shabby chic. Comment procéder à la transformation ?

Probabil este o perioadă propice pentru a face modificări în casă pentru că multe întrebări venite de la voi în ultima vreme sunt legate de împrospătarea pieselor de mobilier sau chiar de leur transformation. Despre asta este și întrebarea ce face obiectul acestui articol, doar că ea este mai specifică, mobilierul urmând să arate într-un anume fel, mai exact shabby chic. Asta înseamnă că, pe lângă vopsire, este nevoie și de tehnici de îmbătrânire pentru ca mobilierul să arate vechi și îndelung folosit. Dacă sunt bine realizate, astfel de piese pot personaliza spațiul făcându-l și mai plăcut.

Je souhaite que les meubles aient un aspect antique, style shabby chic. Comment procéder à la transformation ?

Qu'est-ce qui caractérise le style shabby chic ?

Shabby chic este un stil de design interior unde sunt folosite piese de mobilier și decorațiuni vechi sau aparent vechi.  A apărut în Marea Britanie, ca o reproducere a stilului rural în casele celor din orașe. Termenul a fost folosit pentru prima dată în  revista londoneză Le monde des intérieurs, în anii 80 și tot prin intermediul ei s-a extins și în SUA. Treptat stilul s-a îmbogățit cu elemente specifice ruralului provensal (buchetele de lavandă), al celui grecesc (măsline. frunze de măslin) sau italienesc (struguri și frunze de viță, lămâi).

Mobilierul în stil shabby chic este simplu, funcțional și pare îndelung folosit. Când spun simplu nu mă gândesc la stilul minimalist ci la mobilierul folosit în mediu rural unde liniile sunt calde, iar fiecare piesă are utilitate. Fiind un stil de inspirație rurală, mobilierul poate fi îmbogățit cu picturi reprezentând buchete de flori, ghirlande sau diverse simboluri sau imagini. Este vopsit, lemnul fiind rar vizibil, iar culori sunt pastelate și fără luciu. Într-un decor shabby chic canapelele și scaunele sunt acoperite cu perne decorative, se folosesc draperii cu imprimeuri florale, șnururi pentru a le lega și obiecte de decor ce au aparținut vremurilor trecute.

Je souhaite que les meubles aient un aspect antique, style shabby chic. Comment procéder à la transformation ?

Cum trebuie făcută transformarea mobilierului

Principala caracteristică a unui mobilier îmbătrânit artificial sunt muchiile care par tocite din cauza folosirii îndelungate. În funcție de dorința și la belle fiecăruia, muchiile pot fi tocite discret sau dimpotrivă, trecerea timpului este sugerată prin porțiuni mari în care vopseaua nouă s-a dus și a lăsat locul celei vechi aflată sub ea. Indiferent de ce model alegeți, piesa finală trebuie să arate firesc și natural, nimic nu trebuie exagerat. Trebuie să recunosc că pentru astfel de transformări este nevoie de talent și uneori, de inspirație. Recomand să căutați pe net piese în stil shabby chic înainte de a începe transformarea.

În filmul de mai jos puteți vedea modul de șlefuire a muchiilor. Capetele rotunde se șlefuiesc urmărind profilul și insistând ușor pentru că acelea sunt zonele unde, în mod firesc, mobilierul este tocit. Șlefuirea se face inegal pentru că în folosirea obișnuită se întâmplă la fel. Continuu trebuie să aveți în vedere veridicitatea și naturalul obiectului.

Aspectul vechi este dat și de o suprafață care nu pare perfect curată. Pentru a obține un astfel de efect se folosesc patine sau și mai simplu, ceară închisă la culoare. Aplicată pe toată suprafața și apoi ștearsă, lasă o colorație discretă și neuniformă care sugerează o piesă veche. Trebuie reținut că peste un mobilier îmbătrânit cu ceară nu se mai poate aplica altceva decât ceară. Dacă vă doriți o suprafață mai rezistentă deoarece mobila va fi folosită în medii cu umiditate ridicată, atunci va trebui să folosiți lac ca strat final. În acest caz vor fi folosite patine pentru îmbătrânire. Le găsiți la magazinele de bricolaj sau la distribuitorii de lacuri și vopsele pentru lemn. Ultima variantă este preferabilă pentru că în astfel de locuri găsiți de obicei și specialiști care vă pot da sfaturi și informații.

Je souhaite que les meubles aient un aspect antique, style shabby chic. Comment procéder à la transformation ?

Tehnici de îmbătrânire

Există mai multe tehnici prin care se poate obține un obiect îmbătrânit. Toate se bazează pe suprapunerea vopselelor, patine și uneori, pe materiale care pot crea efecte speciale. Un efect special interesant este cel de crăpare. Există un material care poate fi aplicat din loc în loc, iar vopseaua aplicată deasupra va crăpa la uscare. Urmat de o ceruire cu o ceară închisă la culoare, va duce către un efect de îmbătrânire a vopselei foarte veridic.

Înainte de a începe transformarea, piesa de mobilier trebuie bine curățată și degresată. Ironic, nu? Îndepărtăm murdăria acumulată ca apoi să ne chinuim să creăm una artificial. Dar efectul pe care vrem să-l obținem este altul, iar materialele nu au aderență dacă suprafața nu este curată. Modul cum se face curățarea unui obiect ce urmează a fi revopsit îl găsiți descris pe larg ici. De asemenea, trebuie să pregătim locul unde vom lucra și materialele de care avem nevoie. Am descris câteva sfaturi despre vopsire și lăcuire și despre peintures crayeuses, pe care merită să le vezi dacă ești începător ca să te pregătești cum trebuie înainte de a începe transformarea.

Cel mai simplu mod este să folosiți o vopsea deschisă, preferabil crem, bej sau grej, care se aplică peste o piesă de mobilier închisă la culoare. Este bine să folosiți o vopsea obișnuită pe bază de apă sau una cretoasă, cum este Annie Sloan, de exemplu. În cazul vopselei obișnuite va trebui să șlefuiți suprafața mobilei înainte pentru a avea aderență. Folosind vopsea Annie Sloan, nu este nevoie de șlefuire, chiar dacă mobila este lucioasă, dar este obligatoriu să fixați vopseaua cu ceară pentru că altfel nu are rezistență. Aplicarea se face cu pensula, în 2 straturi, pentru a acoperi complet vechiul strat. După uscare șlefuiți muchiile până la vechiul strat, ca în filmul de mai sus. Puteți lasă așa (dacă vopseaua este obișnuită) sau puteți aplica o ceară colorată pe post de patină. Pentru a șterge mai ușor ceara, aplicați-o peste un strat subțire de ceară incoloră.

Je souhaite que les meubles aient un aspect antique, style shabby chic. Comment procéder à la transformation ?

O altă metodă este aplicarea mai multor straturi succesive de diferite culori. În acest caz pot fi folosite și culori mai agresive ca roșu, albastru, verde. Se aplică cu pensula un strat subțire, se lasă să se usuce și apoi următorul. Aici ține foarte mult de inspirație, pentru că straturile pot să nu fie aplicate de toată suprafața, să fie doar câteva tușe ici și colo, iar urma de la pensulă poate rămâne vizibilă. Ultima vopsea aplicată este cea dominantă, cea care va da aspectul final. După uscare se șlefuiesc muchiile, dar și suprafața din loc în loc, diferențiat, lăsând cât mai multe culori la vedere. Și aici se poate aplică ceara închisă, cea incoloră sau patină și lac incolor (pe bază de apă), dacă mobilierul este folosit la baie sau bucătărie.

Folosirea vopselelor cretoase vă dă posibilitatea să evidențiați straturile ascunse, fără șlefuire. După aplicarea succesivă a straturilor de vopsea, se pulverizează pe toată suprafața oțet. Oțetul va ataca stratul de cretă și-l va dizolva. Fiind doar pulverizat, nu va suficient pentru a distruge tot stratul ci doar ici-colo. Pulverizarea se face diferențiat pentru ca unele zone să fie mai atacate decât altele. După uscare, se aplică ceară pentru fixare. Folosiți oțet obișnuit și testați înainte pentru a controla efectul. Tehnica aceasta merge doar cu vopsele cretoase, oțetul nu atacă vopselele obișnuite.

Cred că ați reușit să vă faceți o imagine de ce înseamnă îmbătrânirea artificială, shabby chic sau patinare. Dacă ați făcut astfel de transformări, spuneți-ne ce metodă ați folosit. Ar fi interesant de aflat tehnici noi, de împărtășit experiențe. Iar dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Bonne chance !

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

2 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Très bel article, très instructif, merci. L'aspect du vieillissement est un domaine très vaste dans lequel on rencontre de multiples techniques et une très large palette d'expression. Outre les peintures crayeuses qui ont une surface beaucoup plus absorbante, la patine est beaucoup plus facile sur les peintures de type émulsion vinylique, Vitex Classic par exemple ou Dulux type latex, Benjamin Moore, etc. sur lesquelles on peut construire différentes textures, des effets de craquelures ou des applications collées. C'est sur ce type de surfaces que je travaille en général, des surfaces sur lesquelles des effets différents peuvent être appliqués facilement avec des peintures acryliques essuyées à l'éponge, tamponnées au pinceau ou touffues avec un chiffon imbibé de couleur. Je dirais que la technique choisie est déterminée par l'aspect final souhaité. Parfois, une pelote de fil de fer de la cuisine ou du papier abrasif permettent de poncer les différents effets. L'une des caractéristiques fondamentales de l'effet de vieillissement est la COULEUR, utilisée dans différentes nuances, j'entends ici le blanc, l'ocre, l'orange, le marron, le marron foncé et le noir. L'effet de détérioration est l'effet physique, l'effet de couleur est celui qui maintient l'apparence. Le bon choix des couleurs aide au moins 50% à faire du projet un succès, le reste fait la texture endommagée créée sur les surfaces et les bords. Bonne chance à tous pour les projets à venir

    • Merci pour ces ajouts, ils sont les bienvenus. Surtout quand ils viennent d'un spécialiste. 🙂
      Le domaine de l'antiquité du bois et du mobilier est en effet très vaste, et les passionnés apprécient tout conseil ou toute orientation.
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais