Pardoselile din lemn se lăcuiesc de obicei după montaj. Sunt rare situațiile când parchetul este gata lăcuit și oricum, după ani de folosire, refinisarea se va face tot cu el montat. Protejarea clasică cu lac pe bază de solvent este rezistentă, dar are dezavantajul mirosului care persistă o lungă perioadă de timp. Astfel de neplăceri pot fi evitate folosind lac de parchet pe bază de apă. Este rezistent, durabil, ușor de aplicat și are aspect plăcut. Lac VPA208 (poate fi cumpărat online de pe Marché.Marché) din gama PARKEA a producătorului italian ICA este un astfel de produs.
De ce lac pe bază de apă pentru parchet
- Fără miros apăsător de solvent. Alternativa pe bază de apă este bună, atât pentru meșterul care-l aplică, cât și pentru beneficiar. Mirosul unui lac pe bază de solvent poate persista în interior săptămâni bune, dacă spațiile respective nu au posibilități eficiente de aerisire, iar acest lucru poate fi o mare problemă.
- Risque d'inflammabilité totalement éliminé. Orice produs cu conținut de solvenți înseamnă risc de inflamabilitate și cerințe speciale legate de gestionarea aplicării și eliminării reziduurilor. Folosind lacul de parchet pe bază de apă aceste probleme sunt eliminate.
- Lacul pe bază de apă îngălbenește mult mai puțin lemnul comparativ cu cel pe bază de solvent. La aplicare, suprafața capătă acel aspect de ud specific lemnului lăcuit, dar nu virează spre galben, cum se întâmplă în cazul lacurilor pe solvent.
- Materialele și sculele folosite pentru aplicare se spală cu apă. Dacă spălarea se face imediat după folosire, lacul se îndepărtează ușor cu apă. Se elimină și mirosul și costurile suplimentare generate de materialele de curățare.
- Avantajele de mai sus se obțin fără a face rabat la calitate. Suprafețele obținute sunt dure, rezistente la abraziune și lovituri, au rezistență chimică ridicată și sunt durabile. Lacul PARKEA VPA208 este rezistent la trafic intens, chiar și la roțile mașinilor, fără ca urmele cauciucurilor să rămână pe suprafața lăcuită.
Caractéristiques du vernis PARKEA VPA208
Aspect. Deși este transparent, lacul în bidon este albicios. Este o caracteristică a produselor hidrodiluabile, apa din compoziție creând acestă opalescență. Odată evaporată apa, lacul devine transparent. De aceea nu se recomandă aplicarea unor straturi groase, uscarea superficială putând împiedica ieșirea completă a apei. Consumul recomandat la aplicare este de 60-90 g/m²/strat.
Catalyse. Lacul este de tipul A+B, catalizarea fiind de 10%. Catalizatorul CA508, recomandat pentru lacul VPA208, este anti-îngălbenire astfel că parchetul își păstrează în timp aspectul inițial. Când se face amestecul, catalizatorul se adaugă în fir subțire, sub agitare continuă, nu dintr-o dată, pentru a evita întărirea lui la contactul cu apa existentă în lac.
Diluție. Amestecul obținut este gata de utilizare. Poate fi diluat cu apa, dacă este cazul, dar nu mai mult de 5%. Apa se adaugă după amestecarea completă a lacului cu întăritorul, nu înainte. Catalizatorul este sensibil la apă și în contact direct cu ea, se întărește. Amestecul are un timp de viață (pot-life) de 4 ore.
Lacul poate fi folosit pentru protejarea suprafețelor cu trafic intens, fiind foarte rezistent la abraziune, zgâriere și loviri. Are rezistență foarte bună la agenți chimici și la lumină. Este disponibil cu 3 degrés de brillance diferite: 10 – mat adânc, 30 – semimat, 60 – semilucios.
Indicația privind gradul de luciu se regăsește în codul produsul după litera G de la gloss (ex. VPA208G30 are luciu 30).
Fiind un produs pe bază de apă trebuie protejat de îngheț și nu poate fi aplicat la temperaturi sub 10°C.
Cum se aplică pentru a obține suprafețe rezistente și fine
Pentru aplicare este nevoie de un trafalet cu rolă cu microfibră sau pensulă. Cu trafaletul este mai ușor pentru că întinderea lacului este mai bună și mai uniformă. Înainte de a începe finisarea, parchetul trebuie șlefuit corespunzător și desprăfuit. Parchetul vechi se rașchetează pentru a îndepărta vechiul lac și lemnul înnegrit de apă și mizerie și se chituiește le cas échéant.
Amestecul de lac obținut conform recomandărilor de mai sus poate fi aplicat imediat. Evitați adăugarea de apă suplimentară pentru că lemnul o va absorbi și fibra se va ridica, făcând dificilă ponçage entre les couches. Lacul pregătit poate fi folosit 4 ore, de aceea recomandarea este să pregătiți cantitatea pe care sunteți siguri că o puteți folosi în acest interval. După 4 ore lacul începe să se îngroașe în recipient și nu mai poate fi folosit. Apa adăugată nu ajută, reacția chimică dintre cele 2 componente fiind deja în desfășurare.
Se recomandă aplicarea a 3 straturi, cu un consum/strat între 60 și 90 g/m². Primul strat poate fi șlefuit la 3-4 ore după aplicare. Se șlefuiește cu hârtie abrazivă 240-320, în funcție de gradul de luciu al lacului, hârtia mai fină folosindu-se la lacul mai lucios. Trebuie șlefuit după primul strat pentru că apa ridică fibra lemnului, iar șlefuirea netezește din nou suprafața. După șlefuire și desprăfuire se aplică al doilea strat. Dacă suprafața parchetului este suficient de fină și plăcută la atingere, al treilea strat poate fi aplicat, fără șlefuire, la min.2 ore după stratul 2 și maximum 8 ore. Peste 8 ore, suprafața trebuie șlefuită înainte de a aplica încă un strat pentru că altfel straturile de lac nu aderă între ele, nu se lipesc. Stratul al doilea se șlefuiește cel mai bine după 12-16 ore de la aplicare.
Pe parchet se poate călca după minimum 24 de ore de la aplicarea ultimului strat, dacă temperatura în interior este peste 23°C și umiditatea relativă a aerului aprox. 60%. La umiditate crescută în atmosferă și circulație redusă a aerului în încăpere, timpul poate crește până la 48 de ore. Suprafața se consideră total uscată după 5-7 zile de la aplicare, iar rezistența maximă este atinsă după 2-3 săptămâni.
Ce trebuie reținut pentru ca rezultatul să fie cel dorit
Avantajele folosirii lacului de parchet pe bază de apă sunt, cred, evidente. Folosit conform tehnologiei recomandate, va face ca suprafețele protejate să fie rezistente și durabile, fie că este vorba de parchet, scări, dușumea sau un blat de masă. Și pentru ca rezultatul să fie cel așteptat, revin asupra aspectelor ce trebuie reținute:
- Șlefuiți parchetul corespunzător înainte de aplicare. Reparați defectele lemnului până să aplicați lacul.
- Amestecați catalizatorul turnându-l în fir subțire, sub agitare.
- Adăugați apă doar dacă este cazul și nu mai mult de 5%.
- Șlefuiți întotdeauna după primul strat. Cele mai frumoase suprafețe se obțin dacă se șlefuiește după fiecare strat.
- După ce au trecut 8 ore între aplicări, șlefuirea este obligatorie. Lacurile pe bază de apă sunt mai speciale, ele nu se ”sparg” ca lacurile pe solvent, sunt mai elastice și moleculele mai bine legate între ele. Dacă straturile nu s-au prins bine unele de altele (imposibil fără șlefuire, după un anumit timp), aderența este scăzută și se pot desprinde cu ușurință la șocuri. În acest caz stratul de lac se ia ca o piele, de pe toată suprafața. Poate fi chiar aspirat, dacă aspiratorul este unul puternic.
- Dacă lacul este semilucios, folosiți pentru șlefuirea între straturi hârtie abrazivă de minimum 320. Luciul accentuează eventualele defecte, iar zgârieturile foarte fine făcute pe suprafață de hârtia mai grosieră vor deveni vizibile.
- Nu lăsați să treacă mai mult de 7 zile între aplicări. Stratul se întărește foarte tare, devine dur și rezistent la zgâriere și implicit, la șlefuire. Șlefuirea va fi greoaie și de aceea prost făcută și aderența va avea de suferit.
- Umiditatea relativă a aerului și curenții de aer sunt foarte importante pentru uscarea unui lac pe bază de apă, chiar mai importante decât temperatura. Dacă umiditatea este foarte ridicată și aerul nu circulă, timpul de uscare crește, poate chiar să se dubleze.
Sper să vă fie de folos informațiile de mai sus. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.
Lacul VPA208 poate fi cumpărat de pe Marché.Marché.
Ajouter un commentaire